БСП не може да разчупи статуквото

Големи изненади на предстоящите избори за Европейски парламент у нас едва ли ще има. Основните партии на този етап са фокусирани върху собствените си проблеми. В подготвителната фаза на кампанията на практика няма  европейски теми. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иво Инджов, политолог и университетски преподавател.

Европейските избори - тест за управлението на страната

Това ще се случи само, ако БСП успее да спечели предстоящите избори. Ако БСП има един депутат повече, то партията ще има право да каже – избирателите вече не искат да се върви по досегашния път, статуквото вече е нарушено и може да се тръгне към курс за предсрочни парламентарни избори, коментира Иво Инджов.

Той е категоричен, че БСП е алтернатива на управлението, но за да спечели изборите, партията трябва да покаже нещо по-ново.

Не е вярно, че ГЕРБ нямат алтернатива. БСП е алтернатива на ГЕРБ, но тук има един основен въпрос – дали тази алтернатива е в рамките на статуквото и дали тя ще може да разчупи статуквото. Аз не вярвам, че БСП може да разчупи статуквото и да обедини под знамената си всички недоволни от ГЕРБ, коментира политологът. 

Второто място на Делян Пеевски в листата на ДПС

Това е подигравка към българските избиратели, коментира Иво Инджов.

Цялото интервю с Иво Инджов можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Много сериозни изводи трябва да направят всички партии

Много поуки има, много сериозни изводи трябва да направят всички политически партии .  Така социологът проф. Антоанета Христова започна анализа си на резултатите от вота за ЕП в предаването на Радио Пловдив "Точно днес". Тя посочи няколко от най-важните: Не  можеш да правиш кампания за евроизбори през само и единствено..

публикувано на 27.05.19 в 11:37

Малките партии станаха отпор към статуквото и евроскептиците

Евроскептиците успяха да вземат близо една трета от местата в ЕП, въпреки, че не взеха блокиращото малцинство, което може да спре всяко решение. Важно е че проевропейските партии си запазиха територията. Сега се отваря възможност широка коалиция, защото ЕНП и ПЕС няма да успеят да съставят мнозинство. Не е задължително те да управляват заедно...

публикувано на 27.05.19 в 11:34

Ниската активност у нас показа безпрецедентна неадекватност

Гражданите на ЕС избраха един доста по- фрагментиран Европейски парламент. Двете най- големи европейски политически семейства няма да се радват на мнозинството си от над 400 депутати. Сега те ще имат малко над 330 представители, а им трябват 376. Не може и дума да става за мнозинството, което имаха досега. Изводите са на международния наблюдател..

публикувано на 27.05.19 в 11:21

Партньорството ГЕРБ - СДС е успешно и може да продължи

Ние очаквахме листата на ГЕРБ и СДС да бъде първа и това се сбъдна, каза зам. -председателят на СДС Емил Кабаинов. Десният проевропейски вот е категоричен и участието на СДС и останалите партньори на ГЕРБ доказахме, че разширяването в този посока е успешно.  Кабаиванов обясни ниската избирателна активност с негативната кампания, водена от..

публикувано на 27.05.19 в 11:00

Сбъркани протоколи бавят обработката на резултатите

Сбъркани протоколи бавят обработката в 16-та РИК Пловдив град. Това е един от най-големите проблеми в нощта след изборте в палта 3 в Панаира. Председателят на комисията Илиан Иванов уточни, че има случай при секционна избирателна комсиия с изцяло объркан протокол. В такъв случай се събира цялата комисия , представители на РИК и ЦИК и бюлетините се..

публикувано на 27.05.19 в 05:04