Градушка в три карловски села унищожи до 40% от реколтата

Експерти определят щетите от градушката в Карловско

| обновено на 17.05.19 в 13:05Между 20 и 40 % грубо са пораженията в засегнатите от градушката в карловските села. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на Областната дирекция "Земеделие" Пловдив Велина Панчева. 

От 8, 30 часа тази сутрин Комисия, сформирана по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, прави общ преглед на засегнатите села Богдан, Каравелово и Певците. В нея са директорката на Главна дирекция Аграрно развитие към Областаната земеделска дирекция Татяна Богоева и Пенка Ганева, началник на карловската общинска земеделска служба. Тя коментита, че повечето от стопаните не са застраховали продукцията си:

В Каравелово е ударено главно селото и по-малко земеделските площи. В Богдан и Певците най-пострадали са зеленчуковите култури и розите. 

Кметът на село Богдан Христо Иванов коментира:

Всички земеделски площи на село Богдан са засегнати.

Точният размер на пораженията и в Богдан, и в другите две села Каравелово и Певците ще бъде определен след замервания на засегнатите площи, които ще се направят след като от понеделник стопаните им започнат да подават заявления за държавна помощ, съобщи Велина Панчева, директор на Областната дирекция Земеделие.

Мога да кажа, че още на същия ден от подаване на заявленията, Комисията ще започне да прави оглед на местата, няма да се чака 7 дневния срок с оглед на това хората да са максимално бързо наясно какви са наистина пораженията.

За улеснение на стопаните заявления ще се приемат и в Общинската земеделска служба Карлово, и  в кметствата. 

От Изпълнителна агенция за борба с градушките съобщават, че в района на село Каравелово не са извършвани противоградови действия, тъй като те са извън защитавана територия. От Агенцията припомнят, че не се извършват противоградови действия и над населени места. 


Галерия

Още от категорията

Вдъхновени от "Върви народе, възродени", хиляди пловдивчани шестваха по Главната

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие за 24 май в Пловдив, което започна от площад „11 май“ и премина по Главната улица на града. Шествието поведе иконата на Светите братя, носена от двама 11-класници от Хуманитарната гимназия.  Следваха ги мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и духовият оркестър на..

обновено на 24.05.19 в 16:51

7 180 пловдивчани ще гласуват за първи път на 26-ти май

477 са избирателните секции в Община Пловдив за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г. в т.ч. 5 бр. избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 бр. избирателни секции, образувани в лечебни заведения и места за лишаване от свобода. 5-те секции  за..

публикувано на 24.05.19 в 16:50

Българчета от сръбския Нови Сад празнуваха 24-ти май в Пловдив

Около 30 ученици с български произход от неделното училище в Нови Сад, Сърбия, се включиха в празничното шествие по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Пловдив.  Специално за посещението в града на тепета децата бяха изработили, с помощта на двама художници - сръбкиня и българин, красиви букви от..

публикувано на 24.05.19 в 14:04

Жълт код за обилни валежи, гръмотевични бури и градушки

Жълт код за обилни валежи, гръмотевични бури и опасност от градушки е обявен за 16 области в Централната и Източната част на страната. Най- интензивни се очакват да бъдат дъждовете в следобедните часове като на места ще достигнат до 35 литра на квадратен метър Днес ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има..

публикувано на 24.05.19 в 08:15

България празнува 24-ти май

България празнува Деня на славянската писменост и българска просвета и култура с шествия, концерти, общоградски и академични тържества, както и с отслужване на молебени. На този ден прославяме делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество,..

обновено на 24.05.19 в 08:09