Раздаването на пари от МЗ за заплати води до катастрофа

| обновено на 15.04.19 в 15:02


Днес следобед ще се проведе тристранна среща между министър Кирил Ананиев, протестиращите медицински сестри и ръководството на БЛС. В края на миналата седмица правителството отпусна 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри на 950 лева, но те останаха недоволни и подготвят нови протести. БЛС пък заяви, че в пазарна среда кабинетът не може да увеличава заплатите в търговските дружества.

Според председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров емоциите трябва да спрат, въпреки правото на  протест, и разумно да се помисли дали раздаването на пари няма да доведе до нова по- голяма катастрофа в здравеопазването. 

Раздаването на пари от МЗ към болниците, които са търговски дружества е неприемливо, питам какво правим с медицинските сестри в детски градини, училища, ДКЦ-та и при общопрактикуващи лекари. И сега има лекари и мед. сестри, които получават високи възнаграждения. Ниските заплати са там, където лечебните заведения нямат достатъчно медицинска дейност.

Маджаров предупреди, че ако се увеличат заплатите на сестрите,  трябва да се намерят средства и за пропорционално увеличение на лекарите и на другите категории, защото в противен случай се залага бомба, която застрашава самото здравеопазване. 

От 20 години здравната система работи на здравно - осигурителна основа, което означава, че единственият начин за издръжка е по брой пациенти и клинични пътеки. Изходът е в повишението на клиничните пътеки. Така ще се даде глътка въздух и на закъсалите лечебни заведения, които през годините поемат по- скъпи МРЗ, ток, консумативи и др. В бюджета на Касата има достатъчно финансов ресурс, за да се прегледат отново стойностите на клиничните пътеки.

Председателят на БЛС предлага болниците, които са единствени за даден регион, да излязат от системата на здравно – осигуряване и да се финансират по друг начин. Раздаването на пари на лечебни заведения, които са в конкурентна среда и които са работещи е неудачно.

Не сме против увеличението на заплатите, но и в момента има добре платени лекари и медицински сестри, които получават по по 2 000 лева.  В малките места сестрите получават 600 лева, а лекарите 700 – 800 лева. В това число влизат общинските и областни болници. Какво ще стане, ако сестрите получат 950 лева? Колежките, които протестират трябва да осъзнаят какви пари са необходими за увеличаването. Не сме в модела, в който правителството одобрява увеличението на заплатите на всички.

Според БЛС, ако се увеличават заплатите само на една гилдия, ще последват протести на другите, които не са получили увеличение.


Още от категорията

В доклада на ЕК има липса на становище и измиване на ръце

Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. Така председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков коментира съдържанието на приетия днес доклад от ЕК за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с..

публикувано на 22.10.19 в 17:23

България без мониторинг от ЕК, а "румънският модел" се провали

България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките препоръки от миналата година, а напредъкът е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга. Това стана ясно от приетия от  Европейската комисия  доклад за действията на страната ни за изпълнение на ангажиментите, свързани със съдебната реформа ,..

публикувано на 22.10.19 в 16:28

На контролиран вот се поддават необразованите

81 процента не биха гласували по принуда, 11 на сто признават, че биха продали вота си, а 8 процента отговарят с „не знам“ – това показва проучване на агенция „Галъп интернешънъл“.  Това сочат данни от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за..

публикувано на 22.10.19 в 15:53

След Сочи ще разберем накъде ще повее вятърът

Днес в Сочи предстои важна среща между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според журналиста Мехмед Юмер от сайта obzornews.bg споразумение ще има. Най-важното е да се постигне споразумение между Анкара и Дамаск. Трябва да изчакаме финализиране на днешната среща в Сочи, да разберем на къде ще повее..

публикувано на 22.10.19 в 11:09

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22