Премиера на "Чудовището" от Владимир Зарев в Пловдив

| обновено на 16.05.19 в 10:46

Премиера на новия роман „Чудовището“ от Владимир Зарев  ще се състои  в книжарница „Хермес“ – Централ. 

Издателят от „Хермес“ и редактор на книгата Стойо Вартоломеев казва, че с този роман известният писател е постигнал златно сечение – между повествование и мисловност, и  че нещо в него напомня за „Страданията на младия  Вертер“ от Гьоте – но и с препратки към „Записки от подземието“ на Достоевски.  Тоест, към човека в неговата противоречивост и двуполюсност.   От една страна,  са симпатичните, красиви черти, които той носи в себе си, а от друга – онова „черно пространство“, което също съществува в него. В това отношение романът е много убедителен и  аз смея да твърдя, като опитен литератор, че той носи елемент на класичност.

„Чудовището“ е силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата.

Владимир Зарев е автор на 18 книги. Романите му се превеждат на много европейски езици.  Сред най-популярните са трилогията "Битието", "Изходът" и "Изборът", "Лето 1850", "Поп Богомил и съвършенството на света", романите "Разруха" и "Светове. Сериалът „Дървото на живота“ е  по романа му „Битието“. Романът му „Разруха“ е обявен от германската литературна критика за „най-доброто, написано  за прелома в Европа от 1989 г.“ Има 12 издания, а, режисьорът Петър Попзлатев създаде по него игралния филм Времето е наше“

Между отличията му са Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ „за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности“ и  орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството“.   
Събитието е част от традиционните Дни на българската книга на ИК „Хермес“, както и от национално турне, по време на което обичаният български писател ще посети още Варна, Бургас, Пазарджик, Сливен, Видин, Лом.

Срещата с Владимир Зарев, която беше обявена за 16 май, поради непредвидени обстоятелста, се променя и ще се състои на 21 май, от   18 ч. в книжарница Хермес Централ. 


Още от категорията

Стенопис от ХІV век ще грейне в Бачковския манастир

Стенопис от ХІV век се реставрира в  църквата "Свети Архангели" в Бачковския манастир. Той  е открит преди около 7 години в църквата "Свети Архангели", която е от ХІІ век, при  проучвателна работа за  друга реставрация. Тогава се установява че под пластове от по-късно време от XIX  век,  е запазена, макар и фрагментарно, стенопис от  ХІV  век...

публикувано на 23.07.19 в 11:53

Филм на Люк Бесон във „Филмовите нощи“

Филмът „Анна“ на Люк Бесон е в афиша на „Филмовите нощи във Филипополис“. Продукцията е едно своеобразно завръщане към познатата стилистика на френския режисьор. Другият филм, който ще бъде прожектирен в лятно кино „Орфей“, е „Вчера си е за вчера“ на режисьора Дани Бойл.

публикувано на 23.07.19 в 09:15

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 20. 07. 2019 г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Хенри Джеймс. Портрет на една дама 491 стр. тв. к. ок. 5А, Изток-Запад, 2019. Исмаил Кадаре. Хроника на камък. 238 стр., ок. 3А, Колибри, 2019. Ромен Гари. Танцът на Чингис Коен. 295 стр., ок...

обновено на 22.07.19 в 15:46

Дебют на Ненко Генов с книгата "Сбогом, дневнико!"

С премиера - матине  на книгата "Сбогом, дневнико!" от Ненко Генов от 11 часа в книжарница "Хермес" Централ   той  представя първата си книга. Ненко Генов е пловдивчанин, който идва от Полша, където живее от 2011г. и преподава  там английски език  "Сбогом, дневнико!" е дебютната му книга, в която под формата на детски дневник  са включени..

обновено на 22.07.19 в 10:32

Фестивал на плъстите в село Труд

Пловдивското село Труд е домакин на Фестивал на плъстите. Проявата се провежда за втора поредна година и има за цел  да популяризира плъстенето като изкуство и занаят.  Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна.  Тази година във фестивала участват майстори плъстари от София, Пловдив, Димитровград и Хисаря, а специален гост е..

обновено на 22.07.19 в 10:27