Премиерно издание на фестивала „Пловдивски камерни срещи“ - 09 до 16 юни

Пловдивски камерни срещи стартират в Първо студио на Радио Пловдив

Пловдивски камерни срещи – музикално бижу на фестивалната сцена на Европейската столица на културата

Първото издание на фестивала "Пловдивски камерни срещи" ще се проведе от 9-ти до 16 юни. Фестивалът е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". 

Музикалното събитие е предизвикателство към пловдивската публика и гостите на града и идва от група музиканти, родени и израснали в Пловдив.Общо между тях е и образованието, което всички получават в Музикалното училище "Добрин Петков". 

Разпръснати по целия свят, те продължават своето развитие, реализация и търсения като професионални музиканти и личности с богата душевност - съчетание, което неминуемо добавя във всеки един от тях тръпката на желанието да се завърне на Пловдивска сцена, за да сподели и съпреживее натрупаното с най-скъпата публика! 

Двадесет години по- късно тази плеяда от брилянтни изпълнители проблясва като гости в родния град, но в същото време и като домакини на сцените от тяхното детство! Същите тези сцени, от които са събирали първите трайни впечатления от камерното изкуство, за да го върнат на Пловдив сега с постигнато безкомпромисно качество!

И така,двадесет години по – късно група съученици от пловдивското Музикално училище обединяват своя  опит и професионализъм, доказан по най-значимите световни сцени, съчетават го със сантимент и вълнение, за да го споделят пред любимата си публика.

КОНЦЕРТИТЕ

В премиерното си издание “Пловдивски камерни срещи“ представя поредица от концерти в най-посещаваните зали на града:

Откриване на фестивала в ефира на БНР – Радио Пловдив

9 юни,17:30 – Студио 1 на БНР – Радио Пловдив


Камерен концерт в Стария град

11 юни,19:00 – Балабанова къща


Kамерен концерт „По света и у нас“

13 юни,19:00 – Зала „Съединение“


Гала – Концерт

15 юни,19:00 – Драматичен Театър Пловдив


ПРОГРАМАТА

„Ювелирният подбор на програмата и виртуозното й представяне пред публиката е амбиция без компромис!“ – споделят организаторите.

Музика от българските и световни класици, произведения от страната, в която всеки от солистите живее и твори. Специално място в концепцията на фестивала е сътрудничеството между утвърдените професионалисти и най-младото поколение израстващи таланти на града, предоставяйки им възможности за изява, творческо общуване и досег с опита на вече наложените имена. Акцент в програмата ще бъдат и премиерите на нова българска музика от съвременни автори.

Идеята е създаване на духовна кореспонденция като мост между културите и поколенията.

Съпътстващата програма на фестивала „Пловдивски камерни срещи“ включва концерти с образователен и неформален характер, обедни матинета, “импромптю-концерти” на открито като спонтанни изпълнения на възлови места в “махалите”.

„Особено значение придаваме на интерактивния подход в нашите концерти. Предконцертните беседи относно съдържанието на програмата, както и създаването на активен контакт с публиката са приоритет в идеята ни.“ – допълва артистичния директор на фестивала Елия Сакакушев фон Бисмарк.


Концерт „Свободни пространства“

10 юни, 19:00 – НЧ „Христо Ботев“ кв.“Въстанически“


Образователен концерт

12 юни, 14:00 – НЧ „Христо Ботев“ кв.“Въстанически“


Импромптю-концерти в махалите

14 юни, кв. Столипиново, кв. Аджасан


Концерт – „Нощ в квартала“

14 юни, 21:00 – Фабрика за шоколад „Гайо“ – кв.“Прослав“


Класическо Матине

16 юни, 11:00 Зала „Съединение“


ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Донка Ангъчева – пиано (Австрия)

Кристина Маринова – пиано (САЩ)

Милен Кукошаров – пиано (България)

Даниела Щерева – цигулка (САЩ)

Десислава Чолакова – цигулка (България)

Румен Цветков – виола (Испания)

Елия Сакакушев фон Бисмарк – виолончело (Германия)

Йелена Очич – виолончело (Хърватска)

Недялко Петков – кларинет (Швейцария)

Кети и Бояна Стоянови – китара (Германия)

Таня Иванова – сопран (Австрия)Още от категорията

Ari Hoenig за първи път на БГ сцена в Радио Пловдив, излъчваме концерта on line

Един от топ барабанистите на планетата пристига от Ню Йорк  за няколко концерта на Балканите. Той, заедно с Lakis Tzimkas – бас  и Jiannis Pavlidis – китара ще свирят в Първо студио на Радио Пловдив на 16 октомври 2019 година, от 19.00 часа. Концертът е в рамките на инициативата "Камерна сцена Пловдив".  Този концерт ще излъчим on line и на фейсбук..

публикувано на 25.09.19 в 10:29

"Сцена на кръстопът" и в Културния център на Радио Пловдив

Книгата „Театрална география, история, личности” на Стефан Янков ще бъде представена в Първо студио на Радио Пловдив на 12 септември от 17.30 часа. Премиерата е в рамките на съпътстващата програма на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът".  Книгата на Стефан Янков, издадена от "Жанет 45", ще бъде представена от литературния критик Младен..

обновено на 09.09.19 в 09:41

Премиерата на филма "Героите от САЩ`94" бе в Радио Пловдив

Премиерата на технофилма "Героите от САЩ`94" събра футболни легенди, треньори и млади таланти от школите на пловдивските клубове в Първо студио на Радио Пловдив. Филмът показва с помощта на съвременните технологии пътя на националния ни отбор по футбол от историческия гол на Емил Костадинов срещу Франция през 1993-а година до спечелването на бронзовите..

публикувано на 05.09.19 в 12:48

Легендарен футболист с плакет от Радио Пловдив за 75-та си годишнина

Ръководството на Българското национално радио – Радио Пловдив, начело с директора Чавдар Каришев, връчи на  легендарния футболист на „Ботев” и националния отбор на България Георги Попов – Тумби  специален плакет за неговата  75-та годишнина. Това стана на нарочна среща в медията, на която изтъкнатият състезател остана трогнат от вниманието,..

публикувано на 15.07.19 в 13:50

"Преге" пред публика от Първо студио на Радио Пловдив, защото ... "Пловдив чете" - 15.06 - 21.06

Тази година специалното внимание на „Пловдив чете“ е насочено към малките деца и тийнейджърите като читатели. Този акцент е логично следствие на програмата на ИК „Жанет 45“ „Младият Пловдив чете“. С подрастващите читатели тази година ще се срещнат писателите Петя Кокудева, Виктор Самуилов, Мая Дългъчева. Във фестивалното си издание..

обновено на 15.06.19 в 08:49