Висшето ни образование трябва да е по-конкурентно на пазара на труда

Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Министър на образованието и науката Красимир Вълчев каза пред преподаватели и студенти в ПУ "Паисий Хилендарски", че приемът във ВУЗ-овете за следващата учебна година ще се преструктурира, като се намалява в социалните, икономическите и правните науки.  Намаляваме приема спрямо Постановелние 64 и ще спрем финансирането за 19 професионални направления, добави Вълчев.

България е на последно място в Европейския съюз по дигитализация на производствените дейности и на пазара на труда. Това заяви в лекция пред студентите в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че цикълът от лекции MASTЕRCLASS WORK 4.0 ще продължи след София и Пловдив в още шест български град във висшите училища.

За подобряване на дигитални умения на 3 млн. работещи в България в следващите пет години ще са нужди близо 1 млрд евро.  За усъвършенстване на тези компетенции ще се търси европейско финансиране за националната програма, каза синдикалния лидер. 

По думите му се обмисля идеята да стъпи върху базовата нужда на всеки работещ. Той трябва да провери дигиталните си умения и да ги подобрява в курсове за знания и умения на работното му място.

Това което искаме да сложим на масата е национално отговорна задача пред България да сме конкурентни на пазара на труда. Ако утре у нас дойде "Фолксваген", той няма да иска умения отпреди 20 години, заключи Пламен Димитров. 

Още от категорията

Две катастрофи блокираха Асеновградско шосе

Две последователни катастрофи са станали на Асеновградско шосе.  В единия случай са се сблъскали две леки коли и автобус, а другата е между кола и мотор.  Първият инцидент е на изхода Пловдив, в посока към Околовръстното.  На  мястото са пристигнали линейки и пожарна.  По неофициална информация пострадали са трима души, двама от които при..

обновено на 20.10.19 в 18:09

Ограничено движение около стадиона за мача "Локомотив" - "ЦСКА"

Засилени  мерки за сигурност въвежда  областната дирекция на МВР в Пловдив  за днешния футболен мач между отборите на „Локомотив“ и ПФК „ЦСКА“. Двубоят започва от  17.45 ч. на 20 октомври на стадион „Локомотив“ в Пловдив. От 16 до 21 часа изцяло или поетапно ще бъде спирано движението на пътни превозни средства с пропускане на..

обновено на 20.10.19 в 18:01

Теменужка Петкова: Енергийната система е готова за зимата

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше на работна среща в Териториално диспечерско упраление – Пловдив.  Тук тя  инспектира работата по два проекта, които  включват:  Създаване на нов резервен център на Централно диспечерско управление  и нов опорен пункт, от който ще се управляват  дистанционно всички подстанции на територията..

обновено на 20.10.19 в 17:10

Арестуваха двама хулигани, нападнали патрулка

Около 1 часа на 19 октомври, на кръстовището на бул. „Васил Априлов“ и ул. „Дилянка“, автопатрул на пловдивското Трето РУ спрял мъж  за проверка. При вида на униформените обаче, той побягнал, но бързо бил догонен от тях и задържан. Оказало се, че е на 37 години, с множество криминални регистрации за кражби и грабежи, осъждан.  Докато полицейските..

публикувано на 20.10.19 в 14:34

Проблемно кръстовище без светофари днес в Кючук Париж

Светофарите на кръстовището между бул. „Македония“ и ул. „Даме Груев“ няма да работят от 09:00 до 16:00 часа , предупредиха  от общинското предприятие  „Организация и контрол на транспорта“. Причината е смяна на контролери. Апелът към всички шофьори е да преминават през кръстовището с повишено внимание.

публикувано на 20.10.19 в 08:47