В 43 училища в Пловдивска област

"Косачи" от Елин Пелин на матурата по български език и литература

Две са анулираните работи заради преписване от телефон в Пловдив и Брезово

| обновено на 21.05.19 в 15:10


Върху "Косачи" на Елин Пелин пишат зрелостниците на днешната матура по български език и литература. Темата на интерактивното съчинение е 41-ви въпрос във фаталния вариант №13, който беше изтеглен в 5.15 часа тази сутрин сутрин в зала 5 на Министерството на образованието и науката. 

От доста сложна тема и точно това очаквах бяха отговорите за третия модул от Държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас. „Косачи“ на Елин Пелин беше по-предпочитана тема от момичетата.

Впечатления на част от завършващите средно образование в Пловдив може да чуете в звуковия файл.

Изпитът започна точно в 8 часа. 

Авторът и произведението изтекоха в социалните мрежи, веднага след като първите явили се на изпит, напуснаха училищата. В социалните мрежи изобилства от колажи, изразяващи мъката от изтеглената тема.

След 16 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за изпита.

4 545 зрелостници от Пловдивска област се явиха на матурата по български език и литература. 117 са неявилите се днес, въпреки че са допуснати, сочат данните на Регионалното управление на образованието в Пловдив. 

Началникът на РУО Иванка Киркова съобщи, че двете анулирани работи са в ПГ по автотранспорт в Пловдив, и в СУ "Христо Смирненски" в Брезово. 

Дванадесетокласнците са опитали да преписват от телефони, като в един от случаите мобилният телефон е звънял. Съгласно изискванията  е абсолютно недопустимо внасянето на мобилни устройства в залите.

За реда на провеждане на изпита ще следят 1168 квестори

За първа година директорите във всички 43 училища, в които днес се провежда зрелостният изпит, ще работят със своя екип, тъй като учителите, пазители на реда, остават в своето училище. 

Местят се само учениците. Те вече са получили служебни бележки за това къде са разпределени. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите. 

Навсякъде е монтирано видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден. Изпитът ще се следи, както в РУО, така и в МОН.

На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят, предупреждават от РУО. Държавният зрелостен изпит продължава 4 астрономически часа.

Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият – 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа. 

Галерия

Още от категорията

Карлово си спомни "Страшното" преди 142 години

В Карлово бяха отбелязани 142 години от най-кървавото събитие в историята на града - „Страшното“. На 20 юли 1877 година, след погрома на Априлското въстание, редовна турска войска и хиляди башибозуци избиват над 800 карловци, сред тях са всички пълнолетни мъже.  По този повод в двора на храм „Св. Николай“, пред паметника на стотиците жертви, беше..

публикувано на 20.07.19 в 17:44

Извадиха от Марица в Пловдив 6 празни варела за съхранение на химикали

Шест празни варела, използвани за съхранение на химикал, са извадени от коритото на река Марица в Пловдив и са извозени до депото за опасни материали в Цалапица, съобщиха от МВР .  Варелите са открити вчера от екипи на пловдивската пожарна . На място те установили, че съдовете са използвани за съхранение на химикал за ароматизиране на..

обновено на 20.07.19 в 15:46

Рожен е пример за обединение в името на България

Над 200 000 души се събраха на поляните на Рожен. Заради пристигащите от Пловдив хиляди автомобили движението се спира до буферните паркинги в Чепеларе, Пампорово и Смолян, а оттам към Рожен се пропускат само автобусите от обществения превоз, които извозват хората на всеки 30 минути. На поляните има паркирани стотици..

обновено на 20.07.19 в 15:46

Пожар унищожи 30 000 кокошки в птицеферма в Пещера

30 хил. кокошки носачки и 800 кв. м покрив са изгорели при пожар в птицеферма в Пещера.  Сигналът е получен в 16.30 часа вчера, на място е изпратена дежурната смяна огнеборци с три противопожарен автомобила. Малко по-късно пристига и екип от пожарната в Пазарджик с общо 15 пожарникари.  След близо седем часа борба с огъня пожарът е овладян и..

публикувано на 20.07.19 в 10:48

Затварят магистрала "Тракия" при Ихтиман за един час тази нощ

В продължение на един час тази нощ ще бъде спряно движението и в двете посоки по част от автомагистрала „Тракия”.   Ограничението ще е от 23 до 24 часа в участъка от 40 до 44 километър на магистралата в района на Ихтиман .  Причината е монтирането на рамка на изграждащата се електронна система за събиране на ТОЛ-такси.  Шофьорите могат да..

публикувано на 20.07.19 в 10:19