Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два автомобилни завода може да има у нас до две години

До две години в България може да си изграждат дори два автомобилни завода, прогнозира пред Радио Пловдив икономистът Румен Гълъбинов.

Разговор в програма "Точно днес" за това как от германския концерн "Фолксваген" започват преговори за "потенциални места" за нов завод. 

Коментираме и заявеното от президента Румен Радев, че България е на път да привлече стратегически инвеститор от Германия. Това някои определиха като политическо говорене, което е непродуктивно. 

Румен Гълъбинов каза: Още преди един месец в турските медии излезе информация, че на финалната права са България и Турция, и тогава става ясно, че решението няма да се вземе през месец май, а по-скоро през есента, тъй като има множество фактори, които трябва да се прегледат. Това е важен инвестиционен проект за близо 1 млрд. евро и решението е стратегическо за мултинационалната компания. Аз мисля, че до началото на ноември може да очакваме решение, като България има своите предимства, защото през последните години правим много резервни части за автомобилната индустрия на Западна Европа.

Също така е важно да се отчете, че Турция над 30 години прави 10 модела на автомобили от различни марки, и там опитът е значително по-голям. Тук едва 10% от производството например може да се насочи към страната, докато там пазарът е доста по-голям. 

Спирането на този етап от страна на  немската компания е най-вече заради политическите процеси, които текат както в Европа - предтоят избори за парламент, а също и в Турция, където ще има повторен вот за кмет на Истанбул. 

Тактично е да не е точно сега моментът, подчерта още Гълъбинов. По повод на изказването на Румен Радев той смята: Не вреди подобно изказване, а спомага за добрите отношения между Германия и България, и също така помага в съревнованието, което ни предстои. Явно е, че се ангажира ръководството на държавата на най - високо ниво, защото автомобилният сектор е приоритет. 

В България в следващите две, три години у нас може да имаме не един, а два автомобилни завода, каза още Румен Гълъбинов. Той визира евентуални инвестиции от Азия, които може да се пренасочат от Китай, Индия, Южна Корея или Япония.

Той не се ангажира с мнение дали Кремиковци или Тракия икономическа зона са по-подходящото место за нов завод за автомобили в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39