Кларинетистът Недялко Петков в "Артист на седмицата"

| обновено на 17.05.19 в 15:26

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с кларинетиста Недялко Петков.Роден в Пловдив, в семейството на музиканти, Недялко Петков започва с уроци по пиано на пет годишна възраст, като първия  учител е неговата майка Ирина Петкова.  След приема в пловдивското музикално училище, пианото остава на втори план, а Недялко се влюбва в кларинета и учи и завършва средното си образование,  в класа на преподавателя Димитър Боянов.

Недялко Петков е от онези млади артисти, които в работата и усещането си за стойност в изкуството, се противопоставят на стереотипите и отричат случването „на всяка цена“. Типичен представител на своето време, младия кларинетист не спира и до сега да изучава своя инструмен, себе си като творец, и да провокира  капацитета на този тандем. Различен, но неотклонно верен на принципите и усещането си за качесвто! 

   Недялко Петков е основател на “Пиацола квинтет” (цигулка, две китари контрабас и кларинет), с който печели втора награда на международния камерен конкурс “Саварес-Корели” през 2011г. От 2008 е кларинетист на Духовата Филхарминия - Залцбург (Bläserphilharmonie Mozarteum Salzburg) и Про Музика Залцбург, с които записва множество албуми.

В “Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство” град Пловдив, учи в класа на  Проф. Петко Радев (бивш соло кларинетист на Миланската Скала).

Носител е на  няколко награди от реномирани музикални конкурси през Април 2004г. - първа награна на първото издание на конкурса “Млади виртуози” - София и две седмици по-късно - втората награда на международния конкурс “Музика и Земята” град София.

Развълнуван и обзет от австрийската звукова култура, неговият творчески път го довежа до Залцбург където през 2008г. е приет в университета Моцартеум с пеподавател Алоис Брандхофер (бивш соло кларинетист на Берлинската филхармония). През 2012г. пристига в Цюрих Швейцария за да завърши своето образование като кларинетист и музикален педагог с още един лаореат на Женевския музикалне конкурс - Фабио ди Казола (проф. Петко Радев е първият печели този кокурс през 1957г.)

През 2014г печели  първа награда на конкурса за изпълнение на камерна музика Киванис (Kiwanis Chamber music Competition).

След близо двайсет годишно отсъствие от българска сцена, младия  кларинетист се завръща като солист в предстоящото премиерно издание на фестивала "Пловдивски Камерни Срещи"- Една инициатива на група световно утвърдени музиканти, наложили името и стила си по света, които връщат таланта в родния град.http://plovdivchamberencounters.com/


Още от категорията

Галерия "Анастас" ще е музей за съвременното изкуство

Галерия Анастас в сърцето на Стария Пловдив, един от мащабните творчески проекти на известния български художник Анастас Константинов /1956 – 2017 г./, отваря своето пространство за постоянна музейна експозиция с негови творби на 27 май, т.г. До скоро галерийният комплекс беше затворено пространство, посещавано само по лична покана на твореца и..

публикувано на 27.05.19 в 06:56

„Медицината по тракийските земи” показват в МУ-Пловдив

Временна музейна експозиция „Медицината по тракийските земи” ще бъде открита в Медицинския университет - Пловдив.   Идеята за създаване на Музей на медицината възниква преди години сред пловдивската медицинска общност по време на честването на 25-тата годишнина от основаването на МУ – Пловдив, а през 2018 година прераства в решение на..

публикувано на 27.05.19 в 06:40

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 25.05.2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Роберт Зееталер. Продавачът на вестници и цигари. 232 стр., ок. 3А, Колибри, 2019. Уилям Уортън. Ал.  392 стр., ок. 4А, Сиела, 2019. Джорджо де Мария. Двайсетте дни в Торино. 220стр., ок. 3А,  My Book,..

публикувано на 26.05.19 в 11:07

Пловдивската драма обра "Аскеер"- ите с "Дебелянов и ангелите"

Пловдивският театър триумфира безапелационно на тазгодишните награди „Аскеер“.  5 статуетки отидоха там: - За най-добро представление – За съвременна българска драматургия - на Александър Секулов - За режисура -  на Диана Добрева  - За сценография - на Мира Каланова -  За изгряваща звезда - на Ненчо Костов, в ролята на Дебелянов..

обновено на 25.05.19 в 11:11

Тази събота в "Срещи"-те

Тази събота "Срещи-те" ще търсят  отговорите  на магията Българско Възраждане: с философа Тони Николов и инж. Любозар Фратев - бизнесменът, който вече 13 години преиздава  позабравени, пренебрегвани или  умишлено неиздавани исторически четива -   за историята на Пловдивското Възраждане, Източна Румелия и България.  Ще питаме и ще се опитаме да..

обновено на 25.05.19 в 10:35