Оценка "среден" на държавата за грижата ѝ към децата

За 2019 г. средния успех на държавата в грижата за децата в бележника на „Национална мрежа за децата“ е „среден“ 3,31, заяви Ганчо Илиев от сдружение „Свят без граници“.

По думите му, това е най-високият отбелязан успех от всичките 8 години, откакто сдружението поставя оценките.  

През 2012 г. при стартиране на инициативата успехът е 3,00, а през 2018 г. е отчетен най-нисък успех 2.88.

За тази година най-висока оценка е поставена в приоритет „Образование“ – 4,00, близо с единица по-висока от 2018 г. – „Среден“ 3,02.

Определено, благодарение на мерките, взети от държавата в областта на средното образование с приобщаване и задържане на децата в училище, реинтеграцията им в образователна среда, повишаването на финансите на преподавателите и педагогическия персонал,  резултатите са подобрени и тенденцията вероятно ще се задържи.

Илиев подчерта още, че акцент в работата на държавата трябва да бъде превенцията от отпадане и по-специално връзката с родителите, които са съществен фактор за ефективността на учебния процес.

Най-ниската оценка по  осемте показатели, по които се отчита успеваемостта на държавата, е в приоритет „Правосъдие“ – „слаб“  2,50, докато през 2012 г. е била „добър“ 3,56.  Там са отчетени достъпът до правосъдие, наличие на среда, в която детето да се чувства комфортно и др.


Още от категорията

Идва нова икономическа криза, ще удари и България

Почти на 100% е сигурно, че идва нова икономическа криза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Светозар Гледачев, финансов анализатор. Той смята, че в момента тя се задържа от САЩ, където Доналд Тръмп иска да спечели втори мандат. Той смята, че много показатели кризата вече е тук. По показатели все още в България кризата не се..

публикувано на 14.10.19 в 10:28

Трябва да се повиши стойността на медицинските дейности

В бюджетната прогноза на МС за следващата година са предвидени 270 милиона лева повече за болнична помощ. Тоест – обещаното от министър Ананиев на синдикатите, е по-малко от това, което МС е приел като бюджетна прогноза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването...

публикувано на 14.10.19 в 10:04

Действителността е абсурдна и абсурдите звучат като истини

Истерията с ромските семейства, които повярваха, че някой ще им вземе децата и ги прибраха от училище, е пример за ниско доверие на българските граждани в институциите и за неспособност  на самите институции да защитят гражданите, когато те са изплашени и уязвими.  Коментарът направи политологът доц.Борис Попиванов, според когото вината за паниката се..

публикувано на 11.10.19 в 16:43

Ситуацията в ромските махали се успокоява, но до другия път

Частично се успокоява ситуацията в ромските квартали след паниката, че държавата ще вземе децата на ромски семейства.  Посещаемостта в най- проблемните училища е 80%, а преди истерията беше 90%, коментира пред Радио Пловдив  председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ Деян Колев.  Той обаче предупреди,..

обновено на 11.10.19 в 15:51

Турция иска да промени населението в Северна Сирия

Желанието на Турция да навлезе в Северна Сирия е заявявано многократно от президента Ердоган, това не е изненада за международната общност, коментира пред Радио Пловдив експертът по международна сигурност и бивш дипломат Димитър Гърдев. Новото е, че Турция навлезе със собствена войска и смята да остане в буферната зона до дълбочина от 35 км и..

публикувано на 11.10.19 в 14:32