Премиера на "Чудовището" от Владимир Зарев в Пловдив

| обновено на 16.05.19 в 10:46

Премиера на новия роман „Чудовището“ от Владимир Зарев  ще се състои  в книжарница „Хермес“ – Централ. 

Издателят от „Хермес“ и редактор на книгата Стойо Вартоломеев казва, че с този роман известният писател е постигнал златно сечение – между повествование и мисловност, и  че нещо в него напомня за „Страданията на младия  Вертер“ от Гьоте – но и с препратки към „Записки от подземието“ на Достоевски.  Тоест, към човека в неговата противоречивост и двуполюсност.   От една страна,  са симпатичните, красиви черти, които той носи в себе си, а от друга – онова „черно пространство“, което също съществува в него. В това отношение романът е много убедителен и  аз смея да твърдя, като опитен литератор, че той носи елемент на класичност.

„Чудовището“ е силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата.

Владимир Зарев е автор на 18 книги. Романите му се превеждат на много европейски езици.  Сред най-популярните са трилогията "Битието", "Изходът" и "Изборът", "Лето 1850", "Поп Богомил и съвършенството на света", романите "Разруха" и "Светове. Сериалът „Дървото на живота“ е  по романа му „Битието“. Романът му „Разруха“ е обявен от германската литературна критика за „най-доброто, написано  за прелома в Европа от 1989 г.“ Има 12 издания, а, режисьорът Петър Попзлатев създаде по него игралния филм Времето е наше“

Между отличията му са Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ „за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности“ и  орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството“.   
Събитието е част от традиционните Дни на българската книга на ИК „Хермес“, както и от национално турне, по време на което обичаният български писател ще посети още Варна, Бургас, Пазарджик, Сливен, Видин, Лом.

Срещата с Владимир Зарев, която беше обявена за 16 май, поради непредвидени обстоятелста, се променя и ще се състои на 21 май, от   18 ч. в книжарница Хермес Централ. 


Още от категорията

Финал на фестивала "Етно кухня на колела" довечера пред Джумаята

Арменска празнична баница с кайма и сладки „мафиши“ ще посрещнат гостите на етно панаира тази вечер Третият ден на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ е посветена  на традиционната арменска и италианска култура.  Тази година редовните посетителите на панаира ще опитат за първи път семейна арменска празнична..

обновено на 19.05.19 в 14:58

Стартира Десетият международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща"

Десетият международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” се открива с концерт на световноизвестния цигулар Светлин Русев  - концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария в Женева.  Той ще  представи едни най-вълнуващите произведения за цигулка - соло - безсмъртни опуси от Бах, Паганини, Изаи, Христосков.  Концертът е от 18.30 в..

публикувано на 19.05.19 в 09:56

"Прегръдката" на Ода Жон идва в Пловдив

Фестивалът за съвременно изкуство „Процес-Пространство”  ще бъде открит с  бронзовата скулптура "Прегръдката"  на Ода Жон, експонирана пред Катедралния храм „Успение Богородично”.  Ода Жон е родена в София 1979 г. и се казва Михаела Дановска. Учи в художествената академия в Дюселдорф от 1998-2003-а. През 2000 г. се омъжва за прочутия..

публикувано на 18.05.19 в 11:12

Бистришките баби пеят в Етнографския музей

Етнографският музей в Пловдив представя „Бистришките баби. Архаичният двуглас – мост във времето“.  Посетителите, ще имат възможност да чуят изпълненията на  групата, която през 2005 година беше вписана в представителния списък на ЮНЕСКО на елементи на нематериалното културно наследство.  Жените от Бистрица – наши съвременници, изпълняват и до..

публикувано на 18.05.19 в 11:05

В "Срещите" -  Леонардо - 500 години по-късно

Тази събота в "Срещите" ще питаме защо личността и всичко, което е сътворил този ренесансов гений, продължава да развихря и очарова  въображението ни?  Защо му е било потребно да се занимава едновременно с много и различни,дори противоположни неща? И както сам  признава, само тогава се разгъва неговия талант. Аз и гостите на "Срещите" не се..

обновено на 18.05.19 в 10:29