Показват изложба с мозайки в Малката Базилика

„Мозайката – древност и съвремие“ е мотото на изложбата, която се открива тази вечер в Малката базилика в Пловдив. Експозицията е съвместна на майстора на художествени мозайки Ирена Янчева и ученици от специалността „Стенопис“ в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. 

Представени са 36 пана от естествени материали - мрамор и стъкло върху дървена основа. Изобразените сюжети са с антична и съвременна тематика. Включени са стилизирани антични орнаменти – геометрични фигури, цветя и розети, сред които и широко разпространената осмоъгълна розета като стилизирано цвете, а също и криволичещата линия на водата – меандъра. 

Използвани са също орнаменти от българска бродерия - везани покривки от Тракия и Самоковския регион, както и от котленските килими.

Амбицията на участниците е да съживят древното изкуство на мозайките и да го доближат до възприятията на нашето време. Такава е целта и на работилницата по мозайка, която ще се състои в събота, 18 май, също в Малката базилика. 

Откриването на изложбата е в 18 часа. 

Антоанета Петричанска ни среща с Ирена Янчева, която усвоява майсторството на художествените мозайки в далечна Канада, а също и в Северна Африка, главно от образците на християните копти. Интервюто е в звуковия файл.
Още от категорията

Йордан Велчев: Буквите –любов за Пловдив

Буквите и религията правят идентичността на един народ. Навярно не си даваме сметка, но това е всичко. Белегът на всяка една цивилизация са буквите.  Буквите са знак и магия.  Думите са на Йордан Велчев  -  поет и писател, но също историк и есеист. Два пъти носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура,..

публикувано на 24.05.19 в 14:18

„Алтер его” - между образованието и литературата с Цветелина Драганова

Малко след 24-ти май ще запазим празничния дух и в предаването „Алтер его”. Специален гост ще бъде Цветелина Драганова – преподавател по български език и литература в ЕГ „Пловдив”. С нея ще говорим за просторите в родното образование – не само онези, на които висят кирливите ни ризи, но и другите – окриляващите младото поколение. Ще засегнем и..

публикувано на 24.05.19 в 11:19

Тази събота в "Срещи"-те

Тази събота "Срещи-те" ще търсят  отговорите  на магията Българско Възраждане: с философа Тони Николов и инж. Любозар Фратев - бизнесменът, който вече 13 години преиздава  позабравени, пренебрегвани или  умишлено неиздавани исторически четива -   за историята на Пловдивското Възраждане, Източна Румелия и България.  Ще питаме и ще се опитаме да обясним..

публикувано на 24.05.19 в 09:03

"За буквите между Пловдив и Матера" пази Кирилицата

„За буквите между Пловдив и Матера“ е проект на фотографа Галя Йотова , куратор Светла Петкова, с участието на скулптора Сава Стоименов (автор на буквите). Той е финансиран по отворена покана „Малки проекти: Събития и общностно участие" на Фондация „Пловдив 2019“ и се реализира със съдействието на Фондация „Матера 2019“ (OpenDesignSchool)...

публикувано на 23.05.19 в 17:11

"Артист на седмицата" представя виртуозната Донка Ангъчева

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с пианистката Донка Ангъчева. Виртуозната пианистка дебютира на българска сцена, като солист на Пловдивската филхармония на десетгодишна възраст. Ученичка на Милена Моллова (студентка на Емил Гилелс), мо първо на пловдивските преподаватели Мария Славова, Дияна Славова и Поля Костова , Ангъчева печели много..

обновено на 23.05.19 в 17:01