Кларинетистът Недялко Петков в "Артист на седмицата"

| обновено на 17.05.19 в 15:26

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с кларинетиста Недялко Петков.Роден в Пловдив, в семейството на музиканти, Недялко Петков започва с уроци по пиано на пет годишна възраст, като първия  учител е неговата майка Ирина Петкова.  След приема в пловдивското музикално училище, пианото остава на втори план, а Недялко се влюбва в кларинета и учи и завършва средното си образование,  в класа на преподавателя Димитър Боянов.

Недялко Петков е от онези млади артисти, които в работата и усещането си за стойност в изкуството, се противопоставят на стереотипите и отричат случването „на всяка цена“. Типичен представител на своето време, младия кларинетист не спира и до сега да изучава своя инструмен, себе си като творец, и да провокира  капацитета на този тандем. Различен, но неотклонно верен на принципите и усещането си за качесвто! 

   Недялко Петков е основател на “Пиацола квинтет” (цигулка, две китари контрабас и кларинет), с който печели втора награда на международния камерен конкурс “Саварес-Корели” през 2011г. От 2008 е кларинетист на Духовата Филхарминия - Залцбург (Bläserphilharmonie Mozarteum Salzburg) и Про Музика Залцбург, с които записва множество албуми.

В “Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство” град Пловдив, учи в класа на  Проф. Петко Радев (бивш соло кларинетист на Миланската Скала).

Носител е на  няколко награди от реномирани музикални конкурси през Април 2004г. - първа награна на първото издание на конкурса “Млади виртуози” - София и две седмици по-късно - втората награда на международния конкурс “Музика и Земята” град София.

Развълнуван и обзет от австрийската звукова култура, неговият творчески път го довежа до Залцбург където през 2008г. е приет в университета Моцартеум с пеподавател Алоис Брандхофер (бивш соло кларинетист на Берлинската филхармония). През 2012г. пристига в Цюрих Швейцария за да завърши своето образование като кларинетист и музикален педагог с още един лаореат на Женевския музикалне конкурс - Фабио ди Казола (проф. Петко Радев е първият печели този кокурс през 1957г.)

През 2014г печели  първа награда на конкурса за изпълнение на камерна музика Киванис (Kiwanis Chamber music Competition).

След близо двайсет годишно отсъствие от българска сцена, младия  кларинетист се завръща като солист в предстоящото премиерно издание на фестивала "Пловдивски Камерни Срещи"- Една инициатива на група световно утвърдени музиканти, наложили името и стила си по света, които връщат таланта в родния град.http://plovdivchamberencounters.com/


Още от категорията

Това е книга за всички, които търсят себе си

Книгата „Телос-пробуждане на съзнанието на петото измерение“ се основава на философията и учението на древната лемурийска просветена цивилизация, изградила своето общество, водена от енергията на безусловната Божествена обич, вибрираща на честотата на Пето измерение. Според авторката Свидна Тачева книгата е предназначена за всички, които..

публикувано на 22.10.19 в 11:33

"Треска в събота" представя Plovdiv Jazz Fest 2019

Следващата седмица от 31 октомври до 2 ноември ще се проведе тазгодишното издание на фестивала Пловдив Джаз Фест. Основната програма се състои от 6 концерта, събрани в трите дни,концертите се провеждат в Дом на културата „Борис Христов“. Паралелната програма включва клубни концерти, джем сешъни, конкурс за млади джаз изпълнители, литературен фокус,..

публикувано на 22.10.19 в 10:56
Владимир Василев и доц.Никола Лаутлиев

Фотографията - огледало на реалността, изразяващо твореца

Фотографиите, които представям в Пловдив, са снимани в България, като започнах да ги правя, когато емигрирах във Франция.  Това беше преди 20 години, а тази серия е започната през 2007 г, когато България влезе в ЕС, заяви живеещият във Франция от 20 години фотограф Владимир Василев. В рамките на фестивала „Международни фотографски срещи“ в..

публикувано на 22.10.19 в 10:50

Изложба за първото българско изложение в Пловдив

Тази година се навършват 127 години от първата общонационална художествена изложба, проведена в Пловдив. В централния павилион на Първото българско промишлено-земеделско изложение от 1892 г. е организиран специален художествен отдел, в който със свои произведения участват 16 автори. Проектът възстановява тази паметна изложба, за да срещне българското..

публикувано на 22.10.19 в 09:52

Антония Апостолова с книгата си "Потъване в мъртво море"

Премиерата на книгата с разкази "Потъване в мъртво море" от Антония Апостолова, издание на "Жанет 45", ще се  състои в литературен клуб Spirt&Spirit в клуб Петното от 19ч. на 22 октомври.   12-те разказа в сборника "Потъване в мъртво море" са написани през последната година и половина у нас. Да , те не са леки,  в тях има много болка,..

публикувано на 22.10.19 в 07:17