Оценка "среден" на държавата за грижата ѝ към децата

За 2019 г. средния успех на държавата в грижата за децата в бележника на „Национална мрежа за децата“ е „среден“ 3,31, заяви Ганчо Илиев от сдружение „Свят без граници“.

По думите му, това е най-високият отбелязан успех от всичките 8 години, откакто сдружението поставя оценките.  

През 2012 г. при стартиране на инициативата успехът е 3,00, а през 2018 г. е отчетен най-нисък успех 2.88.

За тази година най-висока оценка е поставена в приоритет „Образование“ – 4,00, близо с единица по-висока от 2018 г. – „Среден“ 3,02.

Определено, благодарение на мерките, взети от държавата в областта на средното образование с приобщаване и задържане на децата в училище, реинтеграцията им в образователна среда, повишаването на финансите на преподавателите и педагогическия персонал,  резултатите са подобрени и тенденцията вероятно ще се задържи.

Илиев подчерта още, че акцент в работата на държавата трябва да бъде превенцията от отпадане и по-специално връзката с родителите, които са съществен фактор за ефективността на учебния процес.

Най-ниската оценка по  осемте показатели, по които се отчита успеваемостта на държавата, е в приоритет „Правосъдие“ – „слаб“  2,50, докато през 2012 г. е била „добър“ 3,56.  Там са отчетени достъпът до правосъдие, наличие на среда, в която детето да се чувства комфортно и др.


Още от категорията

Абитуриентите са красиви с младостта и естествеността си

От тази вечер в Пловдив започват абитуриентските балове. Предстоят шпалирите на дълго подготвяните тоалети и изненади за тържествената вечер на завършването. Дизайнерът Албена Хумбаджиева ни ориентира в модните тенденции тази година.  В крак с тях ще бъдат дамите с по- изчистени рокли в бежово, черно, розово, сребърно и червено. За предпочитане е..

обновено на 23.05.19 в 16:51

Системата за броене на гласовете не може да се "хакне"

Проф. Михаил Константинов е председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" изрази спокойствие по отношение на провеждането и обработката на резултатите от вота на на 26 май. По думите му тези избори повтарят като правила тези от 2014 година с изключение на по- големия брой машини за гласуване - 3000 вместо 500. Около 23% от..

обновено на 23.05.19 в 16:49

Победителят в евровота ще бъде излъчен на финалната права

Последното преди евровота проучване на    „Галъп интернешънъл“   откроява преднината на ГЕРБ и БСП пред другите участници в изборите.  ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата, това коментира за Радио Пловдив социологът от  "Галъп" Първан Симеонов. Според него..

обновено на 23.05.19 в 16:36

Започна фестивалът "Вкусът на Пловдив"

Кметът на Пловдив Иван Тотев откри  третото издание на фестивала „ Вкусът на Пловдив". От днес до 26-ти май на Малката главна, посетителите ще могат да се срещнат  с майстори готвачи и хлебари, както и да  опитат традиционна българска кухня.   Фестивалът започна с разчупване на хляба, специално приготвен от майстор хлебаря Димитър..

публикувано на 23.05.19 в 15:44

На финала: ГЕРБ - 31,1%, БСП - 26,6%, ДПС - 13,9%

Социологическата агенция Алфа Рисърч публикува проучване за предизборните нагласи. Изследването е проведено сред 1016 пълнолетни граждани от цялата страна в периода 19 – 22 май. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по..

публикувано на 23.05.19 в 10:27