Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът брани Пловдив ЕСК, не дава срещу проекта да се хвърля кал

Пловдивският общински съвет отхвърли искането за  оставка на артистичния директор на "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. По време на дебатите стана ясно, че съветниците нямат правомощия да  освобождават артдиректора на фондацията. Те могат само да препоръчат на УС нейното освобождаване, но и това предложение не получи подкрепа.

По- рано днес мнозинството отхвърли и искането на "Съюз за Пловдив" за оставка на кмета Иван Тотев като председател на УС на "Пловдив 2019". В негова подкрепа гласуваха 21 съветници, за освобождаването му бяха 17, а четирима се въздържаха. Отхвърлено беше и предложението на опозицията за оставка на целия управителен съвет.

Няма да позволя да се хвърля кал в залата на Пловдивския ОбС срещу  проекта  "Европейска столица на културата 2019". Налице е фундаментално неразбиране за  тази мащабна  инициатива и  съм силно раздразнен,  че качеството на дебата се принизява на  такова ниско ниво. Това заяви кметът Иван Тотев на извънредното заседание на съветниците. 

По-късно кметът, който е и председател на УС на фондация „Пловдив 2019“ определи като изключително безсмислена извънредната сесия на ОбС, на която да се разглеждаха отчетите на фондацията и се искаше оставката на артистичния директор Светлана Куюмджиева. 

Той заяви, сега е безсмислено да се отстранява Светлана Куюмджиева от поста артистичен директор, защото вече си е свършила работата. „Тя е подбрала проектите, които са одобрени още 2017 и 2018 г. и сега по тях се работи. Ако ще се иска оставка, трябва да е на изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев“, каза още кметът Тотев. 

Иначе дебатите  за отчета на Фондацията за финансирането на събитията в програмата от 2017 г. досега продължиха повече от два часа.  

Директорът Кирил Велчев подчерта неколкократно, че  подготовката за събитието е започнала отдавна и екипът е успял да се справи  отговорно и успешно със задачата, в което той е абсолютно убеден. За ефекта от събитията може да се даде оценка едва през 2020 г., когато той приключи, но гражданите имат нужда от такъв дебат и е добре, че той е стартирал, заяви Велчев.  

Дани Каназирева, Стефан Послийски от ВМРО, Ангел Иванов от БСП и Божидар Здравков от РБ засипаха с въпроси Велчев за  сумите, с които са финансирани инициативите, но не получиха  конкретен отговор. Получи се и парадокс в залата, че  градските старейшини трябваше да гласуват на днешното заседание теми, свързани с финансирането на проекти в програмата на Пловдив - 2019, които вече са получили тяхната санкция. 

По този повод председателят на местния парламент Савина Петкова се пошегува, че прегласуването е необходимо, за да "затвърдим решението". Репликата й бе посрещната от залата със смях. 

 На извънредното заседание на ОбС  не присъства Светлана Куюмджиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34