Показват изложба с мозайки в Малката Базилика

„Мозайката – древност и съвремие“ е мотото на изложбата, която се открива тази вечер в Малката базилика в Пловдив. Експозицията е съвместна на майстора на художествени мозайки Ирена Янчева и ученици от специалността „Стенопис“ в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. 

Представени са 36 пана от естествени материали - мрамор и стъкло върху дървена основа. Изобразените сюжети са с антична и съвременна тематика. Включени са стилизирани антични орнаменти – геометрични фигури, цветя и розети, сред които и широко разпространената осмоъгълна розета като стилизирано цвете, а също и криволичещата линия на водата – меандъра. 

Използвани са също орнаменти от българска бродерия - везани покривки от Тракия и Самоковския регион, както и от котленските килими.

Амбицията на участниците е да съживят древното изкуство на мозайките и да го доближат до възприятията на нашето време. Такава е целта и на работилницата по мозайка, която ще се състои в събота, 18 май, също в Малката базилика. 

Откриването на изложбата е в 18 часа. 

Антоанета Петричанска ни среща с Ирена Янчева, която усвоява майсторството на художествените мозайки в далечна Канада, а също и в Северна Африка, главно от образците на християните копти. Интервюто е в звуковия файл.
Още от категорията

Започват "Международни фотографски срещи“

В Балабановата къща се открива фестивалът „Международни фотографски срещи“. Събитието тази година ще продължи до 31 октомври. Очаква се интензивен уикенд изпълнен с емоции и срещи, като отправна точна към следващите дни. Концепцията на фестивала е да проследи визуалния диалог между съвременни фотографии, работещи в различна социална среда...

обновено на 18.10.19 в 10:29

"Писателите на Пловдив" с последно за годината четене

Пловдивски автори ще четат свои творби в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември. Последното за 2019 г.  литературно четене  по проекта „Писателите на Пловдив“ ще се състои в залата на Дружеството на писателите на ул. „Александър Батенберг“№ 7. В него участват  авторите Вера Найденова, Емилия Каменов, Иван Андреев, Иван Христов,..

публикувано на 18.10.19 в 06:38

Ще има ли промени в субсидиите на театрите ?

Министърът на културата Боил Банов предлага промени в субсидирането и бюджетното разпределение на музикалните, драматичните и куклените театри в страната. Това е станало преди ден на среща в Министерството на Браншовата комисия.  Предстои обсъждането на тези предложения, които са четири. На този етап не ясно дали ще бъдат приети, но е ясно, че това..

публикувано на 17.10.19 в 15:58

"Треска в събота" представя Милчо Левиев - от Пловдив за Пловдив

Тази събота ще отдадем почит на големия Милчо Левиев. В предаването „Треска в събота“ на 19.09.2019г. от 14.00 часа ще звучи музика, изпълнена от Милчо Левиев в Пловдив през 2014 г.  Очаквайте още: какво каза Милчо Левиев – за концерта, албума, джаза..., както и спомени на джазмена за неговия учител - Панчо Владигеров.  Композициите, която ще..

публикувано на 17.10.19 в 15:16

Милена Мишева с изложба в галерия "Дяков"

Милева Мишева представя в галерия "Дяков" изложба, която специално е създадена за това пространство. Творбите са рисувани и селектирани през последните две години. Според галеристката Анна Дякова: Милена е художник, който не търси медийни изяви, работи тихо и кротко, но с твърдост и постоянство създава своите картини. Не прави често изложби, работи..

публикувано на 17.10.19 в 10:39