Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все пак бившият партиен дом ще става опера

| обновено на 15.05.19 в 12:23

Общината ще обяви конкурс за проучване на пространството в бившия партиен дом, за да бъде превърнат в сграда на Пловдивската опера. Кметът Иван Тотев  уточни, че е поканил Инициативния комитет да  съфинансират  инициативата. 

За целта  са необходими 20 хиляди лева, които ще бъдат осигурени  поравно от общинската хазна и  от Инициативния комитет.  Предложението ще бъде  обсъдено на днешната им среща, за да бъде внесено в ОбС за гласуване от съветниците.

Тотев  подчерта, че ако резултатът от проучването потвърди, че пространството е подходящо за изграждане на новата опера, ще бъдат разработени и конкретните правила за обявяване на конкурсна процедура за проектиране на сградата.

По думите на Тотев, от ИК вече са потвърдили готовността си да съфинансират проучването с 10 000 лв. „Това разбирам  под „партньорска работа, не само да имаш изисквания към общинските власти, а да имаш хора, които освен да дават  идеи, носят отговорност и вадят пари от джоба си за обществени каузи“, подчерта кметът.

Той избегна отговора на въпрос дали ще се стигне до бутане на сградата на бившия партиен дом с аргумент, че идват избори и това ще зависи от нагласата на новия кмет.  

До края на мандата трябва да има яснота за  даденостите на терена.  Ние сме поели ангажимент да работим по темата стъпка по стъпка, това е следващата и до края на мандата ще я направим. В предизборната кампания обаче могат да се изберат кандидатите, които, са „за“ или „против“ операта да бъде там, така че това може да влезе в предизборния дебат и да бъде ангажимент на следващото управление, подчерта още кметът Иван Тотев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

публикувано на 24.04.24 в 17:09

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54