Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При Апартаментгейт акцентът е върху фирмата, не върху политиците

Корупцията у нас не е в личностите, а в институциите

Чрез скандалите политиците подменят истинските теми, пренасочват общественото внимание и то се загубва

| обновено на 10.04.19 в 16:30

Скандалът Апартаментгейт започна да затихва още преди извънредния Консултативен съвет за национална сигурност и през следващите дни той ще бъде затрупан от следващи скандали.

Това заяви пред Радио Пловдив политологът Антоний Гълъбов и подчерта, че е важно да се разбере логиката на тези скандали. Според него целта е общественото внимание бързо да бъде пренасочено в друга посока и така да се загуби.

Гълъбов припомни доминиращата представа в българското общество за властта като начин за лично облагодетелстване и за материални придобивки с нечестни средства. Затова, според него, подобни скандали не могат да задържат дълго общественото внимание и да определят в краткосрочен период политическата ситуация в страната. 

Скандалът Апартаментгейт има много нива, но базисното равнище е отношението към властта в България, обясни политологът. 

В България властта не се възприема като дълг, не се възприема като работа за други. В масовия случай властта се възприема като инструмент за лично облагодетелстване и тази нагласа е много по - широка от партийните граници, заяви Гълъбов.

Той обърна внимание, че при скандала Апартаментгейт акцентът е върху фирмата, а не върху политиците. 

Зад привидната пелена от проливен дъжд има ясни очертания, които показват, че скандалът не е междуличностен, а междугрупов, коментира Антоний Гълъбов. 

Той отбеляза, че Консултативният съвет за национална сигурност е посъживил темата, но не е доказал корупция. А обществената присъда по Апартаментгейт се е чула преди да се е чуло каквото и да е обвинение.

Гълъбов припомни, че почти 20 години се занимава с изследване на корупцията и може да каже, че ние сме се отказали от възможността да изработим ефективна координация между съществуващите институции, да създадем информационна обвързаност и качество на разследване на корупцията, затова се е наложило създаването на самостоятелен орган за борба с корупцията. 

Антикорупционната комисия е колективен орган и преди въпроса за председателя стоят множество други въпроси за мястото и работата на този орган, убеден е Гълъбов. Той смята, че проблемът с корупцията у нас не е в личностите, а в институционалната среда, в капацитета на институциите да разпознават корупционния риск и да реагират на него.

Обикновено нещо, което не може да издържи в съда, се изпраща в медиите, припомни още политологът.

По повод предстоящите евроизбори Гълъбов отбеляза, че политическите партии предпочитат да бягат от европейската тема, чувстват се неуютно в хоризонта на европейските избори и това ще продължи да оказва натиск върху всекидневната политика.

Част от отговорността на политиците е в това да превърнат гражданите в избиратели. С други думи да им представят залозите на един избор, да им позволят да се ориентират и да заемат своя позиция в изборния процес. 

Засега не виждаме тази отговорност да се носи от политиците и това създава усещането за двойна перспектива, за размиване на истинските теми и подмяната им с нещо друго.

Цялото интервю на Екатерина Костова в Антоний Гълъбов е в звуковия файл.

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38