Великите европейци - Джордж Харисън, втора част

| обновено на 22.05.19 в 12:17

I me mine, „Аз, на мене, мой” – тази знаменита песен на Джордж Харисъне последната композиция, която „Бийтълс” записват заедно и точно отразява ситуацията – те вече не са съмишленици, а група егоисти, които повтарят само „аз, на мене, мой”. 

Сам Харисън уточнява: „I me mine е проблемът на егото. Има две „аз” – малкото, когато хората казват „Аз съм това”, и голямото, което е двойствено и егоистично. Когато двете „аз” се слеят, тогава наистина се усмихвате”. Този проблем явно го мъчи цял живот, защото по-късно и автобиографията му е озаглавена I me mine. На всичкото отгоре, той прави бутиково издание на книгата, като му слага мегаломанската цена от 350 паунда и казва - време е всички да разберат, че и аз имам его. Но това не е истинска мегаломания, а проява на типично британското му чувство за хумор, в случая - доста саркастично.

I me mine

Джордж Харисън е първият от „Бийтълс”, който издава два самостоятелни албума още преди разпадането на групата. Те нямат особено голям успех, но през 1970 излиза All Things Must Pass, „Всички неща трябва да преминат”, който се счита за най-успешния в соловата кариера на Джордж. Критикът Бен Гърсън го описва  в списание „Ролинг стоун” като „Вагнеровски, Брукнеровски, музика на планинските върхове и огромните хоризонти”. Тридесет години по-късно, в едно интервю по повод преиздаването на All Things Must Pass,самият Харисън казва: „Това беше просто нещо, което ми помогна да продължа след „Бийтълс”, моят начин да се отърва от групата и да тръгна по собствен път…..това беше много щастлива възможност”. Албумът е базисен за цялото по-нататъшно творчество на Джордж Харисън със знаковия звук на неговата слайд-китара и цялостната атмосфера на духовно търсене, пропила и саунда, и текстовете. Той съдържа и една от най-великите му композиции – My Sweet Lord.

My Sweet Lord

My Sweet Lord е може би най-известната песен на Джордж Харисън, но тя му носи и много неприятности. На следващата година срещу него започва процес за плагиатство. Обвиняват го, че е откраднал хитът от 63-та на Рони Мак He`s So Fine. Харисън отрича, твърди, че вдъхновението идва от религиозния химн O Happy Day, но съдията приема, че плагиатство има, макар „подсъзнателно”. Така или иначе обаче, My Sweet Lord е сред основните хитове по време на прочутия концерт за Бангладеш, който Харисън организира през 1971 г. Списание „Ролинг стоун” пише, че това е първият благотворителен концерт от такъв мащаб. 

Идеята е да се помогне на милиони бежанци в Индия, дошли от Източен Пакистан или Бангладеш, както се нарича страната, след войната за независимост същата година. По време на войната тези хора са подложени на геноцид от пакистанската армия, но и природата не ги оставя на мира – Бангладеш е опустошен от циклон, а хуманитарната катастрофа се допълва от поройни дъждове и наводнения. Концертът е в Медисън Скуеър Гардън, излиза и прочутият албум „Бангладеш”, а едноименната песен на Джордж Харисън се определя като „едно от най-убедителните музикални изявления в историята на музиката изобщо”.

Бангладеш 

В следващите 30 години, до смъртта си през 2001-ва, Джордж Харисън продължава соловата си кариера и участва в различни групови проекти като турнето в Япония с Ерик Клептън или създаването на мегагрупата The Traveling Wilburys. Той обаче не се занимава само с музика, понякога зарязва музикалната сцена за години, зает с другите си интереси – градинарството и бързи автомобили. Той отдавна не е бедното момче от ливърпулските евтини общински жилища. Още с „Бийтълс” става рицар на Британската империя, а после получава и много признания за соловата си кариера. Живее в огромно викторианско имение край Темза и всеки ден с часове се занимава с градината. Friar park има 120 стаи и първата му жена, Пати, си спомня: „Дори когато Джордж беше в къщи, често не можех да го намеря, за да се видим.”. Пати започва да губи Джордж, когато той се хваща сериозно с хиндуизма, но редува часове на медитации и молитви с диви нарко-алкохолни купони. Още по-сериозен повод за раздялата им обаче са жените, по които Джордж е луд, а сред завоеванията му се споменават включително Мадона, Криси, жената на Рони Ууд, както и Морийн, жената на Ринго Стар. През 74-та Джордг и Пати се разделят, а по-късно той се жени за мексиканката Оливия.

