Великите европейци - Джордж Харисън, втора част

| обновено на 22.05.19 в 12:17

I me mine, „Аз, на мене, мой” – тази знаменита песен на Джордж Харисъне последната композиция, която „Бийтълс” записват заедно и точно отразява ситуацията – те вече не са съмишленици, а група егоисти, които повтарят само „аз, на мене, мой”. 

Сам Харисън уточнява: „I me mine е проблемът на егото. Има две „аз” – малкото, когато хората казват „Аз съм това”, и голямото, което е двойствено и егоистично. Когато двете „аз” се слеят, тогава наистина се усмихвате”. Този проблем явно го мъчи цял живот, защото по-късно и автобиографията му е озаглавена I me mine. На всичкото отгоре, той прави бутиково издание на книгата, като му слага мегаломанската цена от 350 паунда и казва - време е всички да разберат, че и аз имам его. Но това не е истинска мегаломания, а проява на типично британското му чувство за хумор, в случая - доста саркастично.

I me mine

Джордж Харисън е първият от „Бийтълс”, който издава два самостоятелни албума още преди разпадането на групата. Те нямат особено голям успех, но през 1970 излиза All Things Must Pass, „Всички неща трябва да преминат”, който се счита за най-успешния в соловата кариера на Джордж. Критикът Бен Гърсън го описва  в списание „Ролинг стоун” като „Вагнеровски, Брукнеровски, музика на планинските върхове и огромните хоризонти”. Тридесет години по-късно, в едно интервю по повод преиздаването на All Things Must Pass,самият Харисън казва: „Това беше просто нещо, което ми помогна да продължа след „Бийтълс”, моят начин да се отърва от групата и да тръгна по собствен път…..това беше много щастлива възможност”. Албумът е базисен за цялото по-нататъшно творчество на Джордж Харисън със знаковия звук на неговата слайд-китара и цялостната атмосфера на духовно търсене, пропила и саунда, и текстовете. Той съдържа и една от най-великите му композиции – My Sweet Lord.

My Sweet Lord

My Sweet Lord е може би най-известната песен на Джордж Харисън, но тя му носи и много неприятности. На следващата година срещу него започва процес за плагиатство. Обвиняват го, че е откраднал хитът от 63-та на Рони Мак He`s So Fine. Харисън отрича, твърди, че вдъхновението идва от религиозния химн O Happy Day, но съдията приема, че плагиатство има, макар „подсъзнателно”. Така или иначе обаче, My Sweet Lord е сред основните хитове по време на прочутия концерт за Бангладеш, който Харисън организира през 1971 г. Списание „Ролинг стоун” пише, че това е първият благотворителен концерт от такъв мащаб. 

Идеята е да се помогне на милиони бежанци в Индия, дошли от Източен Пакистан или Бангладеш, както се нарича страната, след войната за независимост същата година. По време на войната тези хора са подложени на геноцид от пакистанската армия, но и природата не ги оставя на мира – Бангладеш е опустошен от циклон, а хуманитарната катастрофа се допълва от поройни дъждове и наводнения. Концертът е в Медисън Скуеър Гардън, излиза и прочутият албум „Бангладеш”, а едноименната песен на Джордж Харисън се определя като „едно от най-убедителните музикални изявления в историята на музиката изобщо”.

Бангладеш 

В следващите 30 години, до смъртта си през 2001-ва, Джордж Харисън продължава соловата си кариера и участва в различни групови проекти като турнето в Япония с Ерик Клептън или създаването на мегагрупата The Traveling Wilburys. Той обаче не се занимава само с музика, понякога зарязва музикалната сцена за години, зает с другите си интереси – градинарството и бързи автомобили. Той отдавна не е бедното момче от ливърпулските евтини общински жилища. Още с „Бийтълс” става рицар на Британската империя, а после получава и много признания за соловата си кариера. Живее в огромно викторианско имение край Темза и всеки ден с часове се занимава с градината. Friar park има 120 стаи и първата му жена, Пати, си спомня: „Дори когато Джордж беше в къщи, често не можех да го намеря, за да се видим.”. Пати започва да губи Джордж, когато той се хваща сериозно с хиндуизма, но редува часове на медитации и молитви с диви нарко-алкохолни купони. Още по-сериозен повод за раздялата им обаче са жените, по които Джордж е луд, а сред завоеванията му се споменават включително Мадона, Криси, жената на Рони Ууд, както и Морийн, жената на Ринго Стар. През 74-та Джордг и Пати се разделят, а по-късно той се жени за мексиканката Оливия.

