Многото сили в Костенец не водят до по-качествена работа

Костенец е блокиран от полицейски части в търсене на двойния убиец, а седмица преди изборите ДАНС търси офшорни сметки на политици по разпореждане на главния прокурор и след настояване на президента. Предстои ли поредният гейт?

Акцията на МВР по издирването на заподозрения в двойно убийство Стоян Зайков действително е безпрецедентна. Не си спомням в последните 20 години след убийство толкова дълго и с толкова много сили да се търси убиец и да няма резултат. Не е ясно колко ще продължи това, защото струпването на толкова сили на такова малко място – по никакъв начин не може да доведе до по-качествена работа и до по-лесно разкриване. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Николай Радулов, експерт по национална сигурност.

Той изрази съмнение, че Стоян Зайков е все още в Костенец.

Толкова много полицаи там – това означава, че има малко полицаи някъде другаде. Дали това няма да излезе през носа на някои граждани от околните селища?, попита Радулов.

Експертът коментира и страховете на хората от Костенец. Според него това се дължи и на спадащото доверие към работата на МВР.

За проверката за офшорни сметки на политици и публични личности

Тук даже не става дума за офшорни сметки. Тук става дума за всякакви сметки в чуждестранни банки, които не са декрирани и вероятно крият суми, необясними за начина на живот, за начина на придобиване на активи и че могат да надхвърлят 100 годишната заплата на човека, който ги притежава, коментира професор Радулов.

Той изрази съмнения, че тази проверка може да е еднократен акт, тъй като става въпрос за няколко хиляди сметки. Николай Радулов подчерта, че ДАНС е последната институция, която трябва да изяснява тези въпроси.

По-реално би било да се обърнем към двете разузнавания – военното и цивилното. И най-вече към НАП, обясни още Радулов.

Цялото интервю с професор Николай Радулов можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Имаме добри IT специалисти и некадърна администрация

Технологиите, които се използват в българското електронно управление, въобще не са толкова елементарни. Те са световни технологии-такива, каквито се използват навсякъде. Проблемът обаче е качеството на управлението, тоест на човешкия фактор. Така Константин Павлов, активист в областта на цифровите права, коментира случая с хакването на лични..

публикувано на 17.07.19 в 16:52

"Мозъци" като хакера Кристиян трябва да се използват

Обвиненият за хакерската атака в Националната агенция за приходите 20-годишен пловдивчанин има и предишен пробив в защитата на информационни масиви.  Преди две години Кристиян Бойков, още като гимназист, успя да покаже как може да се променят оценки от изпити чрез достъп до сайта на просветното министерство. Тогава той бе поканен да работи..

обновено на 17.07.19 в 16:27

Не спазих директивата и гласувах против Урсула фон дер Лайен

С 383 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на следващата Европейска комисия. Вотът беше таен и се състоя в 19 ч. вчера с хартиени бюлетини. „Няма ентусиазъм в ЕП и това е нещо естествено, защото се очакваше един от водещите кандидати да бъде избран. При нас, в ЕНП беше силно желанието да бъде избран..

публикувано на 17.07.19 в 16:08

Цели се хаос, което е кибертероризъм в чистия му вид

Доц. Златогор Минчев, експерт по киберсигурност коментира хакерската атака срещу НАП. Той посочи, че такива събития ще се случват и това е част от дигиталното общество. Все повече ще се случват у нас и по света. Европейската регулация важи на територията на целия ЕС, нормално да се притесняваме от събитията, които вчера бяха анонсирани в..

публикувано на 17.07.19 в 11:04

Стратегически пост за Урсула фон дер Лайен, но с малко гласове

Досегашният министър на отбраната в Германия,  60-годишната майка на седем деца Урсула фон дер Лайен, бе избрана за председател на Европейската комисия, която започва 1 ноември. Веднага след избора започва обсъждане на кандидатурите за европейски комисари. Председателят на Европейската комисия е много важен и е хубаво този стратегически..

публикувано на 17.07.19 в 10:52