Скачат цените на билетите за Природонаучния музей

| обновено на 16.05.19 в 13:13

С един лев се увеличават цените на някои билети в Природонаучния музей в Пловдив. Това реши Общинския съвет на града, който прие Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени за услуги на територията на Община Пловдив. 

Възрастните ще плащат по 6 лева за експозиция, а ученици и студенти - по 4 лева, вместо по 3. Билетите за експозицията за деца до 7-годишна възраст са с цена 1 лева. 

Стойността на билетите за вход в Планетариума за 2D филми са съответно – 3 лева за деца до 7 години, по 7 лева за ученици и студенти, а за възрастни – 10 лева. 

За 3D филми билетът за възрастни е 11 лева, за ученици и студенти – 8 лв., а за деца до 7 години – 4 лв. 

Новите цени влизат в сила от 1 юни. 

Съветниците отпуснаха на музея и над 102 000 лева от бюджета за обновяване на системата на Планетариума.  Средствата са необходими за закупуване на лазерен прожектор и 60 3D очила, които да отговарят на класа на прожектора.

От групите на Патриотичен фронт и Съюз за Пловдив поискаха обяснение за високата сума, която според тях е нецелесъобразна.

Директорът на музея Огнян Тодоров обясни, че сегашният прожектор е лампов, използва се от няколко години и е остарял, а консумативите за поддръжка са високи. Качеството на изображенията са в компромисен вариант. Това налага закупуване на лазерния прожектор, който е изработен по съвременна технология, обясни той.

Тодоров подчерта, че от началото на годината се бележи ръст на посетителите в музея с 40%. Приходите от билети от Планетариума за миналата година са в размер на 80 000 лева.Още от категорията

Дъжд и слънце ще се сменят днес

Преди обяд в много райони на страната ще има валежи.  След обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево.  Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса.  По Черноморието преди обяд– също краткотрайни валежи с гръмотевици и значителна облачност.  По-късно  там времето ще  се проясни отново до слънчево и горещо...

публикувано на 24.07.19 в 08:48

ДПХ ще съди Община Пловдив за галерията на "Гладстон"

В отворено писмо Дружеството на пловдивските художници алармира, че к метът Иван Тотев отнема изложбената зала на "Гладстон" от тях като демонстрация на надмощие и политическа власт. Така Дружеството, което е със 107 годишна история, е обречено да загине, твърдят подписалите документа. За създалата се ситуация те обвиняват кмета Тотев,..

обновено на 23.07.19 в 15:01

В Асеновград погват некоректни търговци

Засилва се контролът за нерегламентирано ползване на търговски площи на кооперативния пазар в Асеновград.  35 предупредителни писма вече са връчени на наематели на сергии, които системно нарушават реда и разполагат селскостопанската продукция направо върху пътеките за преминаване на граждани, каза управителят на дейност "Пазари и тържища"..

публикувано на 23.07.19 в 14:56

ПУ „Паисий Хилендарски“ обявява трето класиране

Срокът за записване на приетите по трето класиране ще е от 24 до 26 юли включително, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Антон Илиев. Паралелно с трето класиране ПУ „Паисий Хилендарски“ обявява и допълнителен прием за определени специалности, провокиран и от големия интерес към някои по-атрактивни за кандидат-студентите бакалавърски..

публикувано на 23.07.19 в 13:50

Доброволци на БЧК ще помагат на пациенти в МБАЛ "Св. Пантелеймон"

Споразумение за двустранно сътрудничество подписаха  МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и БЧК в присъствието на кмета на Пловдив Иван Тотев. Така официално бившата втора градска болница се присъедини към проекта  „Мобилни социални екипи в община Пловдив“.  От август към спешното отделение на болничното заведение ще бъде разкрита а приемна на БЧК и в нея..

публикувано на 23.07.19 в 13:40