Последната седмица преди вота ще покачи политическия тон

| обновено на 17.05.19 в 16:43

Последните две социологически проучвания, оповестени седмица преди изборите за ЕП, потвърждават паритета между водещите партии ГЕРБ и БСП. Новото е, че управляващите си връщат леката преднина след пораженията, които понесоха от „апартамент гейт“.

Това стана благодарение на Бойко Борисов, който реагира адекватно на ситуацията като уволни ключови хора от най- близкото си обкръжение, коментира политологът  Георги Киряков. Той акцентира, че въпреки кризата при ГЕРБ БСП не е добавила и един глас над това, което е имала на старта на кампанията. Те направиха слаба кампания с клишета и  излишно интелектуалничене пред избирателите, без да кажат дори с кого ще се коалират, ако спечелят предсрочните избори, които искат.  

Според политолога Воля и АБВ като „Коалиция за България“ нямат потенциал да вкарат евродепутати, въпреки че няколко социологически агенции ги „бутат“ напред.

Избирателната активност от 40% процента е твърде оптимистична, коментира още Киряков. Според него по- вероятно е тя да е с около 10% по- малко. Ниската активност не работи за никоя политическа сила.

По думите му в следваща решаваща седмица никой няма да си позволи умерен тон ако съперникът му покачи градуса. Крайните квалификации и острите нападки произвеждат повече електорален заряд. 

Президентът на няколко пъти се опита да подаде топката на опозицията с призива си да се разследват офшорните сметки, това се поде от главния прокурор, но до края на кампанията е малко вероятно това да влезе в употреба с факти.

Георги Киряков прогнозира изборна победа за ГЕРБ.


Още от категорията

Имаме добри IT специалисти и некадърна администрация

Технологиите, които се използват в българското електронно управление, въобще не са толкова елементарни. Те са световни технологии-такива, каквито се използват навсякъде. Проблемът обаче е качеството на управлението, тоест на човешкия фактор. Така Константин Павлов, активист в областта на цифровите права, коментира случая с хакването на лични..

публикувано на 17.07.19 в 16:52

"Мозъци" като хакера Кристиян трябва да се използват

Обвиненият за хакерската атака в Националната агенция за приходите 20-годишен пловдивчанин има и предишен пробив в защитата на информационни масиви.  Преди две години Кристиян Бойков, още като гимназист, успя да покаже как може да се променят оценки от изпити чрез достъп до сайта на просветното министерство. Тогава той бе поканен да работи..

обновено на 17.07.19 в 16:27

Не спазих директивата и гласувах против Урсула фон дер Лайен

С 383 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на следващата Европейска комисия. Вотът беше таен и се състоя в 19 ч. вчера с хартиени бюлетини. „Няма ентусиазъм в ЕП и това е нещо естествено, защото се очакваше един от водещите кандидати да бъде избран. При нас, в ЕНП беше силно желанието да бъде избран..

публикувано на 17.07.19 в 16:08

Цели се хаос, което е кибертероризъм в чистия му вид

Доц. Златогор Минчев, експерт по киберсигурност коментира хакерската атака срещу НАП. Той посочи, че такива събития ще се случват и това е част от дигиталното общество. Все повече ще се случват у нас и по света. Европейската регулация важи на територията на целия ЕС, нормално да се притесняваме от събитията, които вчера бяха анонсирани в..

публикувано на 17.07.19 в 11:04

Стратегически пост за Урсула фон дер Лайен, но с малко гласове

Досегашният министър на отбраната в Германия,  60-годишната майка на седем деца Урсула фон дер Лайен, бе избрана за председател на Европейската комисия, която започва 1 ноември. Веднага след избора започва обсъждане на кандидатурите за европейски комисари. Председателят на Европейската комисия е много важен и е хубаво този стратегически..

публикувано на 17.07.19 в 10:52