Got My Mind Set On You

През 1997 година Джордж Харисън е диагностициран с рак на гърлото и изкарва курс радиотерапия. Две години по-късно шизофреник прониква в имението и наръгва с голям касапски нож Джордж около 40 пъти. Идеята му е да убие Харисън, за да се отърве от „Бийтълс”, чиято музика натрапчиво звучи в главата му.

 Спасението идва от Оливия, която поваля нападателя с ръжен и тежък лампион. Джордж е направо смазан. Той оцелява, но може би точно стресът води и до рака на белите дробове, установен през 2001-ва. През юли лекарите виждат, че туморът е плъзнал и в мозъка, а лечението е неуспешно. На 12 ноември тримата живи от „Биитълс” – Джордж, Пол и Ринго имат прощална вечеря с много шеги и смях през сълзи. 

17 дни по-късно, само на 58, Джордж умира. Тялото му е кремирано, а прахът пръснат на мястото, където любимата му река Ямуна се влива в Ганг. Последният албум на великия Джордж Харисън - Brainwashed, „Промити мозъци”, излиза след смъртта му. Една от песните, „Заклещен в облака”, критиката определя като „уникално искрена реакция срещу болестите и смъртта”.

Stuck Inside a Cloud


Още от категорията

Летни сензации очакват археолозите от Малтепе

Старт на археологическия сезон  на могилата Малтепе дадоха символично директорът на Регионалния археологически музей  Костадин Кисьов и кметовете на общините Пловдив и Марица  Иван  Тотев и Димитър Иванов. За  проучванията на мащабния археологически паметник  от 3 в. сл. Христа  са  осигурени 300 000 лева, уточни Тотев.   Цел на археолозите..

публикувано на 17.06.19 в 13:54

Георги Терзиев представя "По пътя на коприната"

Художникът Георги Терзиев представя днес 29-тата си самостоятелна изложба "По пътя на коприната"- акварели от Азия и Европа.  Тя ще бъде открита в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Авторът отбелязва:   Предал съм преките си впечатления, прекосявайки цяла Азия от Тихия океан през Китай, Узбекистан, Арабския полуостров, цяла Европа..

обновено на 17.06.19 в 11:14

Ученици от НХГ "Цанко Лавренов" с изложба в Радио Пловдив

В Културен център на Радио Пловдив изложба плакат откриват учениците от 11 клас на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“.  Девет млади художници представят 20 плаката, които изненадват и доказват, че расте и се развива талантливо поколение, което очаква признанието на публиката. Интервю с Костадин Отонов можете да чуете в звуковия..

обновено на 17.06.19 в 11:13

Рокер с дебютна изложба „Елате в моя свят“

Всяка мечта се сбъдва. Рано или късно. Тази максима потвърждава и пловдивския рокер Пламен Динчев, който сбъдва една голяма своя мечта, а именно – да подреди самостоятелна изложба. Тя е озаглавена „Елате в моя свят“. А какво има в него? Високи скорости и талант – това се открива в света на Пламен Динчев. Пловдивският рокер ни кани в своя..

публикувано на 17.06.19 в 11:12

РИМ - Пазарджик спечели 4 проекта в областта на културата

Четири проекта на Регионалния исторически музей в Пазарджик са одобрени за финансиране от началото на годината, съобщи кметът Тодор Попов.  Три проекта са за предоставяне на финансова подкрепа чрез конкурсен принцип от бюджета на Министерството на културата, а един на Национален фонд "Култура".  Проект "Консервация, реставрация и реконструкция на..

публикувано на 17.06.19 в 11:08