Висшето ни образование трябва да е по-конкурентно на пазара на труда

Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Министър на образованието и науката Красимир Вълчев каза пред преподаватели и студенти в ПУ "Паисий Хилендарски", че приемът във ВУЗ-овете за следващата учебна година ще се преструктурира, като се намалява в социалните, икономическите и правните науки.  Намаляваме приема спрямо Постановелние 64 и ще спрем финансирането за 19 професионални направления, добави Вълчев.

България е на последно място в Европейския съюз по дигитализация на производствените дейности и на пазара на труда. Това заяви в лекция пред студентите в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че цикълът от лекции MASTЕRCLASS WORK 4.0 ще продължи след София и Пловдив в още шест български град във висшите училища.

За подобряване на дигитални умения на 3 млн. работещи в България в следващите пет години ще са нужди близо 1 млрд евро.  За усъвършенстване на тези компетенции ще се търси европейско финансиране за националната програма, каза синдикалния лидер. 

По думите му се обмисля идеята да стъпи върху базовата нужда на всеки работещ. Той трябва да провери дигиталните си умения и да ги подобрява в курсове за знания и умения на работното му място.

Това което искаме да сложим на масата е национално отговорна задача пред България да сме конкурентни на пазара на труда. Ако утре у нас дойде "Фолксваген", той няма да иска умения отпреди 20 години, заключи Пламен Димитров. 

Още от категорията

От юни тръгва влак между Пловдив и Одрин

От 1 юни ще се открие жп-връзка между Пловдив и Одрин. На среща между Българските държавни железници и Държавните железници на Република Турция е било договорено откриването на жп-връзка между Пловдив и Одрин да стане от  юни. Това съобщи служител на турските железници, цитиран от местните медии.  По думите му Одрин приема..

публикувано на 22.05.19 в 21:41

Сигнал за бомба в автогара Юг

Сигнал за бомба опразни автогара Юг в Пловдив тази вечер. Веднага след обаждането са взети необходимите мерки. Полицаи са проверили помещенията и взривно устройство не е открито, съобщи пред Радио Пловдив директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков. По думите му не се е стигнало до евакуация на хора от автогарата. Това не е първият..

публикувано на 22.05.19 в 21:16

Разкриват 300 работни места във Вагоноремотен завод-Карлово

Вагоноремонтният завод в Карлово вече e собственост на националната германска железопътна компания Deutsche Bahn. Сделката е финализирана, а в плановете на новия собственик влиза възстановяване на производството на товарни вагони и ремонт. З Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обясни, че няколко фактора, са довели до голямата инвестиция..

публикувано на 22.05.19 в 16:38

СИК-овете в областта не са обучени за машинното гласуване

Няма гаранция, че всички представители на СИК в 17–ти Избирателен район Пловдив - област ще са добре обучени за работа с машините за гласуване, каза председателят на Районната комисия Дарина Тодорова.  По думите й от фирмата доставчик и от ЦИК са закъснели с процедурата  и не са се съобразили със спецификата на района -  17 общини, в които 145-те..

публикувано на 22.05.19 в 16:04

"Тракия икономическа зона" ще обучава свои кадри

Това ще се случва в специално изградената база на клъстера по проект на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, съобщи Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".  Той допълни, че приключи изпълнението на проект „ТРАКИА“ /Таргетно Развитие и Актуализация на Клъстерни Информационни Активи/ за оборудване на учебен център за..

публикувано на 22.05.19 в 12:50