Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 43 училища в Пловдивска област

"Косачи" от Елин Пелин на матурата по български език и литература

Две са анулираните работи заради преписване от телефон в Пловдив и Брезово

| обновено на 21.05.19 в 15:10


Върху "Косачи" на Елин Пелин пишат зрелостниците на днешната матура по български език и литература. Темата на интерактивното съчинение е 41-ви въпрос във фаталния вариант №13, който беше изтеглен в 5.15 часа тази сутрин сутрин в зала 5 на Министерството на образованието и науката. 

От доста сложна тема и точно това очаквах бяха отговорите за третия модул от Държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас. „Косачи“ на Елин Пелин беше по-предпочитана тема от момичетата.

Впечатления на част от завършващите средно образование в Пловдив може да чуете в звуковия файл.

Изпитът започна точно в 8 часа. 

Авторът и произведението изтекоха в социалните мрежи, веднага след като първите явили се на изпит, напуснаха училищата. В социалните мрежи изобилства от колажи, изразяващи мъката от изтеглената тема.

След 16 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за изпита.

4 545 зрелостници от Пловдивска област се явиха на матурата по български език и литература. 117 са неявилите се днес, въпреки че са допуснати, сочат данните на Регионалното управление на образованието в Пловдив. 

Началникът на РУО Иванка Киркова съобщи, че двете анулирани работи са в ПГ по автотранспорт в Пловдив, и в СУ "Христо Смирненски" в Брезово. 

Дванадесетокласнците са опитали да преписват от телефони, като в един от случаите мобилният телефон е звънял. Съгласно изискванията  е абсолютно недопустимо внасянето на мобилни устройства в залите.

За реда на провеждане на изпита ще следят 1168 квестори

За първа година директорите във всички 43 училища, в които днес се провежда зрелостният изпит, ще работят със своя екип, тъй като учителите, пазители на реда, остават в своето училище. 

Местят се само учениците. Те вече са получили служебни бележки за това къде са разпределени. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите. 

Навсякъде е монтирано видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден. Изпитът ще се следи, както в РУО, така и в МОН.

На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят, предупреждават от РУО. Държавният зрелостен изпит продължава 4 астрономически часа.

Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият – 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34