Искаме ли наши плодове и зеленчуци или ще внасяме?

В България е най-голяма диспропорцията при плащането на земеделските производители

| обновено на 22.04.19 в 16:43

Целенасочена ли е липсата на стратегии и политики в селското стопанство, както твърдят протестиращи от 13 браншови организации? Доказателство ли е намаляването с 300 % на площите с плодове и зеленчуци у нас само за последните три години? 

Кой допуска по магазините да няма български плодове и зеленчуци? Трябва ли да се „хоспитализира“ българското зеленчукопроизводство и да се купи оборудване за „реанимация“? 

В програма "Ден след ден" говорим с предсетателя на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова, която участва в днешния Консултативен съвет за плодове и зеленчуци - земеделското министерство го насрочи миналата седмица, след като се разбра, че фермерите отново излизат на протест.

Мариана Милтенова каза: Голяма част от производителите са обединени, но все още е рано да се каже дали има добри новини. Разговорът на съвета беше върху това - колко добре сме подпомогнати. Заместник-министър с наш ресор не решава нашите проблеми. Аз смятам, че тотално трябва да се промени политиката в сектора за плодове и зеленчуци. Промяната трябва да дойде от Министерския съвет. Касае се за това дали искаме наши плодове и зеленчуци на нашата трапеза, или искаме да внасяме такива от Европа и други страни.

За исканата среща с премиера Бойко Борисов, Милтенова каза: В старите страни членки подпомагането е на стопанство, и ние в България сме приели система, в която се плаща еднакво - и за зърно, и за плодове и зеленчуци. Настояваме за смесено плащане и при нас, както е в старите 17 стари страни-членки на ЕС. В новия програмен период след 2020 година се касае за същите плащания, както и до днес, нещо с което не сме съгласни.

Още от категорията

Действителността е абсурдна и абсурдите звучат като истини

Истерията с ромските семейства, които повярваха, че някой ще им вземе децата и ги прибраха от училище, е пример за ниско доверие на българските граждани в институциите и за неспособност  на самите институции да защитят гражданите, когато те са изплашени и уязвими.  Коментарът направи политологът доц.Борис Попиванов, според когото вината за паниката се..

публикувано на 11.10.19 в 16:43

Ситуацията в ромските махали се успокоява, но до другия път

Частично се успокоява ситуацията в ромските квартали след паниката, че държавата ще вземе децата на ромски семейства.  Посещаемостта в най- проблемните училища е 80%, а преди истерията беше 90%, коментира пред Радио Пловдив  председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ Деян Колев.  Той обаче предупреди,..

обновено на 11.10.19 в 15:51

Турция иска да промени населението в Северна Сирия

Желанието на Турция да навлезе в Северна Сирия е заявявано многократно от президента Ердоган, това не е изненада за международната общност, коментира пред Радио Пловдив експертът по международна сигурност и бивш дипломат Димитър Гърдев. Новото е, че Турция навлезе със собствена войска и смята да остане в буферната зона до дълбочина от 35 км и..

публикувано на 11.10.19 в 14:32

Детето копира и възпроизвежда страховете на възрастните

Психологът Иван Игов сподели позиция са протестите против „Националната стратегия за защита на детето“, разпространените слухове за отнемане на деца от родителите и реакцията на ромското население.  Бесен съм, честно казано, защото за пореден път хора с много нечисти намерения се опитаха темата за децата да я включат в една..

публикувано на 11.10.19 в 13:27

Голям грях е за тези, които се опитаха да използват децата

Истерията около „Националната стратегия за закрила на детето“ не отмина и Асеновград. По думите на Асен Колев, експерт по етническите въпроси – обстановката е спокойна, и от сряда децата вече ходят на училище. При нас това се случи на 4 октомври, но за съжаление не беше регистрирано. Бързо взехме мерки и благодаря на г-жа Темелкова, на..

публикувано на 11.10.19 в 12:07