Гл. прокурор е най-ефективният играч и в политическото поле

Звучи много интригуващо, звучи много сензационно, но  това са конюнктурни ходове. В момента е много обсебващо за  общественото мнение да се каже такова нещо, това е галещо ухото на електората,  така журналистката от сайта Дневник Петя Владимирова коментира искането на главния прокурор,  от ДАНС да му бъде предоставена информация за недекларирани  сметки и имоти, включително и за офшорни сметки на хората от властта, както и на близките им, и на подставени лица.  

Не трябва повече да се заблуждаваме, че прокуратурата и конкретно главният прокурор е най-същественият, най-ефективният играч и на политическото поле по силата на конституционното устройство.Колкото и да твърдим, че съдебната власт е отделена от останалите власти.

Владимирова каза още, че въпреки ултимативното искане на Цацаров към  ДАНС, това не е възможно да стане толкова бързо. Тя подчерта и че няма сигурност затова, че исканото ще стане достояние на обществото. И добави, че другата причина е, да бъде париран президента Радев, който преди това отправи същите искания. 

Това, което се случва е една диагноза на управлението и на състоянието на държавата. Лавината от оставки, днес премиерът казва едно, утре е принуден да  смени със стар кадър от същото министерство. Което показва и каква е резервната скамейка на управлението. 

  По повод започнатите от президента консултации за избора на нов главен прокурор през януари 2020 г. , и коментара на главния прокурор Цацаров, че   искането на президента за срещата им по този повод е прибързано, Владимирова заяви , че според нея, независимо оттова, че процедурата по избора на нов главен прокурор започва от 10 юли, президентската инициатива  за  срещи по темата, освен че е безпрецедентна, е и абсолютно необходима. Така да има поне малко яснота за медиите и обществото. Надявам се, че като приключат срещите, президентът ще излезе с резюме, и то оценъчно, а не да слушаме само представителите на съдебната власт.  

Президентът няма абсолютно никакви правомощия и затова  смятам, тези негови срещи са задължителни, за да разберем какво става зад завесите. Защото всички други избори на главен прокурор досега се правеха навън и  задкулисно, и само се внасяха във ВСС. 

Проблемът е с контрола върху работата на главния прокурор.На него се гледа като  бог от другите прокурори. И най-добросъвестните се притесняват да заявят, или да  изразят мнение за вмешателство на главния прокурор в тяхната работа, или за нарушения.  

 До края на мандата на настоящия  , не е възможна каквато и да е промяна, свързана с контрола върху  работата на главния прокурор.  Подобна вероятност има след избора на новия главен прокурор, но затова е необходима конституционна  промяна, каза още Владимирова и припомни, че президентът няма право на законодателна инициатива, но има право на конституционна инициатива и може да предложи дебат за промяна конституцията, което според нея е необходимо.  

Цялото интервю с Петя Владимирова е в звуковия файл. 

Още от категорията

Последната седмица преди вота ще покачи политическия тон

Последните две социологически проучвания, оповестени седмица преди изборите за ЕП, потвърждават паритета между водещите партии ГЕРБ и БСП. Новото е, че управляващите си връщат леката преднина след пораженията, които понесоха от „апартамент гейт“. Това стана благодарение на Бойко Борисов, който реагира адекватно на ситуацията като уволни..

обновено на 17.05.19 в 16:43

Многото сили в Костенец не водят до по-качествена работа

Костенец е блокиран от полицейски части в търсене на двойния убиец, а седмица преди изборите ДАНС търси офшорни сметки на политици по разпореждане на главния прокурор и след настояване на президента. Предстои ли поредният гейт? Акцията на МВР по издирването на заподозрения в двойно убийство Стоян Зайков действително е безпрецедентна. Не си..

публикувано на 17.05.19 в 16:08

Новите терапии ще държат рака под контрол

Модерната медицина и новите терапии да превърнат рака в хронично заболяване като  захарния диабет или ревматоидния артрит. Целта е това да се случи  в следващите 15 години  благодарение на таргетните терапии, на имунотерапията и новите апарати за химиотерапия.  От теоретична гледна точка това е напълно възможно и така пациентите с онкозаболявания..

публикувано на 17.05.19 в 15:17

Сделката за парка на "Весела" е чиста, някой търси сензации

Застрояването на зелена площ на ул. Весела и бул. Марица юг стана причина за протест на живеещите в съседство пловдивчани снощи. Поредният протест срещу бетона и площадките за отдих е срещу намеренията на собственика Росен Инджов върху терена от половин декар да изгради сграда с обществено и жилищно предназначение. На проведения протест..

публикувано на 17.05.19 в 14:07

Искания на протестиращите за парка в "Кършияка" ядосаха кмета

Нови искания отправиха протестиращите в защита на парка зад хотел „Санкт Петербург“ към Община Пловдив. Те присъстваха на сесията на Общинския съвет, а непосредствено след нея представителите на Инициативния комитет пресрещнаха пловдивския кмет Иван Тотев. Искаме едно УПИ за озеленяване на този терен. Това заяви Асен Костов, председател на..

обновено на 16.05.19 в 15:48