Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланията на папа Франциск са послания на християнството

Политологът и анализатор Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив
Думите са на политолога Стойчо Стойчев, който коментира посещението на светия отец у нас и посланията, които бяха отправени. 


Посланията, които той отправя не само в България, но и навсякъде, където пътува по света  са като цяло неща съдържащи се в християнството. Той не казва нови неща. Призивите за  мир, за любов между хората, за отварянето на сърцата към хората, които са в беда и  в нужда  са все основни положения от християнската религия. За съжаление в България някой хора, като че ли за първи път ги чуват и затова малко или много екстраполират неговите послания като негови собствени. Аз не чух нещо извън догматиката на християнството, коментира политологът Стойчо Стойчев

По думите му е ясно, че той като глава на римокатолическата църква, винаги е имал изключително силно политическо въздействие с нещата които казва , но и с нещата, които прави. Затова всяко негово посещение се гледа внимателно и с интерес, защото отвъд  думите дори, носи доста символика и послания.

Например, независимо в момента, че е казал,  че България и Северна Македония са две различни страни.  Все пак самото посещение се нарича посещение в България и Северна Македония, което пък  аз бих могъл да го изтълкувам -като знак, че за Ватикана и за папата  България и Северна Македония  напрактика са едно и също нещо. Тоест доста силно послание би било от тази гледна точка за всички патриотично настроени хора в България. От друга страна, въпреки тези неща,  видяхме полярни позиции. Имаше хора, които бяха във възторг, но и хора които бяха враждебни. Подобно нещо показва дребнавост, не само на общонародностно ниво, но и на ниво анализатори и политици, допълни Стойчев

Според него отсъствието на БПЦ от молитвата за мир  е решение на църквата и коментарът трябва да е на специалистите.

Църквата си е църква. Има своя отговорност, своя визия и тя преценява своите ходове и действия. Но в крайна сметка и самия синод бе разделен в оценките си за папата. И самия народ беше разделен, което говори за провинциализъм. Това трябва да се осмисли.

Стойчев припомни, че в позицията на дядо Николай спрямо посещението на папата има последователност. Той направи отпратка с реакцията му и при предишното посещение на папа Йоан Павел, която също е била крайна - група монаси начело с Николай, който не беше тогава владика, се бяха барикадирали в  храм "Александър Невски"  и не искаха да допуснат  папа Йоан Павел зад олтара.

Трябва да надмогнем тези страсти и да гледаме на нещата от позицията на по-широко скроени хора. От една страна не е някакво уникално събитие, че папата ни посещава, но рядко става. 

От една страна е хубаво, че папата дойде с тези послания, но от друга за някои хора папата остана неразбран.

Послания и призив за смирение в смутни времена и малко въздържание от такъв тип залитене в крайни идеологии,защото нашия континет и Източна Европа доста си е изпатила от радикалните идеологии   на националсоциализма и комунизма.  Така политологът обобщи посланията на светия отец.

Цялото интервю с политолога Стойчо Стойчев може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27