Трябват разчети къде ще отидат 50-те млн. лв. за педиатрията

Като положителна, но не достатъчна крачка напред определи известният пловдивски педиатър проф. Иван Иванов, член на УС на Българската педиатрична асоциация, започващите преговори да се увеличи стойността на клиничните пътеки в педиатрията. 

Мярката е недостатъчна, защото трябва да се диференцира сложността на отделните случаи. Иначе с едни и същи пари ще поскъпнат клиничните пътеки в цялата страна, а това ще намали заплащането и ще доведе до отлив на специалисти в звената, които и сега поемат най-тежките случаи. По традиция това са университетските болници. Затова трябва да има различно заплащане според тежестта на случаите и да се въведе коефициент на сложността, обясни проф. Иванов.

Той допълни, че трябва да се направят точни разчети къде ще отидат отпуснатите допълнително 50 млн. лв., за да не потънат някъде

От Българската педиатрична асоциация изпратиха декларация, подписана от шефовете на всички педиатрични клиники в страната, в която настояват за пълно разделяне на клиничните пътеки за възрастни и за деца. 

Много добра бе клиничната пътека, по която се хоспитализираха деца за 24 часа с остри състояния. След това обаче я увеличиха на 48 часа, което я направи неизползваема, коментира проф. Иванов.

Той допълни, че от Българската педиатрична асоциация предлагат държавата да поеме потребителската такса за децата.

Педиатърът коментира, че идеята да се създаде национална детска болница в София е много добра и наистина ще помогне да се подобри детското здравеопазване.

Университетските клиники ще продължат да поемат детските случаи. Просто в София ще се изпращат само най-трудните и строго специфични случаи на деца от цялата страна, допълни проф. Иванов. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с проф. Иван Иванов е в прикачения файл. 

Още от категорията

Ремонтите в училищата приключват до 15 септември

Новата учебна година ще започне нормално във всички учебни и детски заведения в Пловдив. Това увери ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов в интервю пред Радио Пловдив. Ремонтите ще приключат в срок. Изключение прави само ОУ „Любен Каравелов“, тъй като в основната сграда ремонтните дейности са приключили, но предстои узаконяването на..

публикувано на 23.08.19 в 10:08

Медицинският труд трябва да бъде остойностен

Ако Министерството на здравеопазването регламентира доплащането в болниците с предложените за обществено обсъждане законови промени, болниците  няма да имат право да изискват доплащане за медицинската помощ, заплатена от НЗОК, освен в конкретни случаи. Освен това, че те са изчерпателно описани в Законопроекта, те са обвързани с изрично..

публикувано на 22.08.19 в 10:42

Ядрената енергетика има своето място за България

Интересът на източните инвеститори като “Росатом“, корейската и китайската кампания е осезателен, но големият въпрос около АЕЦ „Белене“ е дали самата ядрена енергетика е проблем. Кой изгражда централата или проблемите са по-различни. Това попита енергийният експерт  и председател на Движението за енергийна ефективност Димитър Иванов. Той..

публикувано на 22.08.19 в 10:04

АЕЦ „Белене“ обединява интересите на Русия и САЩ

АЕЦ „Белене“ ще заработи 2030 година. Проф. Атанас Тасев е енергиен експерт, който коментира бъдещето на АЕЦ „Белене“ и факта, че сега е време проектът да се извади от фризера. Добрата новина е, че 13 компании искат да участват в АЕЦ „Белене“. България не отстъпва от условието, че централата трябва да се строи изцяло на пазарен..

публикувано на 21.08.19 в 11:12

Превозите няма да поскъпнат след въвеждане на тол системата

В програма "Точно днес" ви запознаваме с въвеждането на тол системата за правозвачите. Във вторник ще се проведат тестове в Пловдив за това как ще работи новото таксуване.  Говорим с Васил Пиронков , председател на Управителния съвет на Камарата на автобусните превозвачи в България. Пиронков каза: Съгласно първоначално заложените критерии сега..

публикувано на 20.08.19 в 10:09