Между двете водещи партии има практически паритет

"Тренд": Преди вота ГЕРБ води с 31,5%, БСП за България - 30,4%

Избирателната активност ще е ключова за резултатите при тези избори

| обновено на 22.05.19 в 16:40

Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата след скандалите с апартаментите, както и минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП показва представително за страната проучване на "Тренд", направено в периода 11-17 май сред 1007 души. 

Проучването показва, че три партии са със сигурно представителство в Европейския парламент. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС. ВМРО остава на ръба на бариерата, коментира за Радио Пловдив социологът от "Тренд" Димитър Ганев.

Декларативната активност отчитаме като сравнително висока. Очаква самата избирателна активност да е малко над 40 %, но и на последните европейски избори тя баше такава, а подадените гласове малко над 2 200 000. На тези избори не бива да очакваме по-различна картина и по- висока изборна активност. В този смисъл избирателната активност ще е и ключът към тези избори, каза Димитър Ганев.

Според проучването ГЕРБ биха получили 31,5 процента, а БСП за България - 30,4 на сто. След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампаниятаВъзстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП - разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1 на сто.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8 процента. ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8 процента. "Воля" успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8 на сто от гласуващите. 

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2 на сто подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат. 

Сред останалите участници в евровота "Коалиция за България" взима 2,4 на сто от гласовете, "Атака" - 2 процента, Патриоти за Валери Симеонов -  1,3 на сто, а Възраждане -  1,2 на сто. 

Димитър Ганев добави, че на база на проучването може да се направи извод, че съществува практически паритет между двете водещи партии - ГЕРБ и ДПС. Те са на голяма дистанция от ДПС, както и четвъртата партия, която също е на голямо електорално разстояние от Движението. Самото ДПС дава много сериозна заявка за този вот. За тази партия е много важно да покаже, че се е възстановила от удара, който ДОСТ им нанесе през 2017-а година.

Според проучването ГЕРБ биха получили 31,5 процента, а БСП за България - 30,4 на сто. След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията.  Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП - разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1 на сто.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8 процента. ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8 процента. "Воля" успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8 на сто от гласуващите. 

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2 на сто подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат. 

Сред останалите участници в евровота "Коалиция за България" взима 2,4 на сто от гласовете, "Атака" - 2 процента, Патриоти за Валери Симеонов -  1,3 на сто, а Възраждане -  1,2 на сто. 

16 на сто от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35 на сто) пък са решили още преди кампанията, а 9 процента са взели решение по време на кампанията. 

От "Тренд" уточняват, че теренът на проучването е приключил на 17 май и вероятно в дните до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи. 

30 на сто пък ще се възползват от правото си на преференция, докато 39 на сто няма да го направят. Най-висок този процент е в БСП, което се обяснява с вътрешнопартийното напрежение при социалистите.

До края на кампанията има още време и не можем да гадаем как ще се разпределят гласовете на хората, които все още не са решили дали да гласуват, каза в заключение социологът.

Още от категорията

Предпоставките за сваляне на ДДС са налице

Причината за подемане на дебата  за диференциране на ДДС е политическа. Човек, който никога не се е интересувал по никакъв начин от базовите нужди на гражданите като Делян Пеевски, пусна един кьорфишек. Но забележете, не ДПС пусна законопроект в този дух. Законопроектът, който ще обсъждаме, е на БСП, които, за да не изпуснат влака, избързаха да..

публикувано на 19.06.19 в 09:59

Случаите на фалшификати на изкуството да се криминализират

Скандален и труден за обяснение бе наречен случаят с изложба в софийска галерия, при който голяма част от картините се оказаха фалшификати. Това става въпреки че изложените работи имат сертификати от специалисти.  По темата представяме и мнението на колекционера Димитър Инджов от Пловдив. Инджов каза, че ситуацията е много неприятна за всички в..

публикувано на 18.06.19 в 14:57

Суперкомпютър? Супер! Но с каква цел и на каква цена?

До 2020 година у нас ще заработи първият суперкомпютър на Балканите.Това стана ясно на пресконференция след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с еврокомисар Мария Габриел и директора на Дирекция "Свързаност" в ЕК Роберто Виола. Тези машини обработват 4 млрд. информационни данни в секунда и ще работи 24 часа в денонощието. С това ще..

публикувано на 18.06.19 в 11:59

Превозвачите хващат волана срещу пакета "Мобилност"

Усилията на политическо ниво чрез правителството и българските евродепутати продължават, но българските превозвачи ще търсят и други пътища, за да постигнат успех срещу пакета от правила, които ощетяват бранша. Това каза Йордан Арабаджиев- изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Чакаме с надежда процедурите, в които ще се формира..

публикувано на 18.06.19 в 11:55

По-нисък ДДС наистина ще поевтини лекарствата

Един от основните проблеми за много хора в страната е трудността да си купят лекарства. Така депутатът от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов обясни предложението за намаляване на данъка върху търговския оборот върху лекарствата. Предложението на партията включва също диференциран ДДС и за храните. Моментът за тази дискусия е..

публикувано на 17.06.19 в 16:04