Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха родителите на изоставеното бебе

Бебето ще бъде настанено в приемно семейство на 30 април, когато то бъде изписано от болницата

| обновено на 25.04.19 в 14:07

Задържана е майката на изоставеното 5-месечно бебе в района на Централна гара Пловдив. 26-годишната Галя била открита при родителите си в старозагорското село Обручище – съобщи районният прокурор Чавдар Грошев. 

До майката полицията стигнала, след като в Кричим бил открит бащата на детето Григор. Той пък бил установен, след като свидетел разпознал бебето от снимката в телевизионните репортажи и подал сигнал в полицията. Григор все още е задържан с полицейска мярка, но срещу него няма да бъдат повдигнати обвинения, тъй като не е бил съпричастен към случая.

Малкият Мохамед бил изоставен от майка си при нейно спонтанно решение в района на Централна гара, където Галя често просела. Според показанията й тя изоставила бебето от недоимък и поради невъзможност финансово да се грижи за него.

28-годишния баща обаче от своя страна е заявил, че има желание да се грижи да детето. Малкият Мохамед обаче не е припознат от него, макар че той е негов баща. Според показанията, когато момченцето се родило, баща му бил в чужбина и така не е имал възможността да припознае детето.

За престъплението, извършено от Галя, Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор.

Малкият Мохамед е роден през декември, а Галя и Григор живеят на семейни начала от около 3 години.

Детето бе изоставено на 23 април на паркинг зад бившето кино „Гео Милев“, като до него бе открита бутилка с мляко. В момента малкият Мохамед е настанен в педиатрията на УМБАЛ „Св. Георги“ в добро здравословно състояние.

Изоставеното дете ще бъде настанено в приемно семейство на 30 април, когато то бъде изписано от болницата – заяви за Радио Пловдив директорът на Социално подпомагане в Пловдив Надя Танева.

„Ако бащата иска да се грижи за малкия Мохамед, той първо трябва да припознае детето, като си има съответната процедура за това“ – разясни Танева.

Служба „Закрила на детето“ започва проучването на широк кръг роднини на двамата родители, и ако се установи, че няма кой да се грижи за детето, и ако майката подпише съответната декларация, момченцето ще бъде вписано в регистъра за пълно осиновяване. Дотогава детето ще остане в приемно семейство в град Пловдив – заяви Танева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39