Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временно затварят АМ "Тракия" край Пловдив за посещението на папата в Раковски

Изключителни мерки за сигурност предприема полицията, за да осигури реда и спокойствието на гражданите при посещението на папа Франциск на 6 май в Раковски, съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков.

Може би най-голям дискомфорт ще почувстват шофьорите по автомагистрала „Тракия“, която на два пъти ще бъде затворена в отсечка от 50 км от пътен възел Запад-Пловдив до Плодовитово. Часовете не са точни, защото указват кога идва и кога си тръгва папата.

Вътрешното ведомство апелира и към шофьорите да бъдат търпеливи, тъй като се очаква и ограничение на движението по АМ „Тракия“ във връзка с посещението на папата в град Раковски.

„На 6 май преди обяд движението по автомагистрала „Тракия“ посока Бургас ще бъде отклонено по пътен възел „Запад“ – Пловдив на 119 км до пътен възел „Плодовитово“ на 165-ти км. Временна организация ще бъде създадена в следобедните часове по обратен ред, допълни ст. комисар Илков.

„По пътните артерии и кръстовища, които са към подходите за град Раковски, ще бъдат осигурени служители на „Пътна полиция“, които ще регулират движението“, посочи той и обясни, че целта е да се улесни пътуването на хората.

По думите му достъпът на двете места в град Раковски, където ще се проведат събитията с папа Франциск, ще бъде осигурени от полицейски служители и ще има обособени контролно-пропускателни пунктове.

Ст. комисар Илков допълни, че там ще има разположени екипи на спешна помощ и на БЧК. Той допълни, че на площада ще има монитори, които ще излъчват литургията в храма. По думите му ще бъде осигурен паркинг и за хората с увреждания.

Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени боксове, бутилки, парфюми. Разрешени са чадърите, дъждобраните и бутилки от по половин литър, но не и алкохол.

МВР допуска, че папа Франциск може да излезе извън протокола и да отиде при гражданите.

Главата на Римокатолическата църква Франциск ще пристигне с папамобила си в Раковски в 10.30 часа на 6-ти май. Той ще бъде посрещнат от кмета Павел Гуджеров на автогарата в квартал Генерал Николаево.

Оттам папамобилът ще потегли по улица "Михаил Добромиров", за да стигне до площад "България" пред църквата "Пресвето сърце Исусово".

Хората, които ще посрещнат папата, трябва да са заели местата си до 9.30 часа. Две видеостени се монтират, за да осигурят видимост за тържествената литургия, която ще отслужи папа Франциск от 11,15 часа и първото причастие за 250 деца от всички католически енории у нас.

След обедната среща с католическите епископи в манастира "Св. Елисавета", папамобилът ще тръгне към квартал "Секирово" в 14,30 часа. Срещата с обществеността там ще бъде в църквата "Св. Архангел Михаил". Два буферни паркинга с 4000 места са осигурени за автомобилите, които се очакват.

От 5-ти май ще бъдат затворени две улици в Генерал Николаево -  "Москва" и "Филип Станиславов", а в кв. "Секирово" – ул. "Цанко Дюстабанов".

На 6 май придвижването между двата квартала ще бъде само пеш, ще има и други затворени улици. Хората обаче ще може да се придвижват спокойно, увериха от общинската управа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръсния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

публикувано на 24.04.24 в 17:09

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06