Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квесторите остават в своето училище, местят се учениците

4662 зрелостници от областта ще се явяват на матурата по БЕЛ

В програма "Точно днес" разговор за целогодишната работа на преподавателите и за знанията на зрелостниците с началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

Тази година  на 21 и 23 май са Държавните зрелостни изпити в 12 клас.

4662 зрелостници от областта ще се явяват на матурата по български език утре. 157 са недопуснатите заради невзети изпити, сочат данните на Регионалното управление на образованието. За реда на провеждане на изпита ще следят 1168 квестори. За първа година директорите във всички 43 училища, в които утре ще се проведе ДЗИ по български, ще работят със своя екип, тъй като учителите пазители на реда остават в своето училище.

Местят се само учениците. Те вече са получили служебни бележки за това къде са разпределени. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите. Навсякъде е монтирано видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден. Изпитът ще се следи, както в РУО, така и в МОН.

На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят, предупреждават от РУО. ДЗИ продължават 4 астрономически часа.

3828 са допуснатите до втора задължителна матура в Пловдивска област. Расте броят на 12-класниците, които избират изпита по специалността като втори ДЗИ. Тази година те са 915. Най-предпочитан предмет е английският. Върху изпитния вариант ще умуват 1524 абитуриенти. След това по брой желаещи се нареждат биология и философски цикъл, а доскорошният фаворит – географията, остава на четвърто място, поясни Киркова. Има желаещи и за трета матура, допуснати са 75 зрелостници.

В общо 47 училища в Пловдив и областта ще се проведат ДЗИ през тази седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Учени от България и Германия разчетоха генома на Орфеево цвете

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57

Дефицитът на технически и инженерни кадри в Пловдив расте

Индустрията има огромен глад за технически кадри, от тези които завършат професионалните гимназии до инженерните специалности на техническите вуз-е. Това стана ясно на форум „Стажове“ , който се откри в Технически университет-София, филиал Пловдив. Младите хора продължават да имат най-голям интерес към „Компютърни системи и технологии“,..

публикувано на 17.04.24 в 11:45

Ходът с Даниел Митов може да изиграе лоша шега на ГЕРБ

Ходът на Димитър Главчев, Даниле Митов да смени Стефан Димитров на поста служебен външен министър, може  да изиграе лоша шега на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Това коментира политологът проф. Александър Маринов. Каза още, че ако се стигне до смяната вероятно това ще доведе до влизане в спирала от аргументи, които да отрекат легитимността на..

публикувано на 17.04.24 в 11:26