Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Великден!

| обновено на 28.04.19 в 09:01

Православните християни посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово!  

Точно в полунощ в храмовете прозвуча традиционният поздрав „Христос Воскресе” и отговорът "Воистина Воскресе!". Така вярващите ще се поздравяват в следващите 40 дни.

Във всички храмове на Българската православна църква беше отслужено Великденско Пасхално Богослужение. В патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” то бе оглавено лично от Българския патриарх Неофит. В посланието си той пожела: „Благодатта и мирът на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, да бъдат с всички нас!"Днес Патриарх Неофит ще оглави пасхалната вечерня, наричана още Второ Възкресение, която ще започне в 11 ч. в митрополитската катедрала "Света Неделя" в столицата.

Пожелания за празника отправиха премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев:

"Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на много добри дела. Пожелавам на всички щастливи моменти с близките хора. Светли празници", пожела Борисов.

Президентът Румен Радев отправи призив за повече вяра в собствените сили и любов към ближния. "Нека не забравяме, че мирът и благоденствието са плод на общите ни усилия", пожела държавният глава.

Пловдивският митрополит Николай оглави тази нощ Пасхалното среднощно богослужение в катедралния храм  „Успение Богородично”. От 11 часа днес владиката ще отслужи Пасхално последование на Второ Възкресение в митрополитския  храм „Св. Марина”. В словото си към миряните владиката посочи, че Христовото възкресение е залог за възкресението и на нас, човеците.

Стотици вярващи посрещнаха Христовото Възкресение в Девин. Църквата „Св. Йоан Рилски“ беше препълнена, а множеството не можа да се побере в двора пред храма и излезе извън него. 

В последния ден от страстната седмица, наречен Великден, е светлото Христово възкресение. Тогава приключват страданията на Исус. Според Църквата Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

Първи виждат празната гробница на Исус Христос жените мироносици. Според евангелските разкази ангел им благовести: „Зная, че търсите разпнатия Иисуса няма Го тук: Той възкръсна!“ Мария Магдалина с ужас съобщава на апостолите Петър и Иоан. Те идват след нея на гроба и виждат, че той е празен. В недоумение се връщат в Иерусалим. Мария Магдалина обаче остава при гроба и вижда два ангела в бяло одеяние, а след това и Самия Господ Иисус. Отначало тя не Го познава, но като чува гласа Му, хвърля се в краката Му и казва: „Учителю“ . Господ й казва: „Не се допирай до Мене, защото още не съм възлязъл при Отца Си: но иди при братята Ми и им кажи: възлизам при Моя Отец и при вашия Отец, и при Моя Бог и вашия Бог“. Дохождат на гроба и другите жени мироносци. Виждат ангел, седящ върху камъка от вратата гробни и в недоумение слушат благовестието му за възкръсналия Господ. На връщане те срещат възкръсналия Спасител, Който ги поздравява: „Радвайте се!“. В същия ден Господ се явява на Лука и Клеопа, които отивали за Емаус. После Господ се явява при затворени врати на апостолите в Сионската горница, без Тома. След седем дни Той се яви на единадесетте. 

На Великден имен ден празнуват Анастас, Анастасия, Велико, Величко, Велика, Величка, Възкресия.

Снимка

Честито Възкресение Христово!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Част от ул. "Христо Г. Данов" става пешеходна, реши ОбС - Пловдив

Пловдивските общински съветници приеха улица "Христо Г. Данов", в частта й между ул."Бетовен" и бул."Руски", да стане пешеходна зона. За гласуваха 31 съветници, против - 9, въздържали се - 10.  По време на дебата от ПП-ДБ посочиха, че такава промяна не е работа на Общинския съвет, а на администрацията. Те декларираха също, че принципно подкрепят..

публикувано на 25.04.24 в 11:33

ВМЗ - Сопот с рекордни печалби за 2023 г.

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година. Това показват данните на дружеството, цитирани от БГНЕС.  От компанията отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара. Затова се предвижда повишаване на капацитета с нови..

публикувано на 25.04.24 в 10:50

Ученици "гледат процес" в Административния съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско..

публикувано на 25.04.24 в 10:44

Обявяват допълнителни места в ДГ "Каменица" в Пловдив

Допълнителни места са обявени за детска градина "Каменица", съобщават от община Пловдив.  В централната сграда е добавена една нова първа възрастова група за родените през 2021 година деца, които следва да постъпят в детската градина през новата 2024/2025 учебна година. На втория адрес на детското заведение на  ул. „Лъджене“ №13 за предстоящата..

публикувано на 25.04.24 в 09:31

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57