Единен електронен регистър искат производители на розов цвят


Производители на розов цвят ще се срещнат с представители на преработвателния бранш, за да преговарят за по-висока изкупна цена на суровината на старта на розобера. Срещата ще се проведе до дни, съобщи пред Радио Пловдив Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури. 

За това се договориха на нарочна среща в Карлово снощи производители на розов цвят от региона. 

Досега между розопроизводители и розопреработватели не се е провеждала такав среща. 

До 5-6 дни се очаква да започне розоберът в Карловското поле, а първите розови пъпки вече са откъснати в Долна махала, Бегово, Отец Паисиево. 

На старта и на тази кампания остават двата най-сериозни проблема в сектора – ниските изкупни цени, които предлагат преработвателите, и заплащането за работниците. Не може изкупна цена от 1,80 лв/кг да покрие разходите на производителите, надницата на работниците, която е 1 лв/кг цвят, и да стимулира производството на качествен розов цвят“, посочи Клисурова. 

Тя допълни, че стопаните все още обмислят своите предложения, които да залегнат в Закона за  маслодайната роза, който бе приет на 25 април  на първо четене. 

Клисурова подчерта, че е важно де се въведе регламент за изкупуване на сертифициран разасд, който да гарантира качеството, но постави въпроса за регистрацията на малките и средни розопроизводители. 

Едно от тях е въвеждането на единен електронен регистър на розопроизводителите, чрез който да излязат на светло декарите, засети с маслодайни рози, и колко от тях са засадени със сертифициран разсад.

Още от категорията

Почитат светците Флор и Лавър в параклис над Дебращица

Православната църква чества днес паметта на Светите Флор и Лавър. Те се радват на особена почит на свято място в Пловдивска епархия - параклисът "Св. Св. Флор и Лавър" над пазарджишкото село Дебращица.  Параклисът е кръстен на светите братя каменоделци, канонизирани преди векове за лечители. По повод храмовия празник на параклиса Константийският..

публикувано на 18.08.19 в 08:55

Следващият протест в Шишманци ще е след седмица

Жители на селищата около екозавода в Шишманци изразиха готовност да преминат към гражданско неподчинение. Това обаче ще стане след седмица, а през това време хората прекратяват протестите си, но настояват да се срещнат с екоминистър Нено Димов и държавата да гарантира безопасна работа на депото. За пореден ден тази сутрин на пътната..

обновено на 17.08.19 в 16:22

Чумата по дивите прасета стигна до Хвойна

Положителна проба за Африканска чума по свинете е установена при глиган, намерен в района на Държавното горско стопанство - Хвойна , съобщиха от Областната администрация в Смолян.  Пробата е взета от мъртъв глиган , намерен преди една седмица в района на природната забележителност "Чудните мостове" , съобщи пред Радио Пловдив Ботьо Арабаджиев ,..

обновено на 17.08.19 в 16:21

Ремонт на бул. „Н. Вапцаров“ променя автобусни маршрути

Във връзка с извършване на текущ ремонт на северното платно на бул. “Никола Вапцаров“ при кръстовището с бул. “Македония“ от ОП „Организация и контрол на транспорта" информират, че от 17.08.2019 г. (събота) до 20.08.2019 г. (вторник) маршрутът  на автобусите по  линии №1 и 27 от основния  вътрешноградски транспорт се променя, както следва:..

обновено на 17.08.19 в 15:37

Пореден протест срещу екозавода край Шишманци

Близо 50 протестиращи от Раковски и селата Шишманци, Белозем, Стряма и Болярино се събраха в 7 часа тази сутрин на разклона при екозавода край Шишманци. Четвърти ден те протестират срещу дейността на депото за битови отпадъци, където в понеделник избухна пожар.  Живеещите в близките села настояват държавата да предприеме незабавни мерки, с..

обновено на 17.08.19 в 08:16