Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между двете водещи партии има практически паритет

"Тренд": Преди вота ГЕРБ води с 31,5%, БСП за България - 30,4%

Избирателната активност ще е ключова за резултатите при тези избори

| обновено на 22.05.19 в 16:40

Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата след скандалите с апартаментите, както и минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП показва представително за страната проучване на "Тренд", направено в периода 11-17 май сред 1007 души. 

Проучването показва, че три партии са със сигурно представителство в Европейския парламент. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС. ВМРО остава на ръба на бариерата, коментира за Радио Пловдив социологът от "Тренд" Димитър Ганев.

Декларативната активност отчитаме като сравнително висока. Очаква самата избирателна активност да е малко над 40 %, но и на последните европейски избори тя баше такава, а подадените гласове малко над 2 200 000. На тези избори не бива да очакваме по-различна картина и по- висока изборна активност. В този смисъл избирателната активност ще е и ключът към тези избори, каза Димитър Ганев.

Според проучването ГЕРБ биха получили 31,5 процента, а БСП за България - 30,4 на сто. След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампаниятаВъзстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП - разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1 на сто.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8 процента. ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8 процента. "Воля" успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8 на сто от гласуващите. 

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2 на сто подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат. 

Сред останалите участници в евровота "Коалиция за България" взима 2,4 на сто от гласовете, "Атака" - 2 процента, Патриоти за Валери Симеонов -  1,3 на сто, а Възраждане -  1,2 на сто. 

Димитър Ганев добави, че на база на проучването може да се направи извод, че съществува практически паритет между двете водещи партии - ГЕРБ и ДПС. Те са на голяма дистанция от ДПС, както и четвъртата партия, която също е на голямо електорално разстояние от Движението. Самото ДПС дава много сериозна заявка за този вот. За тази партия е много важно да покаже, че се е възстановила от удара, който ДОСТ им нанесе през 2017-а година.

Според проучването ГЕРБ биха получили 31,5 процента, а БСП за България - 30,4 на сто. След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията.  Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП - разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1 на сто.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8 процента. ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8 процента. "Воля" успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8 на сто от гласуващите. 

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2 на сто подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат. 

Сред останалите участници в евровота "Коалиция за България" взима 2,4 на сто от гласовете, "Атака" - 2 процента, Патриоти за Валери Симеонов -  1,3 на сто, а Възраждане -  1,2 на сто. 

16 на сто от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35 на сто) пък са решили още преди кампанията, а 9 процента са взели решение по време на кампанията. 

От "Тренд" уточняват, че теренът на проучването е приключил на 17 май и вероятно в дните до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи. 

30 на сто пък ще се възползват от правото си на преференция, докато 39 на сто няма да го направят. Най-висок този процент е в БСП, което се обяснява с вътрешнопартийното напрежение при социалистите.

До края на кампанията има още време и не можем да гадаем как ще се разпределят гласовете на хората, които все още не са решили дали да гласуват, каза в заключение социологът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59