Дано скандалът "Щрахе" отвори очите на избирателите

Директорът на българската секция на "Дойче веле" Александър Андреев обяви разкритията за корупционните схеми на бившия австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе като шанс на избирателите в Европа да прогледнат с кого си имат работа.

А в лицето на националистите те си имат работа с  разгащени, вулгарни, лицемерни, хитри и в същото време глуповати дейци, течения и партии. 

Те са на гребена на вълната благодарение на вътрешните кризи на ЕС, но и с парите от фабриките за тролове на Путин. Партиите на Марин Льо Пен, Матео Салвини и Щрахе са в близки връзки с Русия на Путин, прокламират християнството,  традиционните ценности, защитници на морала, срещу хомосексуалните....

Путин и обкръжението му се опитват за вбият клин в европейските държави и общества.

Според Александър Андреев не е случайно, че скандалът гръмва в Австрия. Влиянието на Русия там е голямо не само заради прилива на червени капитали от по- ново време. Журналистът припомни, че веднага след войната Австрийската комунистическа партия става мощен собственик на национализирано имущество, прехвърлено й от съветската окупационна власт. 

От влиянието, което има не следва автоматично изводът, че Путин е толкова силен, коментира Андреев. Той акцентира върху все по- голямата роля на социалните мрежи и то върху младите хора. 

Те вкарват в политическия дискурс  все по- креслив и вулгарен тон, който заглушава тона на почтеността, приличието, умереността и спокойствието. Води се битка срещу експертността.

Според Александър Андреев независимо от начина, по който е заснето видеото и фактът, че е "задържано" две години същината му е важна и трябва да има разследване.

Но по- важно е какво влияние ще има този скандал върху европейската публичност. Става дума и за свободата на медиите и с какви средства такива политици ги ползват.