Професор Йоанис Спилиотис представи един от най-модерните методи в онкологията HIPEC

Новите терапии ще държат рака под контрол

HIPEC се прилага и у нас, но все още не се поема от НЗОК

Модерната медицина и новите терапии да превърнат рака в хронично заболяване като  захарния диабет или ревматоидния артрит. Целта е това да се случи  в следващите 15 години  благодарение на таргетните терапии, на имунотерапията и новите апарати за химиотерапия. 

От теоретична гледна точка това е напълно възможно и така пациентите с онкозаболявания ще  имат дългосрочна терапевтична програма и много по-голяма продължителност на живота. Това мнение сподели проф. Йоанис Спилиотис, водещ европейски специалист в областта на онкохирургията, член на Европейското онкологично дружество. Известният онкохирург оперира в клиники в Солун, Атина и Париж. 

В Пловдив той представи новостите  в прилагането на метода HIPEC /Хейпек/  и тенденциите в лечението на онкозаболяванията.

При HIPEC терапия след голяма операция за премахване на туморите и техните метастази от перитонеума се поставя химиотерапевтик, загрят до температура 42-43 градуса, който се раздвижва със специален апарат. Така кухина се изплаква с медикаменти, които унищожават останалите свободни ракови клетки, незабележими с просто око, и не им се позволява да образуват след време нови тумори, водещи до рецидив на болестта.Не е тайна, че някои видове рак са много трудни за лечение. По-специално – вторични тумори и метастази от рак на дебелото черво, рак на яйчниците, стомаха, рак на мезотелиома на перитонеума. Точно при тях се прилага и метода, обяснява проф. Спилиотис

В света има 300 центъра, където се прилага Хайпек и вече над 2,5 милиона пациенти лекувани с този метод. 

У нас терапията бавно си пробива път поради това, че не се поема изцяло от здравната каса и пациента трябва да доплаща значителна сума. В Пловдив метода се прилага в две частни болници. Акушергинекологът д-р Георги Крумов от няколко години е част от  екип, който прилага метода вече 3 години. 25 са пациентите лекувани с HIPEC . По  думите му, въпреки краткото време , резултати са много обнадеждаващи. Той е категоричен обаче, че този тип терапия е трудно осъществима само от един лекар - гинеколог или хирург. Необходим е екип, при това с натрупан сериозен опит

Качественото онколечение е коплексно и лекарите трябва да се грижат за болния в непрекъснат контакт по между си. А подходът към всеки пациент трябва да бъде индивидуален, терапията съобразена с болестта  и  пациента, категоричен е и известният гръцки професор Спилиотис.


Още от категорията

Работим и поправяме грешките си, а българите не вярват на фалша

Водачът на листата на ГЕРБ за ЕП благодари на българите за техния вот. Те казаха много ясно, че искат резултати, честност и конкретен ангажимент. Това е, което сме правили в тази кампания. Със всяка своя дума заставам зад работата си и искам 9да благодаря на всички българи, че ни дадоха прошка. Габриел увери, че след внимателен анализ на кампанията..

публикувано на 26.05.19 в 21:55

С грешките на Нинова БСП си гарантира загубата

БСП не победи, заради надменността, с която работеше през цялото време лидерката Корнелия Нинова и предпоставките за загуба, които създаде. Коментарът е на ПР-експерта Нидал Алгафари. Няма друг лидер, който да разцепи партията си малко преди изборите и после да създаде 17 партии в евролистата си. Тя насъска партията срещу Сергей Станишев и..

обновено на 26.05.19 в 21:55

Избирателите демонстрираха апатия или отвращение

Политологът Калоян Методиев подчерта ниската избирателна активност и факта, че избирателите са показали апатия или отвращение.   Това състезание е изненада за целия политически спектър и обществото. Преднината на ГЕРБ се дължи на факта, че Борисов се качи на  джипа, взе нещата в свои ръце и скри Цветанов. Видяхме, че апартаментгейт не..

обновено на 26.05.19 в 21:31

Коалицията ГЕРБ и СДС доказа, че е успешна

Явно обединението на ГЕРБ със СДС на тези избори даде добри резултати, така коментира резултатите от евровота  Владимир Кисьов от СДС, които се явиха на изборите като коалиционен партньор на ГЕРБ. Харизмата на Бойко Борисов изигра огромна роля за голяма част на избирателите и ръчното управление на изборната кампания от самия него даде ясни..

обновено на 26.05.19 в 21:31

ВМРО: Вече сме отворили шампанското

Като "прекрасни" и "чудесни" определи прогнозните резултати за ВМРО от евро-вота днес кандидатът на ВМРО за евродепутат Александър Сиди, който е възможно да влезе в Европейския парламент.  Категорична победа за ВМРО в патриотичната ниша. Категорично доказва, че свършихме своята работа и като организация по време на изборите, и съответно..

обновено на 26.05.19 в 21:31