Got My Mind Set On You

През 1997 година Джордж Харисън е диагностициран с рак на гърлото и изкарва курс радиотерапия. Две години по-късно шизофреник прониква в имението и наръгва с голям касапски нож Джордж около 40 пъти. Идеята му е да убие Харисън, за да се отърве от „Бийтълс”, чиято музика натрапчиво звучи в главата му.

 Спасението идва от Оливия, която поваля нападателя с ръжен и тежък лампион. Джордж е направо смазан. Той оцелява, но може би точно стресът води и до рака на белите дробове, установен през 2001-ва. През юли лекарите виждат, че туморът е плъзнал и в мозъка, а лечението е неуспешно. На 12 ноември тримата живи от „Биитълс” – Джордж, Пол и Ринго имат прощална вечеря с много шеги и смях през сълзи. 

17 дни по-късно, само на 58, Джордж умира. Тялото му е кремирано, а прахът пръснат на мястото, където любимата му река Ямуна се влива в Ганг. Последният албум на великия Джордж Харисън - Brainwashed, „Промити мозъци”, излиза след смъртта му. Една от песните, „Заклещен в облака”, критиката определя като „уникално искрена реакция срещу болестите и смъртта”.

Stuck Inside a Cloud


Още от категорията

Народна библиотека "Иван Вазов" на 140 години

140-годишнината на Народна библиотека "Иван Вазов", която се отбелязва през цялата година, ще има своята кулминация днес.  Ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината.  В  кръгла  маса  "140 години Пловдивска библиотека" ще участват  само пловдивчани. Между тях са проф. Кирил Топалов, посланик във Ватикана и Атина, доц. Михаил..

публикувано на 15.10.19 в 07:54

Проектът "Манускрипта 39" създаде казус ден преди старта

Проектът „Манускрипта – 39“ от програмата на фондация Пловдив 2019 стигна до въпроса дали ще бъде осъществен. По проект  утре, на 15 октомври от 19 часа, трябва да започне облепването на Главната улица на Пловдив със стихове на 16 съвременни български поети, отпечатани в ръкописния им вариант, върху хартия. На пресконференция  днес..

публикувано на 14.10.19 в 13:32

Милчо Левиев ни научи да бъдем искрени към публиката

Милчо Левиев беше един от най-големите ни музиканти, композитори, ученик на Панчо Владигеров. Той разпространи отвъд границите ни българската музика, българските интонации и зарази със своята музика американските джазмени. Милчо Левиев фигурира в световните енциклопедии за принос в джаз музиката. Помагал е на много музиканти, включително и..

публикувано на 14.10.19 в 10:46

Преге - предаване за света на книгите, 12 - 18 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 12.10.2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Вергилий. Енеида.  2-ро изд. 416 стр., ок. 3А, Кръг, 2019. Чарлз Дикенс. Загадката на Едуин Друд. 300стр., ок. 4А, Милениум, 2019. Греъм Мур.  Последните дни на нощта. 456 стр., тв. к., ок. 5а,..

публикувано на 14.10.19 в 10:23

Гимназисти представят изложба в галерия "Акрили"

Предстои откриването на изложба "ПрактикАрт" на ученици от 11 в клас на специалност "Рекламна графика" към Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" днес от 18 часа в изложбената зала на галерия "Акрили", ул. "Елиезер Калев" 21.  Събитието е организирано от "Книжарницата на Художествената", галерия "Акрили" и преподавателят..

публикувано на 14.10.19 в 06:40