Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за достиженията на българската космонавтика

В Мексиканската къща в Стария град, в част от Пловдивска градска галерия и в центъра на Капана, на ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, 2 етаж

| обновено на 03.05.19 в 09:54

В Пловдив се открива изложба под надслов „2019, година от бъдещето…“. Тя е посветена на космонавтиката, ретро фантастиката и футуристиката в българската култура от 60-те години на 20 век до днес. 

Експозицията може да бъде разгледана до 30 юни в няколко емблематични пространства -

Изложба „2019, година от бъдещето…“, посветена на космонавтиката, ретро фантастиката и футуристиката в българската култура от 60-те години на 20 в. до днес, ще бъде открита на 3 май в Пловдив. Експозицията може да бъде разгледана до 30 юни в няколко емблематични пространства - Мексиканската къща в Стария град, част от Пловдивска градска галерия и в центъра на Капана (ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, 2 етаж). 

Изложбата е част от проекта КОСМОДРУМ, най-обширното изследване на космическа история и култура в България, и се реализира като част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Разделена е на две части - бъдеще от настоящето и бъдеще от миналото. Историческата секция проблематизира идеята за космическо бъдеще, в контекста на Студената война. Ще бъдат показани постижения на българската космонавтика - истински скафандри, както и най-значимите артистични изражения на космическата тема от миналото. Съвременната секция представя иновативни и интерактивни творби, които продължават темата за предстоящото и звездите. Една от най-любопитните творби на Силвия Богоева предлага на посетителите възможност за виртуален полет около Слънчевата система.

В изложбата е включена още експозиция, показваща модернизирането на бита в интериорни и технологични иновации по времето на социализма. Публиката ще има възможност да проследи как се трансформира образът на жената и къде стои градът в процесите на времето. 

Фокус на „2019, година от бъдещето…“ е градът, като символ на модерност. В специална секция, посветена на Пловдив, ще бъдат показани експонати, осмислящи двойствената идентичност на Пловдив като античен и същевременно модерен град.
Съпътстващата програма по време на изложбата включва серия лекции, среща с космонавти и учени, филмови прожекции и няколко акции за намеса в градска среда, свързани със символите на ретро бъдещето в Пловдив.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Живка Танчева с Ралица Константинова, автор на изложбата.

Програма:
03 май
- 18:30 ч. - Официално откриване на изложбата в експозиция „Мексиканско изкуство" към Градска художествена галерия Пловдив, ул. „Артин Гидиков“ № 11
03 май - 20:00 ч. - Коктейл и предварително откриване на съвременната секция със специална демонстрация на виртуална реалност в работа „Машината на времето" (Коктейлът е с покани и е на ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана)
04 май - 18:30 ч. - Откриване на съвременната секция (ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана)
10 май - 17:00 - 18:00 ч. - Прожекция на „Длъжен да оцелее” - документален филм за първия ни космонавт Георги Иванов, дело на журналиста Мартин Карбовски (ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана)

18 май - 17:00 - 18:30 ч. - „Техника и модернизиране на дома 1954 - 1990“ - лекция и дискусия с колекционера и изследовател на българската техника Антон Оруш, създател на специализирания сайт Sandacite.BG.

24 май - 17:00 - 19:00 ч. - Космическата култура и история на бъдещето в България. Лекция и дискусия с Ралица Константинова, ръководител на проекта КОСМОДРУМ и куратор на изложбата „2019, година от бъдещето…“

1 юни - 14:30 -16:00 ч. - Безплатна прожекция на българския филмa „13-та Годеница на принца”, фантастичен, приключенски филм (ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, Капана)
Съвременни артисти:

Станислав Беловски, Силвия Богоева, Стела Василева, Ангеларий Димитров, Михаела Лакова и др.,

Партньори: 
Институт за космически изследвния и технологии (ИКИТ) към БАН, СОЦМУЗ, Сандъците БГ, Imaginary archive, Модели Градски Транспорт, Move.bg.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив почита с концерт големия хоров диригент Крикор Четинян

80-годишнината на големия български хоров диригент Крикор Четинян ще бъде отбелязана с тържествен концерт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той ще бъде в Концертната зала на академията на 30 март,  началото е от 18 часа. Публиката ще чуе „Малка тържествена меса“ от Джоакино Росини в изпълнение на..

публикувано на 29.03.24 в 05:43

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29