Два автомобилни завода може да има у нас до две години

До две години в България може да си изграждат дори два автомобилни завода, прогнозира пред Радио Пловдив икономистът Румен Гълъбинов.

Разговор в програма "Точно днес" за това как от германския концерн "Фолксваген" започват преговори за "потенциални места" за нов завод. 

Коментираме и заявеното от президента Румен Радев, че България е на път да привлече стратегически инвеститор от Германия. Това някои определиха като политическо говорене, което е непродуктивно. 

Румен Гълъбинов каза: Още преди един месец в турските медии излезе информация, че на финалната права са България и Турция, и тогава става ясно, че решението няма да се вземе през месец май, а по-скоро през есента, тъй като има множество фактори, които трябва да се прегледат. Това е важен инвестиционен проект за близо 1 млрд. евро и решението е стратегическо за мултинационалната компания. Аз мисля, че до началото на ноември може да очакваме решение, като България има своите предимства, защото през последните години правим много резервни части за автомобилната индустрия на Западна Европа.

Също така е важно да се отчете, че Турция над 30 години прави 10 модела на автомобили от различни марки, и там опитът е значително по-голям. Тук едва 10% от производството например може да се насочи към страната, докато там пазарът е доста по-голям. 

Спирането на този етап от страна на  немската компания е най-вече заради политическите процеси, които текат както в Европа - предтоят избори за парламент, а също и в Турция, където ще има повторен вот за кмет на Истанбул. 

Тактично е да не е точно сега моментът, подчерта още Гълъбинов. По повод на изказването на Румен Радев той смята: Не вреди подобно изказване, а спомага за добрите отношения между Германия и България, и също така помага в съревнованието, което ни предстои. Явно е, че се ангажира ръководството на държавата на най - високо ниво, защото автомобилният сектор е приоритет. 

В България в следващите две, три години у нас може да имаме не един, а два автомобилни завода, каза още Румен Гълъбинов. Той визира евентуални инвестиции от Азия, които може да се пренасочат от Китай, Индия, Южна Корея или Япония.

Той не се ангажира с мнение дали Кремиковци или Тракия икономическа зона са по-подходящото место за нов завод за автомобили в България.

Още от категорията

Делото на Св.Кирил и Методий е изключително и свято!

Сега хората обикалят света, би било хубаво, ако  всеки българин, който стигне до Рим, да дойде и да се поклони на гроба на Св. Кирил, който е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим , каза в интервю за Радио Пловдив проф. Красимир Станчев, преподавател по слявянски филологии в Трети римски унивреситет в Рим от 31 години.  Проф. Станчев вярва, че..

публикувано на 24.05.19 в 12:13

Поклон пред българските книжовници!

24 май е извисяващ празник !  Образованието и науката и в комерсиалния свят може да вървят напред и да се ценят!   В тази кауза вярва и работи за нея  университетският преподавател доц. Владимир Янев. За доц.Янев смисълът на писането е умножаване на думите, на смисъла, на духа.  На 24 май той чете откъс от Радичков и възрожденския книжовник..

публикувано на 24.05.19 в 11:11

Диспутът за триезичието във Венеция е величаво дело!

Венеция. Втората половина на ІХ век. Предстои диспут за триезичието. На него Константин Кирил Философ противостои на всички епископи. И доказва с текстове от Свещеното писание, че правото на  богослужението може да бъде и на родния език, а не само на приеманите дотогава и наричани "свещени" езика на християнството иврит, латински и гръцки.  Проф...

публикувано на 24.05.19 в 10:51

Абитуриентите са красиви с младостта и естествеността си

От тази вечер в Пловдив започват абитуриентските балове. Предстоят шпалирите на дълго подготвяните тоалети и изненади за тържествената вечер на завършването. Дизайнерът Албена Хумбаджиева ни ориентира в модните тенденции тази година.  В крак с тях ще бъдат дамите с по- изчистени рокли в бежово, черно, розово, сребърно и червено. За предпочитане е..

обновено на 23.05.19 в 16:51

Системата за броене на гласовете не може да се "хакне"

Проф. Михаил Константинов е председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" изрази спокойствие по отношение на провеждането и обработката на резултатите от вота на на 26 май. По думите му тези избори повтарят като правила тези от 2014 година с изключение на по- големия брой машини за гласуване - 3000 вместо 500. Около 23% от..

обновено на 23.05.19 в 16:49