Цените на евтините клинични пътеки се повишават от 1-ви юли

| обновено на 03.05.19 в 17:02


РаОт 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско здравеопазване. Това информира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет след среща на премиера Бойко Борисов с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и асоциациите на държавните, общинските и областните болници. 

Той подчерта, че от 1-ви юни ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки, които от доста време не са били коригирани. Според Ананиев от същата дата ще започне и финансирането на лечебните заведения по Наредба номер 3 на министъра на здравеопазването. Касово заплатите ще бъдат платени през юли.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира, че усилията ще бъдат съсредоточени върху майчиното и детско здравеопазване. "По този начин ние заявяваме, че трябва да се върви по законовия път, през НЗОК, за повишаване на цените на клиничните пътеки", добави д-р Маджаров. Освен това БЛС настоява не с допълнителни средства, а ако има икономия на пари, те да бъдат използвани, за да се плати пропорционално и надлимитна дейност за отминали години.

Има и реализирани икономии, с които в края на август или в края на годината може да се плати надлимитната дейност, коментира Маджаров.

Той съобщи, че парите за увеличаване на клиничните пътеки ще бъде от резерва на НЗОК, който тази година не е отварян. Решение за отпускане на средства от него може да вземе Надзорния съвет на Здравната каса. Очаква се от резерва да бъдат дадени 50 милиона лева.

Министерството на здравеопазването не може да дава заплати. Единственият начин да се повишат доходите е като се финансират допълнително клиничните пътеки и бюджетите на болниците, подчерта Маджаров. 


Още от категорията

Готови сме на компромиси, ако в Скопие спрат с глупостите

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се събират днес в Брюксел. Срещата на върха е изключително важна за бъдещето на обединена Европа, тъй като основните теми в дневния ред са Brexit и европейската перспектива за Северна Македония и Албания. Франция вече обяви, че е против започването на преговори за..

публикувано на 17.10.19 в 15:25

Министър Желязков откри „Пловдив фила 2019“

Транспортното министерство подготвя в момента процедурата по внасянето в Министерски съвет на договора за концесия на летище Пловдив, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.  Той обясни, че вече са готови концесионните анализи – икономически, правен, социален, за въздействието върху..

публикувано на 17.10.19 в 13:49

Откриват къщата на Иван Грозев в Карлово

Официалното откриване на възстановената къща "Иван Грозев" в Карлово ще се състои днес, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).  Официалното откриване ще започне с тържествената сесия в Обредния дом на града (ул. "Ал. Стамболийски", 34). Приветствия ще произнесат председателят на БТПП Цветан Симеонов, както и кметът на..

обновено на 17.10.19 в 11:27

Властта не предлага решения за футболното хулиганство

В дните преди избори на политическия терен изобилства философсване, летят балони и листовки на претенденти. По стадионите, където не е излишна толерантност към победителя - властва реч за расизъм и крясъци с децибели извън нормалното.  За последните сблъсъци на феновете и играчите на България и Великобритания, до Брекзит и сделката през октомври,..

публикувано на 17.10.19 в 10:11

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00