Мая Манолова обеща пълно съдействие на протестиращите от "Кършияка"

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращите в защита на парка в квартал „Кършияка“, зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. Припомням, че 16-те декара от него са частна собственост, а хората от квартала настояват Община Пловдив да го откупи от собственика и да се запази градинката. 

Протестиращите поискаха от Мая Манолова пълно съдействие за откриване на изчезналите документи за стратегическото съоръжение - бункер от 704 квадрата на територията на парка, което според тях ще свали драстично цената, която Община Пловдив ще плати за закупуване на имота.

Мая Манолова обеща пълна проверка по случая.

„Смятам, че общината и държавата трябва да направят всичко възможно, за да защитят собствеността си в този парк. Държавата през Министерство на отбраната е собственик на подземно съоръжение, общината също е съсобственик в този парк. Ако процедурата за окончателно одобряване на общия устройствен план и на подробния такъв каже, че това място ще бъде единствено и само зелена площ, това много съществено ще повлияе на цената, на която общината ще си откупи парка“, заяви Манолова.

Омбудсманът заяви още, че ще извърши и проверка на документите, които се съхраняват в Община Пловдив и ще се направят съответните препоръки, а именно – според подробния устройствен план и според общия устройствен план, мястото да се отбележи като парк и зелени площи. И да не се правят опити за промяна на предназначението.
Манолова се запозна и с казуса с разрушените в подножието на Бунарджика скали.

Още от категорията

Картел при санирането в Пловдив и Гоце Делчев установи КЗК

Комисията за защита на конкуренцията установи картел между 17 фирми за  манипулиране на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, открита от кмета на община Пловдив на 10-ти март 2015 година. Производството пред КЗК е образувано по сигнал на кмета на Община Търговище, който изпраща на..

публикувано на 26.06.19 в 11:27

Премиерът открива втория Пловдивски икономически форум

Премиерът Бойко Борисов ще открие вторият Пловдивски икономически форум.  Днес и утре министри, представители на бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа ще дискутират предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентноспособността у нас и в Югоизточна Европа.  Сред обсъжданите теми ще бъдат европейската перспектива пред..

обновено на 26.06.19 в 10:26

Съдят педофил, попаднал в собствения си капан

Уникално дело срещу воайор и евентуален педофил започва в пловдивския Районен съд.   Подсъдим  е 37 годишен пловдивчанин, който с фалшив профил в интернент и търсил контакти с малки тийнейджърки, изпращайки снимки с порнографско съдържение.   На 19 март миналата година мъжът с малкото име Християн  изпратил на 14-годишно момиче покана за..

публикувано на 26.06.19 в 09:12

Нова придобивка за Техническия университет

От днес започва ремонтът и възстановяването на Корпус 3 на Техническия университет  в Пловдив на ул. Цанко Дюстабанов №8.  Сградата е архитектурно-строителен паметник на културата.  Целта е бившият девически католически колеж "Св. Йосиф" да се превърне в съвременен научен център с 20 научни лаборатории в него. Официалната церемония..

публикувано на 26.06.19 в 07:04

Южен централен район е втори по икономически показатели след ЮЗР

През миналата година икономическите показатели  в Южен централен регион, който обхваща областите - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали бележат ръст. Това стана ясно на заседанието на регионалния съвет, проведено в Пловдив. За миналата година в ЮЦР са реализирани проекти за над 3 млрд. лв.  Нараснали са  брутният вътрешен продукт..

публикувано на 25.06.19 в 17:34