В 43 училища в Пловдивска област

"Косачи" от Елин Пелин на матурата по български език и литература

Две са анулираните работи заради преписване от телефон в Пловдив и Брезово

| обновено на 21.05.19 в 15:10


Върху "Косачи" на Елин Пелин пишат зрелостниците на днешната матура по български език и литература. Темата на интерактивното съчинение е 41-ви въпрос във фаталния вариант №13, който беше изтеглен в 5.15 часа тази сутрин сутрин в зала 5 на Министерството на образованието и науката. 

От доста сложна тема и точно това очаквах бяха отговорите за третия модул от Държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас. „Косачи“ на Елин Пелин беше по-предпочитана тема от момичетата.

Впечатления на част от завършващите средно образование в Пловдив може да чуете в звуковия файл.

Изпитът започна точно в 8 часа. 

Авторът и произведението изтекоха в социалните мрежи, веднага след като първите явили се на изпит, напуснаха училищата. В социалните мрежи изобилства от колажи, изразяващи мъката от изтеглената тема.

След 16 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за изпита.

4 545 зрелостници от Пловдивска област се явиха на матурата по български език и литература. 117 са неявилите се днес, въпреки че са допуснати, сочат данните на Регионалното управление на образованието в Пловдив. 

Началникът на РУО Иванка Киркова съобщи, че двете анулирани работи са в ПГ по автотранспорт в Пловдив, и в СУ "Христо Смирненски" в Брезово. 

Дванадесетокласнците са опитали да преписват от телефони, като в един от случаите мобилният телефон е звънял. Съгласно изискванията  е абсолютно недопустимо внасянето на мобилни устройства в залите.

За реда на провеждане на изпита ще следят 1168 квестори

За първа година директорите във всички 43 училища, в които днес се провежда зрелостният изпит, ще работят със своя екип, тъй като учителите, пазители на реда, остават в своето училище. 

Местят се само учениците. Те вече са получили служебни бележки за това къде са разпределени. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите. 

Навсякъде е монтирано видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден. Изпитът ще се следи, както в РУО, така и в МОН.

На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят, предупреждават от РУО. Държавният зрелостен изпит продължава 4 астрономически часа.

Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият – 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа. 

Галерия

Още от категорията

УМБАЛ "Св. Георги" чества 140 години от основаването си

С тържествена церемония и концерт в Драматичния театър УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив  чества 140 години от основаването си. Най-голямата болница в България е основана на мястото на лазарета от Руско-турската освободителна война и след оттеглянето на руските военни части от Източна Румелия, през 1879 година става пърата българска гражданска..

публикувано на 17.06.19 в 06:32

Въздушен десант "окупира" летище Чешнегирово

Масов въздушен десант на летище Чешнегирово ще се извърши в тъмната част на денонощието днес. Военната операция е част от учението „SWIFT RESPONSE 2019”.  Според сценария, в ролята на противостоящи сили, които ще осигуряват отбраната на летището, са военнослужещи от 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. База Безмер ще осигури..

публикувано на 17.06.19 в 06:27

Снимките на филма "Завръщане" затрудняват трафика по ул. "Съборна"

Днес достъпът на автомобили ще е затруднен по ул. „Съборна” от ул. „Криволак” за времето от 09:00 до 11:00 ч. и от 14:00 до 21:00 часа.  Причина са снимките на филма „Завръщане”, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“.  Вчера заради снимачния процес пешеходна беше ул. „Драган Цанков”, в участъка от бул. „Руски” до ул. „Авксентий..

публикувано на 17.06.19 в 06:19

Днес се провежда Национално външно оценяване по български език и литература

Днес ще се проведе Национално външно оценяване по български език и литература за учениците в седми клас.  В Пловдив и областта на изпита ще се явят 5 582 ученици. Те ще решават двата модула на тестовете в общо 140 училища. Квесторите, които ще участват в изпита, ще бъдат 1 650 учители. НВО започва от 9 часа, но седмокласниците трябва да са..

публикувано на 17.06.19 в 06:12

Отново дискутират водоснабдяването на Пловдив и проблемите с каскада "Доспат - Въча"

Проблемите с водоснабдяването на Пловдив и близките населени места от каскадата „Доспат – Въча“ са тема на кръгла маса, организирана от областния управител Здравко Димитров. За участие в дискусията са поканени депутатите от Пловдив и областта, представители на Басейнова дирекция, РИОСВ, ВиК, кметовете на общините Пловдив, Кричим, Перущица,..

публикувано на 17.06.19 в 05:58