Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа продължава да бъде един хоризонт, едно спасение

Във Велики понеделник  питаме - каква врата на познанието за себе си като личности и като общество  отвори пред нас пожарът в Нотр Дам и как се отразихме в европейското огледало с балканските си  тревоги и страсти? Интервю по темата с Андрей Захариев – доктор по философия и дългогодишен водещ на  предаването „Библиотеката“ и „История.бг.“ по БНТ.

Смятам, че основното познание, което можем да извлечем е, че Слава Богу сме част от Европа. Слава Богу, че Европа продължава да бъде една идея, един хоризонт, който трябва да продължава да ни тегли напред. Европа продължава да бъде спасението за света, това заяви в интервю за Радио Пловдив Андрей Захариев.

Според него няма връзка между инцидента в Нотр Дам и атентата в Шри Ланка.

Вчерашните събития са ужасяващи. Те показват, че времената са много смутни. Ние живеем в една епоха, която създава такива възможности за комуникация, включително и между за хора със злосторни намерения. Трудно е да бъдат уловени техните помисли и да бъдат предотвратени. Атентатите в Шри Ланка са нещо, което няма как да не възмути, да не потресе нито едно човешко същество, коментира още Андрей Захариев.

Цялото интервю с Андрей Захариев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06