Професор Йоанис Спилиотис представи един от най-модерните методи в онкологията HIPEC

Новите терапии ще държат рака под контрол

HIPEC се прилага и у нас, но все още не се поема от НЗОК

Модерната медицина и новите терапии да превърнат рака в хронично заболяване като  захарния диабет или ревматоидния артрит. Целта е това да се случи  в следващите 15 години  благодарение на таргетните терапии, на имунотерапията и новите апарати за химиотерапия. 

От теоретична гледна точка това е напълно възможно и така пациентите с онкозаболявания ще  имат дългосрочна терапевтична програма и много по-голяма продължителност на живота. Това мнение сподели проф. Йоанис Спилиотис, водещ европейски специалист в областта на онкохирургията, член на Европейското онкологично дружество. Известният онкохирург оперира в клиники в Солун, Атина и Париж. 

В Пловдив той представи новостите  в прилагането на метода HIPEC /Хейпек/  и тенденциите в лечението на онкозаболяванията.

При HIPEC терапия след голяма операция за премахване на туморите и техните метастази от перитонеума се поставя химиотерапевтик, загрят до температура 42-43 градуса, който се раздвижва със специален апарат. Така кухина се изплаква с медикаменти, които унищожават останалите свободни ракови клетки, незабележими с просто око, и не им се позволява да образуват след време нови тумори, водещи до рецидив на болестта.Не е тайна, че някои видове рак са много трудни за лечение. По-специално – вторични тумори и метастази от рак на дебелото черво, рак на яйчниците, стомаха, рак на мезотелиома на перитонеума. Точно при тях се прилага и метода, обяснява проф. Спилиотис

В света има 300 центъра, където се прилага Хайпек и вече над 2,5 милиона пациенти лекувани с този метод. 

У нас терапията бавно си пробива път поради това, че не се поема изцяло от здравната каса и пациента трябва да доплаща значителна сума. В Пловдив метода се прилага в две частни болници. Акушергинекологът д-р Георги Крумов от няколко години е част от  екип, който прилага метода вече 3 години. 25 са пациентите лекувани с HIPEC . По  думите му, въпреки краткото време , резултати са много обнадеждаващи. Той е категоричен обаче, че този тип терапия е трудно осъществима само от един лекар - гинеколог или хирург. Необходим е екип, при това с натрупан сериозен опит

Качественото онколечение е коплексно и лекарите трябва да се грижат за болния в непрекъснат контакт по между си. А подходът към всеки пациент трябва да бъде индивидуален, терапията съобразена с болестта  и  пациента, категоричен е и известният гръцки професор Спилиотис.


Още от категорията

Имаме добри IT специалисти и некадърна администрация

Технологиите, които се използват в българското електронно управление, въобще не са толкова елементарни. Те са световни технологии-такива, каквито се използват навсякъде. Проблемът обаче е качеството на управлението, тоест на човешкия фактор. Така Константин Павлов, активист в областта на цифровите права, коментира случая с хакването на лични..

публикувано на 17.07.19 в 16:52

"Мозъци" като хакера Кристиян трябва да се използват

Обвиненият за хакерската атака в Националната агенция за приходите 20-годишен пловдивчанин има и предишен пробив в защитата на информационни масиви.  Преди две години Кристиян Бойков, още като гимназист, успя да покаже как може да се променят оценки от изпити чрез достъп до сайта на просветното министерство. Тогава той бе поканен да работи..

обновено на 17.07.19 в 16:27

Не спазих директивата и гласувах против Урсула фон дер Лайен

С 383 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на следващата Европейска комисия. Вотът беше таен и се състоя в 19 ч. вчера с хартиени бюлетини. „Няма ентусиазъм в ЕП и това е нещо естествено, защото се очакваше един от водещите кандидати да бъде избран. При нас, в ЕНП беше силно желанието да бъде избран..

публикувано на 17.07.19 в 16:08

Цели се хаос, което е кибертероризъм в чистия му вид

Доц. Златогор Минчев, експерт по киберсигурност коментира хакерската атака срещу НАП. Той посочи, че такива събития ще се случват и това е част от дигиталното общество. Все повече ще се случват у нас и по света. Европейската регулация важи на територията на целия ЕС, нормално да се притесняваме от събитията, които вчера бяха анонсирани в..

публикувано на 17.07.19 в 11:04

Стратегически пост за Урсула фон дер Лайен, но с малко гласове

Досегашният министър на отбраната в Германия,  60-годишната майка на седем деца Урсула фон дер Лайен, бе избрана за председател на Европейската комисия, която започва 1 ноември. Веднага след избора започва обсъждане на кандидатурите за европейски комисари. Председателят на Европейската комисия е много важен и е хубаво този стратегически..

публикувано на 17.07.19 в 10:52