Откриване на Арт Наив Капана в Пловдив

Утре в Пловди се открива единственото в страната пространство, което ще представя само наивистично изкуство. Участват 28 автори от 13 страни. Посетителите ще видят различни направления в наивистичното изкуство. Това е свят на магичното, приказното и забавното. Преплитат се сюжети, които разказват вдъхновено, като провокират размисъл и усмивка.

Куратор на изложбата е художникът-наивист Яна Илиева. Центъра за наивистично изкуство ще открие Ноеми Ешет - Розенцвайг от Израел, която е  архитект, куратор на наивистични изложби на международно ниво и експерт по изобразително изкуство.

Интервюто е в звуковия файл.

Още от категорията

Панагюрското съкровище гостува в Панагюрище

Уникалните 9 съда на Панагюрското златно скъровище ще бъдат изложени в специално изградената зала трезор в Исторически музей – Панагюрище.  Тя бе изградена специално за него през 2012 година, а днес го посреща като част от събитията, посветени на 70-ата годишнина от откриването му.  По този повод в музея ще бъде открита изложба на проф. Емил..

обновено на 11.11.19 в 12:04

Изложба "Българският преход" се открива в Радио Пловдив

В Културен център на Радио Пловдив се открива изложба "Българският преход през погледа на сатирика Асен Димитров-Феликс и художника Константин Анастасов - Коко". С 41 епиграми и рисунки двамата творци  показват с усмивка, намигване и тъга, какво се е случило в България за последните три десетилетия.  Според художника Константин Анастасов, карикатурата..

публикувано на 11.11.19 в 12:00

Преге - предаване за света на книгите, 09 - 15 ноември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 09. 11. 2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“( нови книги) Мистерии по Коледа. Сборник с разкази. 296 стр., ок. 3А, Ера, 2019 . Алваро Мутис. Илона идва с дъжда. Новели. 448 стр., 4А, Прозорец, 2019. Франсоа-Анри Дезербал. Някой си господин..

публикувано на 11.11.19 в 11:42

Започват "Вълчите празници" и дългите нощи

Според народната традиция след Архангеловден започват "Вълчите празници", които се отбелязват в чест на вълците и чиято цел е да се умилостиви страшното животно.  Празниците започват от днес, от деня на Св. Мина, а според народните вярвания този светец е покровител на вълците - той ги пуска и той ги прибира , разказа пред Радио Пловдив Грозделина..

публикувано на 11.11.19 в 09:59

Започва фест "Срещу забравата" на тоталирания режим

От днес до 25 ноември Пловдив е домакин на първо издание на филмова селекция, посветена на 30 години от падането на Берлинската стена и края на тоталитарния режим в България.  Фестивалът на алтернативното българско кино „Срещу забравата“ е част от програмата на „Пловдив 2019“ и ще покаже спрени от цензурата преди 10-ти ноември 1989 г. документални..

обновено на 10.11.19 в 17:18