Обществото няма култура за контрол на политиците

95% от всички проблеми на България изобщо не се коренят в Конституцията. Те се решават с подконституционни норми и с изпълнението на тези норми. Ние приемаме понякога  съвсем не лоши закони, но след това не ги изпълняваме. Това е големият проблем на България вече повече от 30 години. Това заяви Александър Каракачанов , създател на  „Зелената партия“, депутат от ВНС, сега преподавател по философия и политология. 

Той подчерта, че  в обществото все още липсва достатъчно политическа култура и то не може да си контролира политиците.

 Обществото не знае какво иска в много случаи, защото иска „нещо по-добро“, но какво точно -  не знае и не може да  го поиска от политиците, които правят, какво си поискат. Това заяви Александър Каракачанов , създател на  „Зелената партия“ и депутат от ВНС.

По думите му, всички са виновни за това, което се случва в България, но в различна степен. Най-виновни са тези, които са отгоре, а тези, които са долу, ако си мислят, че не са виновни, грешат.

Преходът е преразпределение на политическия и икономически ресурс в държавата. Проблемът с прехода е много прост. Трябва да направим така, че основните ресурси в обществето да бъдат преразпределени у по-голяма част от хората. Тоталитаризмът не даваше възможност на  хората да имат интерес да работят и цялото общество така да се развива. Голямата грешка на нашия е преход  не е в това, че се опитахме да преразпределим тези неща на повече хора, а че не можахме да го направим.

От 15 години в държавата върви  нов процес на монополизация. Преди, ако държавата имаше монопол върху собствеността, можехме да я управляваме, а сега – не сме в състояние.  Виждаме как отвсякъде се раждат монополисти -  явно и скрито, защото политиците на определени постове ги подпомагат. Това кара държавата да оре. Големият проблем на прехода е, че не накарахме тази собственост, която раздадохме на хората, да заработи.

По думите на Каракачанов, вината на неговото поколение е, че днешните ученици завършват средното си образование полуграмотни.  Те  са информирани, но лошото е, че са информирани за неща, които не са съществени. Състоянието на образованието е сериозен проблем на държавата. 

Чуйте повече от звуковия файл


Още от категорията
Серафимовата къща в Свежен

Свежен ревностно пази родовата си памет

Вече сме готови да започнем реставрацията на родната къща на полковник Владимир Серафимов в село Свежен.  Това обяви пред Радио Пловдив кметът на средногорското село Христо Енков  след като днес официално беше даден старт на поредица от реставрационни дейности. Те са финансирани с целева субсидия от 820 000 лева, отпусната от..

публикувано на 23.04.19 в 16:32

Оценка "среден" на държавата за грижата ѝ към децата

За 2019 г. средния успех на държавата в грижата за децата в бележника на „Национална мрежа за децата“ е „среден“ 3,31, заяви Ганчо Илиев от сдружение „Свят без граници“. По думите му, това е най-високият отбелязан успех от всичките 8 години, откакто сдружението поставя оценките.   През 2012 г. при стартиране на инициативата успехът е..

публикувано на 23.04.19 в 10:24

БСП не може да разчупи статуквото

Големи изненади на предстоящите избори за Европейски парламент у нас едва ли ще има. Основните партии на този етап са фокусирани върху собствените си проблеми. В подготвителната фаза на кампанията на практика няма  европейски теми. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иво Инджов, политолог и университетски преподавател. Европейските избори..

публикувано на 23.04.19 в 09:57

Александър Йорданов представя "Патриотични уроци"

Пловдивска премиера на новата книга на  доц. д-р Александър Йорданов „Патриотични уроци“ ще се състои  в Регионалния  исторически музей на площад „Съединение“. В дискусията по време на представянето й заедно с автора й ще участват политологът Момчил Дойчев, журналистът Стайко Стоянов и актрисата Валерия Кардашевска.  Сред пропуснатите от..

публикувано на 23.04.19 в 06:49

Искаме ли наши плодове и зеленчуци или ще внасяме?

Целенасочена ли е липсата на стратегии и политики в селското стопанство, както твърдят протестиращи от 13 браншови организации? Доказателство ли е намаляването с 300 % на площите с плодове и зеленчуци у нас само за последните три години?  Кой допуска по магазините да няма български плодове и зеленчуци? Трябва ли да се „хоспитализира“ българското..

обновено на 22.04.19 в 16:43