В 43 училища в Пловдивска област

"Косачи" от Елин Пелин на матурата по български език и литература

Две са анулираните работи заради преписване от телефон в Пловдив и Брезово

| обновено на 21.05.19 в 15:10


Върху "Косачи" на Елин Пелин пишат зрелостниците на днешната матура по български език и литература. Темата на интерактивното съчинение е 41-ви въпрос във фаталния вариант №13, който беше изтеглен в 5.15 часа тази сутрин сутрин в зала 5 на Министерството на образованието и науката. 

От доста сложна тема и точно това очаквах бяха отговорите за третия модул от Държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас. „Косачи“ на Елин Пелин беше по-предпочитана тема от момичетата.

Впечатления на част от завършващите средно образование в Пловдив може да чуете в звуковия файл.

Изпитът започна точно в 8 часа. 

Авторът и произведението изтекоха в социалните мрежи, веднага след като първите явили се на изпит, напуснаха училищата. В социалните мрежи изобилства от колажи, изразяващи мъката от изтеглената тема.

След 16 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за изпита.

4 545 зрелостници от Пловдивска област се явиха на матурата по български език и литература. 117 са неявилите се днес, въпреки че са допуснати, сочат данните на Регионалното управление на образованието в Пловдив. 

Началникът на РУО Иванка Киркова съобщи, че двете анулирани работи са в ПГ по автотранспорт в Пловдив, и в СУ "Христо Смирненски" в Брезово. 

Дванадесетокласнците са опитали да преписват от телефони, като в един от случаите мобилният телефон е звънял. Съгласно изискванията  е абсолютно недопустимо внасянето на мобилни устройства в залите.

За реда на провеждане на изпита ще следят 1168 квестори

За първа година директорите във всички 43 училища, в които днес се провежда зрелостният изпит, ще работят със своя екип, тъй като учителите, пазители на реда, остават в своето училище. 

Местят се само учениците. Те вече са получили служебни бележки за това къде са разпределени. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите. 

Навсякъде е монтирано видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден. Изпитът ще се следи, както в РУО, така и в МОН.

На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят, предупреждават от РУО. Държавният зрелостен изпит продължава 4 астрономически часа.

Матурите по български език, по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият – 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа. 

Галерия

Още от категорията

Обявиха победителите в конкурса за ремонт на кино "Космос"

Пловдивското архитектурно бюро „Тектоника Б“ е победител в обществената поръчка за изработване на идеен проект за ремонта на кино Космос за 128 хиляди лева без ДДС.  В конкурса участваха пет фирми като на второ място журито класира Проджект Витае и Обединение АГД. Класираните от първо до трето място проектанти ще получат парични награди, съответно..

публикувано на 20.09.19 в 13:28

Коалиция издига Лидия Гимишева за кандидат-кмет на "Родопи"

Местна Коалиция ”Движение ЗАЕДНО за промяна” представи кандидатът за кмет на Община „Родопи“ Лидия Гимишева. Тя е  на 39г., семейна с две деца, от с.Белащица. Има завършено икономическо образование с профил „Международни икономически отношения“.   В периода 2003 – 2007 г. е била най-младият общински съветник в страната.  Над 7 години е ръководила..

публикувано на 20.09.19 в 12:16

МВР с мерки за сигурност за Деня на независимостта и почивните дни

МВР Пловдив въвежда мерки по време на честванията на Деня на независимостта на България 22 септември и свързаните с него почивни дни. Засилено полицейско присъствие ще има на местата за провеждане на чествания и тържества, като и на други публични прояви, свързани с празника в Пловдив и областта.  За обезпечаване на сигурността и обществения ред и..

обновено на 20.09.19 в 11:13

Изграждат нов парк в район Централен

Жителите на район Централен в Пловдив ще имат нов парк. Той е в близост до кръстовището в района на булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и  „Източен“. Строителството му е на финалната права, съобщиха от общината.  Теренът от близо 5 дка, на който преди това имаше баничарница, павилион за продажба на мебели и стара, паянтова общинска къща, е разчистен..

публикувано на 20.09.19 в 10:39

Пожар в склад за масла горя тази нощ

Пожар в склад за масла към магазин в квартал Кършияка горя тази нощ. Той е избухнал около полунощ, съобщи Петър Тосков, началник сектор в Противопожарната служба в Пловдив. Складът е на  бул "Дунав" в близост до Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. 4 коли с огнеборци са гасили пожара. Едата от тях е опесъчавала пътя.  Огънят е..

публикувано на 20.09.19 в 09:15