Европа изглежда за България като Солунската митница

Политологът Татяна Буруджиева коментира няколко дни преди изборите за европейски парламент, че се разминаваме с дебата за Европа. Според нея се води казионна и отдалечена от хората кампания за европейски избори, която ни предлагат от ЕС.

Вижте ме! Така не може да продължава. Някакви хора затворени в собствените си кули, харчат едни сериозни пари на европейските граждани, които раждат абсолютни недоносчета. Това е рекламната кампания, която се предлага във всички страни. Това е доказателство, как не се прави сериозна политическа кампания. 

ГЕРБ се опитват да кажат  какво са напрвили, какво правят в момента, и какво ще направят. Прилича на кампанията за европредседателството, в този тон и дух. В проблемите на България с корупцията, да се промени моделът на управление и самите упраляващи, потъват социалните послания и онова, което левицата в Европа иска. 

БСП залага на проблемите, които има в България - основно борбата с корупцията, необходимостта да се променя моделът на управление и самите управляващи. Потъват обаче и изчезват социалните послания, това което левицата в Европа иска да се постигне. Донякъде разбрахме нещо за минималните пенсии, но сме дотам.

ДПС не успяхме да ги разберем, както и в предишни кампании са силно фокусирани върху собствените си избиратели. 

ВМРО и „Да, България“ ги виждаме по билбордовете.  Двете кампании са доста сериозни от гледна точка на публично присъствие и финансово изражение. 

Относно посланията се залага на директния контакт на кандидатите  с избирателите. Ясно е, че в Европа могат да правят неща държавите или представителите на отделните политически фамилии. Те могат да превърнат предложения в реални решения. Отделните личности, колкото и да са интересни  с добри предложения, нямат място в практическия политически портрет. Дебатът за Европа трябваше да се финализира сега в кампанията. 

Вече 12 години ние нямаме дебат за България в Европа в българското общество. Няма дебат на политиците с българските граждани по тези въпроси. Нямаме национални преоритети, каузи и политики, които да обединят голяма част от българските граждани. 

Интервюто с политолога Татяна Буруджиева е в звуковия файл.


Още от категорията

Не можеш да станеш високотехнологичен изведнъж

Да направим Балканите добро място за бизнес, призова премиерът Бойко Борисов в словото си при откриването на  Втория икономически форум в Пловдив.  По думите му, за 10 години два пъти са се вдигнали доходите, но, за да продължи ръстът им, е необходимо да има и добавена стойност.  Борисов изтъкна и стабилната икономическа среда у нас, като..

публикувано на 27.06.19 в 10:26

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59