Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото няма култура за контрол на политиците

95% от всички проблеми на България изобщо не се коренят в Конституцията. Те се решават с подконституционни норми и с изпълнението на тези норми. Ние приемаме понякога  съвсем не лоши закони, но след това не ги изпълняваме. Това е големият проблем на България вече повече от 30 години. Това заяви Александър Каракачанов , създател на  „Зелената партия“, депутат от ВНС, сега преподавател по философия и политология. 

Той подчерта, че  в обществото все още липсва достатъчно политическа култура и то не може да си контролира политиците.

 Обществото не знае какво иска в много случаи, защото иска „нещо по-добро“, но какво точно -  не знае и не може да  го поиска от политиците, които правят, какво си поискат. Това заяви Александър Каракачанов , създател на  „Зелената партия“ и депутат от ВНС.

По думите му, всички са виновни за това, което се случва в България, но в различна степен. Най-виновни са тези, които са отгоре, а тези, които са долу, ако си мислят, че не са виновни, грешат.

Преходът е преразпределение на политическия и икономически ресурс в държавата. Проблемът с прехода е много прост. Трябва да направим така, че основните ресурси в обществето да бъдат преразпределени у по-голяма част от хората. Тоталитаризмът не даваше възможност на  хората да имат интерес да работят и цялото общество така да се развива. Голямата грешка на нашия е преход  не е в това, че се опитахме да преразпределим тези неща на повече хора, а че не можахме да го направим.

От 15 години в държавата върви  нов процес на монополизация. Преди, ако държавата имаше монопол върху собствеността, можехме да я управляваме, а сега – не сме в състояние.  Виждаме как отвсякъде се раждат монополисти -  явно и скрито, защото политиците на определени постове ги подпомагат. Това кара държавата да оре. Големият проблем на прехода е, че не накарахме тази собственост, която раздадохме на хората, да заработи.

По думите на Каракачанов, вината на неговото поколение е, че днешните ученици завършват средното си образование полуграмотни.  Те  са информирани, но лошото е, че са информирани за неща, които не са съществени. Състоянието на образованието е сериозен проблем на държавата. 

Чуйте повече от звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49