Последната седмица преди вота ще покачи политическия тон

| обновено на 17.05.19 в 16:43

Последните две социологически проучвания, оповестени седмица преди изборите за ЕП, потвърждават паритета между водещите партии ГЕРБ и БСП. Новото е, че управляващите си връщат леката преднина след пораженията, които понесоха от „апартамент гейт“.

Това стана благодарение на Бойко Борисов, който реагира адекватно на ситуацията като уволни ключови хора от най- близкото си обкръжение, коментира политологът  Георги Киряков. Той акцентира, че въпреки кризата при ГЕРБ БСП не е добавила и един глас над това, което е имала на старта на кампанията. Те направиха слаба кампания с клишета и  излишно интелектуалничене пред избирателите, без да кажат дори с кого ще се коалират, ако спечелят предсрочните избори, които искат.  

Според политолога Воля и АБВ като „Коалиция за България“ нямат потенциал да вкарат евродепутати, въпреки че няколко социологически агенции ги „бутат“ напред.

Избирателната активност от 40% процента е твърде оптимистична, коментира още Киряков. Според него по- вероятно е тя да е с около 10% по- малко. Ниската активност не работи за никоя политическа сила.

По думите му в следваща решаваща седмица никой няма да си позволи умерен тон ако съперникът му покачи градуса. Крайните квалификации и острите нападки произвеждат повече електорален заряд. 

Президентът на няколко пъти се опита да подаде топката на опозицията с призива си да се разследват офшорните сметки, това се поде от главния прокурор, но до края на кампанията е малко вероятно това да влезе в употреба с факти.

Георги Киряков прогнозира изборна победа за ГЕРБ.


Още от категорията

Работим и поправяме грешките си, а българите не вярват на фалша

Водачът на листата на ГЕРБ за ЕП благодари на българите за техния вот. Те казаха много ясно, че искат резултати, честност и конкретен ангажимент. Това е, което сме правили в тази кампания. Със всяка своя дума заставам зад работата си и искам 9да благодаря на всички българи, че ни дадоха прошка. Габриел увери, че след внимателен анализ на кампанията..

публикувано на 26.05.19 в 21:55

С грешките на Нинова БСП си гарантира загубата

БСП не победи, заради надменността, с която работеше през цялото време лидерката Корнелия Нинова и предпоставките за загуба, които създаде. Коментарът е на ПР-експерта Нидал Алгафари. Няма друг лидер, който да разцепи партията си малко преди изборите и после да създаде 17 партии в евролистата си. Тя насъска партията срещу Сергей Станишев и..

обновено на 26.05.19 в 21:55

Избирателите демонстрираха апатия или отвращение

Политологът Калоян Методиев подчерта ниската избирателна активност и факта, че избирателите са показали апатия или отвращение.   Това състезание е изненада за целия политически спектър и обществото. Преднината на ГЕРБ се дължи на факта, че Борисов се качи на  джипа, взе нещата в свои ръце и скри Цветанов. Видяхме, че апартаментгейт не..

обновено на 26.05.19 в 21:31

Коалицията ГЕРБ и СДС доказа, че е успешна

Явно обединението на ГЕРБ със СДС на тези избори даде добри резултати, така коментира резултатите от евровота  Владимир Кисьов от СДС, които се явиха на изборите като коалиционен партньор на ГЕРБ. Харизмата на Бойко Борисов изигра огромна роля за голяма част на избирателите и ръчното управление на изборната кампания от самия него даде ясни..

обновено на 26.05.19 в 21:31

ВМРО: Вече сме отворили шампанското

Като "прекрасни" и "чудесни" определи прогнозните резултати за ВМРО от евро-вота днес кандидатът на ВМРО за евродепутат Александър Сиди, който е възможно да влезе в Европейския парламент.  Категорична победа за ВМРО в патриотичната ниша. Категорично доказва, че свършихме своята работа и като организация по време на изборите, и съответно..

обновено на 26.05.19 в 21:31