Искаме ли наши плодове и зеленчуци или ще внасяме?

В България е най-голяма диспропорцията при плащането на земеделските производители

| обновено на 22.04.19 в 16:43

Целенасочена ли е липсата на стратегии и политики в селското стопанство, както твърдят протестиращи от 13 браншови организации? Доказателство ли е намаляването с 300 % на площите с плодове и зеленчуци у нас само за последните три години? 

Кой допуска по магазините да няма български плодове и зеленчуци? Трябва ли да се „хоспитализира“ българското зеленчукопроизводство и да се купи оборудване за „реанимация“? 

В програма "Ден след ден" говорим с предсетателя на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова, която участва в днешния Консултативен съвет за плодове и зеленчуци - земеделското министерство го насрочи миналата седмица, след като се разбра, че фермерите отново излизат на протест.

Мариана Милтенова каза: Голяма част от производителите са обединени, но все още е рано да се каже дали има добри новини. Разговорът на съвета беше върху това - колко добре сме подпомогнати. Заместник-министър с наш ресор не решава нашите проблеми. Аз смятам, че тотално трябва да се промени политиката в сектора за плодове и зеленчуци. Промяната трябва да дойде от Министерския съвет. Касае се за това дали искаме наши плодове и зеленчуци на нашата трапеза, или искаме да внасяме такива от Европа и други страни.

За исканата среща с премиера Бойко Борисов, Милтенова каза: В старите страни членки подпомагането е на стопанство, и ние в България сме приели система, в която се плаща еднакво - и за зърно, и за плодове и зеленчуци. Настояваме за смесено плащане и при нас, както е в старите 17 стари страни-членки на ЕС. В новия програмен период след 2020 година се касае за същите плащания, както и до днес, нещо с което не сме съгласни.

Още от категорията

Много сериозни изводи трябва да направят всички партии

Много поуки има, много сериозни изводи трябва да направят всички политически партии .  Така социологът проф. Антоанета Христова започна анализа си на резултатите от вота за ЕП в предаването на Радио Пловдив "Точно днес". Тя посочи няколко от най-важните: Не  можеш да правиш кампания за евроизбори през само и единствено..

публикувано на 27.05.19 в 11:37

Малките партии станаха отпор към статуквото и евроскептиците

Евроскептиците успяха да вземат близо една трета от местата в ЕП, въпреки, че не взеха блокиращото малцинство, което може да спре всяко решение. Важно е че проевропейските партии си запазиха територията. Сега се отваря възможност широка коалиция, защото ЕНП и ПЕС няма да успеят да съставят мнозинство. Не е задължително те да управляват заедно...

публикувано на 27.05.19 в 11:34

Ниската активност у нас показа безпрецедентна неадекватност

Гражданите на ЕС избраха един доста по- фрагментиран Европейски парламент. Двете най- големи европейски политически семейства няма да се радват на мнозинството си от над 400 депутати. Сега те ще имат малко над 330 представители, а им трябват 376. Не може и дума да става за мнозинството, което имаха досега. Изводите са на международния наблюдател..

публикувано на 27.05.19 в 11:21

Партньорството ГЕРБ - СДС е успешно и може да продължи

Ние очаквахме листата на ГЕРБ и СДС да бъде първа и това се сбъдна, каза зам. -председателят на СДС Емил Кабаинов. Десният проевропейски вот е категоричен и участието на СДС и останалите партньори на ГЕРБ доказахме, че разширяването в този посока е успешно.  Кабаиванов обясни ниската избирателна активност с негативната кампания, водена от..

публикувано на 27.05.19 в 11:00

Сбъркани протоколи бавят обработката на резултатите

Сбъркани протоколи бавят обработката в 16-та РИК Пловдив град. Това е един от най-големите проблеми в нощта след изборте в палта 3 в Панаира. Председателят на комисията Илиан Иванов уточни, че има случай при секционна избирателна комсиия с изцяло объркан протокол. В такъв случай се събира цялата комисия , представители на РИК и ЦИК и бюлетините се..

публикувано на 27.05.19 в 05:04