Европа изглежда за България като Солунската митница

Политологът Татяна Буруджиева коментира няколко дни преди изборите за европейски парламент, че се разминаваме с дебата за Европа. Според нея се води казионна и отдалечена от хората кампания за европейски избори, която ни предлагат от ЕС.

Вижте ме! Така не може да продължава. Някакви хора затворени в собствените си кули, харчат едни сериозни пари на европейските граждани, които раждат абсолютни недоносчета. Това е рекламната кампания, която се предлага във всички страни. Това е доказателство, как не се прави сериозна политическа кампания. 

ГЕРБ се опитват да кажат  какво са напрвили, какво правят в момента, и какво ще направят. Прилича на кампанията за европредседателството, в този тон и дух. В проблемите на България с корупцията, да се промени моделът на управление и самите упраляващи, потъват социалните послания и онова, което левицата в Европа иска. 

БСП залага на проблемите, които има в България - основно борбата с корупцията, необходимостта да се променя моделът на управление и самите управляващи. Потъват обаче и изчезват социалните послания, това което левицата в Европа иска да се постигне. Донякъде разбрахме нещо за минималните пенсии, но сме дотам.

ДПС не успяхме да ги разберем, както и в предишни кампании са силно фокусирани върху собствените си избиратели. 

ВМРО и „Да, България“ ги виждаме по билбордовете.  Двете кампании са доста сериозни от гледна точка на публично присъствие и финансово изражение. 

Относно посланията се залага на директния контакт на кандидатите  с избирателите. Ясно е, че в Европа могат да правят неща държавите или представителите на отделните политически фамилии. Те могат да превърнат предложения в реални решения. Отделните личности, колкото и да са интересни  с добри предложения, нямат място в практическия политически портрет. Дебатът за Европа трябваше да се финализира сега в кампанията. 

Вече 12 години ние нямаме дебат за България в Европа в българското общество. Няма дебат на политиците с българските граждани по тези въпроси. Нямаме национални преоритети, каузи и политики, които да обединят голяма част от българските граждани. 

Интервюто с политолога Татяна Буруджиева е в звуковия файл.


Още от категорията

ОИК ще има повече специалисти за обработка на изборните книжа

За разлика от предишни години предизборната кампания за местния вот е спокойна, без нарушения и жалби, каза в предаването "Точно днес" председателят на ОИК Пловдив Дарина Тодорова. Организацията е в ход  и всичко за подготовката е направено. На сайта на комисията могат да се видят секциите, в които могат да гласуват хората с увреждания и подвижните..

публикувано на 15.10.19 в 11:13

Ситуацията в Сирия ще поражда напрежение години наред

Според експерта по сигурността България трябва да изработи общонационална и многопластова позиция за сигурността. Не да гасим пожар, а на ниво български и международни институции да имаме устойчива политика, която да ни подготви за бъдещи рискове. Според него това не са само въпроси на аналитичните звена на службите, но и комуникация на местно ниво,..

публикувано на 15.10.19 в 10:36

Професионалното образование остава бяло петно за незрящите

Според управителя на Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив Стефан Данчев интеграцията на децата в масовите училища и професионалното образование са задължителни, за да има интеграция на хората с увредено зрение. В "Деня на белия бастун" Центърът ще посрещне социалния министър Бисер Петков, който пък ще представи програмите за..

публикувано на 15.10.19 в 10:13

За Ердоган бежанците са заложници, с които заплашва ЕС

Председателят на сирийската общност в Пловдив д-р Малек Насер не очаква бежанска вълна към ЕС и в частност към България, заради офанзивата на Турция в северна Сирия. Бежанска вълна би имало, ако се стигне до сблъсък между турската и сирийската армия, но това международната общност няма да го допусне, защото ще дестабилизира целия регион.  Д-р..

публикувано на 14.10.19 в 16:00
Александър Миланов

Общинското здравеопазване не е въпрос на сметки

Общинско здравеопазване, ориентирано не към печалбарството, а към нуждите на хората – за това се обявиха участниците в Осмия Национален конгрес на пациентските организации у нас, съобщи за предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Александър Миланов, програмен мениджър на Националната пациентска организация, която е организатор на форума...

публикувано на 14.10.19 в 14:55