Първата копка за газ от Гърция да не е поредна, а последна

| обновено на 22.05.19 в 15:52

Премиерите на България и на Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първа копка за изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни. Тръбата е дълга  182 километра като входът й е  Комотини, а  изходът – Стара Загора. Пускът й е планиран през 2020 година.

Тогава се планира и преносът на първите количества на синьо гориво от  Азербайджан, както и внос на втечнен газ от САЩ, Катар, Алжир и други държави.

В интервю за Радио Пловдив енергийният експерт Христо Казанджиев подчерта, че газовата връзка с Гърция е важна за Балканския регион. Той открои важността на междусистемната връзка с Турция, която трябва да заработи на 1-ви януари 2020 и която е с голям капацитет. 

Казанджиев изрази съжаление, че жалбата на "Топливо 2" срещу проекта ще го забави отново. По думите му този проект стана исторически, заради предишни обжалвания. Странно е, че българският съд допуска за разглеждане жалби от фирми, които нямат опит в доставката на тръби за газопроводи. Имам чувството, че всичко се прави преднамерено, за да бъде забавено във времето. Това е поредната първа копка, но е основополагаща. Дано не е поредната, а да е последна. 

Експертът се надява българският съд да бъде експедитивен от гледна точка на националния интерес. Очакванията за старт през 2020 години са оптимистични, особено ако има детайлно разглеждане на съдебното дело. Не е съществено дали ще тръгне в средата или в края на 2020. България върви в правилната посока, но за съжаление с твърде бавни темпове.

Той обясни, че доставките от Гърция на природен ще бъдат оскъпени, тъй като за тях ще се плаща транспортна такса, но "това са обективните реалности, които работят за монополистите". 

По думите му в случая цената на отделните източници не е толкова важна, защото целта е у нас да влиза природен газ, различен от руския. Това ще промени ценовата политика на Газпром. Конкуренция може да се получи по всяко време, стига да има ефективна диверсификация.


Още от категорията

Отвореното финансиране за партиите е рисков компромис

Позицията е на политолога Румяна Коларова, която обяви съгласието на ГЕРБ с предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите като  компромис.  В основата  му е търсенето на  парламентарно мнозинство. ГЕРБ в този случай, за да не отварят вратата на отстъпки пред БСП, го правят с ДПС.  Отделно от това управляващите предварително целят да..

публикувано на 19.06.19 в 16:09

ДДС е основен стълб на бюджета

Ние смятаме, че имаме една добре изградена данъчна система, която функционира добре. Това е една от малкото успешно извършени у нас реформи и    смятаме, че не трябва да се правят резки промени , каза за Радио Пловдив Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, преди заседанието на Тристранния съвет, на което са обсъждат..

публикувано на 19.06.19 в 15:09

Неолиберализмът е ключът за маргинализиране на "лявото"

В България се подчиняваме на едни целенасочени действия за маргинализиране на европейската и на българската левица. Процесът върви от доста време. Ключовата дума е неолиберализъм. Той, освен всичко друго, не обича и левиците и партиите като такива по принцип, коментира юристът и политически анализатор Мирослав Попов. Неолиберализмът..

публикувано на 19.06.19 в 11:07

Предпоставките за сваляне на ДДС са налице

Причината за подемане на дебата  за диференциране на ДДС е политическа. Човек, който никога не се е интересувал по никакъв начин от базовите нужди на гражданите като Делян Пеевски, пусна един кьорфишек. Но забележете, не ДПС пусна законопроект в този дух. Законопроектът, който ще обсъждаме, е на БСП, които, за да не изпуснат влака, избързаха да..

публикувано на 19.06.19 в 09:59

Случаите на фалшификати на изкуството да се криминализират

Скандален и труден за обяснение бе наречен случаят с изложба в софийска галерия, при който голяма част от картините се оказаха фалшификати. Това става въпреки че изложените работи имат сертификати от специалисти.  По темата представяме и мнението на колекционера Димитър Инджов от Пловдив. Инджов каза, че ситуацията е много неприятна за всички в..

публикувано на 18.06.19 в 14:57