Обществото няма култура за контрол на политиците

95% от всички проблеми на България изобщо не се коренят в Конституцията. Те се решават с подконституционни норми и с изпълнението на тези норми. Ние приемаме понякога  съвсем не лоши закони, но след това не ги изпълняваме. Това е големият проблем на България вече повече от 30 години. Това заяви Александър Каракачанов , създател на  „Зелената партия“, депутат от ВНС, сега преподавател по философия и политология. 

Той подчерта, че  в обществото все още липсва достатъчно политическа култура и то не може да си контролира политиците.

 Обществото не знае какво иска в много случаи, защото иска „нещо по-добро“, но какво точно -  не знае и не може да  го поиска от политиците, които правят, какво си поискат. Това заяви Александър Каракачанов , създател на  „Зелената партия“ и депутат от ВНС.

По думите му, всички са виновни за това, което се случва в България, но в различна степен. Най-виновни са тези, които са отгоре, а тези, които са долу, ако си мислят, че не са виновни, грешат.

Преходът е преразпределение на политическия и икономически ресурс в държавата. Проблемът с прехода е много прост. Трябва да направим така, че основните ресурси в обществето да бъдат преразпределени у по-голяма част от хората. Тоталитаризмът не даваше възможност на  хората да имат интерес да работят и цялото общество така да се развива. Голямата грешка на нашия е преход  не е в това, че се опитахме да преразпределим тези неща на повече хора, а че не можахме да го направим.

От 15 години в държавата върви  нов процес на монополизация. Преди, ако държавата имаше монопол върху собствеността, можехме да я управляваме, а сега – не сме в състояние.  Виждаме как отвсякъде се раждат монополисти -  явно и скрито, защото политиците на определени постове ги подпомагат. Това кара държавата да оре. Големият проблем на прехода е, че не накарахме тази собственост, която раздадохме на хората, да заработи.

По думите на Каракачанов, вината на неговото поколение е, че днешните ученици завършват средното си образование полуграмотни.  Те  са информирани, но лошото е, че са информирани за неща, които не са съществени. Състоянието на образованието е сериозен проблем на държавата. 

Чуйте повече от звуковия файл


Още от категорията

Макар и субсидирани, партиите не затварят черните си каси

Едва ли някой е изненадан от липсата на резултата от проверката на шумната афера „Апартаментгейт“, коментира анализаторът Тихомир Безлов.        Това, което отново се повтаря е, че КПКОНПИ прави проверките си по документи, а не по реалното състояние на пазара на имоти, което би показало истинската картина. Скептичен съм, че и НАП ще..

публикувано на 25.06.19 в 16:47

С 20 % по-слаба реколта отчитат розопреработватели

С 20 % са по-ниски са добивите от розов цвят тази година, като основната причина е студената дъждовна пролет и падналите на места градушки. Това обясни в интервю за Радио Пловдив изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Етеричномаслени култури, парфюмерия и козметика“ Гергана Андреева .  Миналата година средният добив розов цвят..

публикувано на 25.06.19 в 16:37

Няма опасни кучета, опасни са стопаните и липсата на контрол

Липсата на контрол причинява инцидентите с кучета, които нараняват или убиват хора, смята Явор Гечев от организацията „Четири лапи“. Той коментира лансираната от ГЕРБ идея за драстично вдигане на санкциите за собственици на кучета. По думите му това ще е създаде поредния "мъртъв" текст в закона. Това е едно популистко предложение, защото и сега има..

публикувано на 25.06.19 в 16:33

Лекарствената политика трябва да се промени

Секторът на здравеопазването се характеризира с ниски публични разходи, хората в България са изправени пред ограничен достъп до здравни услуги, причинен от неравномерно разпределение на ограничените ресурси и слабото покритие от здравно осигуряване. Това са част от констатациите на Брюксел за развитието на здравната система у нас. Според..

публикувано на 25.06.19 в 16:05

Финансирането на партиите - с обществени средства

Принципната ни позиция е,че финансирането на политическите партии трябва да става  с обществени средства чрез държавния бюджет, а не, както ДПС предлагаше, по т.н. американски вариант, т.е. чрез дарения от частни компании и фирми. Това ни навява на спомена за обръча от фирми, подчерта депутатът от ПФ и заместник-председател на ВМРО Милен..

публикувано на 25.06.19 в 11:08