Гл. прокурор е най-ефективният играч и в политическото поле

Звучи много интригуващо, звучи много сензационно, но  това са конюнктурни ходове. В момента е много обсебващо за  общественото мнение да се каже такова нещо, това е галещо ухото на електората,  така журналистката от сайта Дневник Петя Владимирова коментира искането на главния прокурор,  от ДАНС да му бъде предоставена информация за недекларирани  сметки и имоти, включително и за офшорни сметки на хората от властта, както и на близките им, и на подставени лица.  

Не трябва повече да се заблуждаваме, че прокуратурата и конкретно главният прокурор е най-същественият, най-ефективният играч и на политическото поле по силата на конституционното устройство.Колкото и да твърдим, че съдебната власт е отделена от останалите власти.

Владимирова каза още, че въпреки ултимативното искане на Цацаров към  ДАНС, това не е възможно да стане толкова бързо. Тя подчерта и че няма сигурност затова, че исканото ще стане достояние на обществото. И добави, че другата причина е, да бъде париран президента Радев, който преди това отправи същите искания. 

Това, което се случва е една диагноза на управлението и на състоянието на държавата. Лавината от оставки, днес премиерът казва едно, утре е принуден да  смени със стар кадър от същото министерство. Което показва и каква е резервната скамейка на управлението. 

  По повод започнатите от президента консултации за избора на нов главен прокурор през януари 2020 г. , и коментара на главния прокурор Цацаров, че   искането на президента за срещата им по този повод е прибързано, Владимирова заяви , че според нея, независимо оттова, че процедурата по избора на нов главен прокурор започва от 10 юли, президентската инициатива  за  срещи по темата, освен че е безпрецедентна, е и абсолютно необходима. Така да има поне малко яснота за медиите и обществото. Надявам се, че като приключат срещите, президентът ще излезе с резюме, и то оценъчно, а не да слушаме само представителите на съдебната власт.  

Президентът няма абсолютно никакви правомощия и затова  смятам, тези негови срещи са задължителни, за да разберем какво става зад завесите. Защото всички други избори на главен прокурор досега се правеха навън и  задкулисно, и само се внасяха във ВСС. 

Проблемът е с контрола върху работата на главния прокурор.На него се гледа като  бог от другите прокурори. И най-добросъвестните се притесняват да заявят, или да  изразят мнение за вмешателство на главния прокурор в тяхната работа, или за нарушения.  

 До края на мандата на настоящия  , не е възможна каквато и да е промяна, свързана с контрола върху  работата на главния прокурор.  Подобна вероятност има след избора на новия главен прокурор, но затова е необходима конституционна  промяна, каза още Владимирова и припомни, че президентът няма право на законодателна инициатива, но има право на конституционна инициатива и може да предложи дебат за промяна конституцията, което според нея е необходимо.  

Цялото интервю с Петя Владимирова е в звуковия файл. 

Още от категорията

Притеснително е, че атаката в НАП става политически въпрос

Притеснително е, че въпросът с хакерската атака в НАП излиза извън правната сфера и отива към политика, каза пред Радио Пловдив експертът по сигурност Йордан Божилов. Притеснителното е също, че този случай излезе в медиите и там едва ли не всички съпричастни към него се състезават. По думите му атаката може да има огромни последици за гражданите, за..

публикувано на 23.07.19 в 14:47

Чудовищно трудно ще е за новия кмет след модела "Тотев"

За мен подкрепата на ВМРО за кандидатурата ми за кмет на Пловдив беше изненадваща от една страна, но от друга тази подкрепа в дългосрочен план беше и очаквана, заяви в интервю за Радио Пловдив депутатът от ОП Славчо Атанасов, който ще е един от кандидатите за кмет на Пловдив.  А з винаги съм бил част от патриотичното пространство и напълно..

публикувано на 23.07.19 в 14:37

Пловдивчани: доволни сме, но искаме нещо ново

Наблюденията ни върху политическите нагласи на избирателите в Пловдив подчертават парадоксална ситуация или поне доста противоречива, определи социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Пловдивчани харесват своя град, нещо, което знаем, че не е типично за голяма част от българските градове, харесват града си, харесват начина, по който се..

публикувано на 23.07.19 в 11:51

На местните избори в Пловдив сигурен е само балотажът

Умората от управлението е факт, но и вътрешно- партийната интрига има своята роля в отказа на Иван Тотев да се бори за трети кметски мандат в Пловдив, коментираха журналистите  Ваня Драганова и Любомир Минчев . Сложните отношения между Тотев и Бойко Борисов са известни оттдавна и след оттеглянето на Цветанов от ГЕРБ - оттеглянето на сегашния кмет..

публикувано на 23.07.19 в 11:19

Изборите стават интересни, очакваме асата и валетата

В коментар на новината за оттеглянето на Иван Тотев от кметската надпревара журналистът от сайта "Под тепето" Иво Дернев обяви, че в нея липсва изненада. В последните няколко месеца усилено се говореше, че ГЕРБ ще заложат на друга карта, а не на Иван Тотев.  Факт е вътрешно -партийното напрежение около сегашния кмет, което датира още от..

публикувано на 22.07.19 в 15:55