Премиерно издание на фестивала „Пловдивски камерни срещи“ - 09 до 16 юни

Пловдивски камерни срещи стартират в Първо студио на Радио Пловдив

Пловдивски камерни срещи – музикално бижу на фестивалната сцена на Европейската столица на културата

Първото издание на фестивала "Пловдивски камерни срещи" ще се проведе от 9-ти до 16 юни. Фестивалът е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". 

Музикалното събитие е предизвикателство към пловдивската публика и гостите на града и идва от група музиканти, родени и израснали в Пловдив.Общо между тях е и образованието, което всички получават в Музикалното училище "Добрин Петков". 

Разпръснати по целия свят, те продължават своето развитие, реализация и търсения като професионални музиканти и личности с богата душевност - съчетание, което неминуемо добавя във всеки един от тях тръпката на желанието да се завърне на Пловдивска сцена, за да сподели и съпреживее натрупаното с най-скъпата публика! 

Двадесет години по- късно тази плеяда от брилянтни изпълнители проблясва като гости в родния град, но в същото време и като домакини на сцените от тяхното детство! Същите тези сцени, от които са събирали първите трайни впечатления от камерното изкуство, за да го върнат на Пловдив сега с постигнато безкомпромисно качество!

И така,двадесет години по – късно група съученици от пловдивското Музикално училище обединяват своя  опит и професионализъм, доказан по най-значимите световни сцени, съчетават го със сантимент и вълнение, за да го споделят пред любимата си публика.

КОНЦЕРТИТЕ

В премиерното си издание “Пловдивски камерни срещи“ представя поредица от концерти в най-посещаваните зали на града:

Откриване на фестивала в ефира на БНР – Радио Пловдив

9 юни,17:30 – Студио 1 на БНР – Радио Пловдив


Камерен концерт в Стария град

11 юни,19:00 – Балабанова къща


Kамерен концерт „По света и у нас“

13 юни,19:00 – Зала „Съединение“


Гала – Концерт

15 юни,19:00 – Драматичен Театър Пловдив


ПРОГРАМАТА

„Ювелирният подбор на програмата и виртуозното й представяне пред публиката е амбиция без компромис!“ – споделят организаторите.

Музика от българските и световни класици, произведения от страната, в която всеки от солистите живее и твори. Специално място в концепцията на фестивала е сътрудничеството между утвърдените професионалисти и най-младото поколение израстващи таланти на града, предоставяйки им възможности за изява, творческо общуване и досег с опита на вече наложените имена. Акцент в програмата ще бъдат и премиерите на нова българска музика от съвременни автори.

Идеята е създаване на духовна кореспонденция като мост между културите и поколенията.

Съпътстващата програма на фестивала „Пловдивски камерни срещи“ включва концерти с образователен и неформален характер, обедни матинета, “импромптю-концерти” на открито като спонтанни изпълнения на възлови места в “махалите”.

„Особено значение придаваме на интерактивния подход в нашите концерти. Предконцертните беседи относно съдържанието на програмата, както и създаването на активен контакт с публиката са приоритет в идеята ни.“ – допълва артистичния директор на фестивала Елия Сакакушев фон Бисмарк.


Концерт „Свободни пространства“

10 юни, 19:00 – НЧ „Христо Ботев“ кв.“Въстанически“


Образователен концерт

12 юни, 14:00 – НЧ „Христо Ботев“ кв.“Въстанически“


Импромптю-концерти в махалите

14 юни, кв. Столипиново, кв. Аджасан


Концерт – „Нощ в квартала“

14 юни, 21:00 – Фабрика за шоколад „Гайо“ – кв.“Прослав“


Класическо Матине

16 юни, 11:00 Зала „Съединение“


ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Донка Ангъчева – пиано (Австрия)

Кристина Маринова – пиано (САЩ)

Милен Кукошаров – пиано (България)

Даниела Щерева – цигулка (САЩ)

Десислава Чолакова – цигулка (България)

Румен Цветков – виола (Испания)

Елия Сакакушев фон Бисмарк – виолончело (Германия)

Йелена Очич – виолончело (Хърватска)

Недялко Петков – кларинет (Швейцария)

Кети и Бояна Стоянови – китара (Германия)

Таня Иванова – сопран (Австрия)Още от категорията

Премиера на "Великите европейци - книгата, ново начало" в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Пламен Асенов "Великите европейци" ще събере приятели на едноименното радиопредаване, излъчвано вече седма година в ефира на БНР - Радио Пловдив, в Първо студио на медията на  22 май, сряда, от 18.30 часа. Какво знаем ние за Европа? Не питам за ЕС, питам за Европа. Книгата „Великите европейци”..

обновено на 22.05.19 в 10:49

"Феноменът пловдивски спорт" събра най-добрите спортисти на Пловдив

В деня на спорта – 17-ти май, в Пловдив на тържествена церемония бе представена книгата „Феноменът пловдивски спорт“ с автори Диян Никифоров, Илия Кисимов и Нейко Дамянов. Проектът, който бе безрезервно подкрепен от Община Пловдив, отразява постигнатото от спортисти, треньори, специалисти, ръководители и общественици в спортната история на България...

публикувано на 18.05.19 в 10:05

Колегата от Радио Пловдив Диян Никифоров представя "Феноменът пловдивски спорт"

Днес в Гранд хотел Пловдив е официалното представяне на книгата „Феноменът пловдивски спорт“. На специална церемония ще бъдат връчени и юбилейните медали на спортистите, намерили място в класацията "Топ 50". В ефира на Радио Пловдив книгата представи колегата Диян Никифоров, който е и един от нейните автори заедно с Илия Кисимов и Нейко Дамянов...

обновено на 17.05.19 в 12:18

Деян Илиич представя за първи път новия си албум Dyad в Радио Пловдив

Джаз пианистът Деян Илич и неговият квартет Eyot, наричан „Нирвана на европейския джаз“, ще свирят в Първо студио на Радио Пловдив. Концертът, който е част от фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР гостува за първи път на "Камерна сцена Пловдив" и ще събере меломаните на 16 май от 19.30 часа. Деян Илиич е един от водещите пианисти на Балканите и  е..

обновено на 16.05.19 в 07:11

Велислава Дърева представя последната си книга в Първо студио на Радио Пловдив

Книгата на Велислава Дърева „Атентатът 1925. Денят, в който се отвориха портите адови” ще има пловдивска премиера в Първо студио на Радио Пловдив. Журналистката и автор на книгата ще се срещне със свои читатели в 18.30 часа. Велислава Дърева е едно от най-ярките имена на България – публицист, есеист, политически анализатор, драматург и..

публикувано на 07.05.19 в 11:35