Първата копка за газ от Гърция да не е поредна, а последна

| обновено на 22.05.19 в 15:52

Премиерите на България и на Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първа копка за изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни. Тръбата е дълга  182 километра като входът й е  Комотини, а  изходът – Стара Загора. Пускът й е планиран през 2020 година.

Тогава се планира и преносът на първите количества на синьо гориво от  Азербайджан, както и внос на втечнен газ от САЩ, Катар, Алжир и други държави.

В интервю за Радио Пловдив енергийният експерт Христо Казанджиев подчерта, че газовата връзка с Гърция е важна за Балканския регион. Той открои важността на междусистемната връзка с Турция, която трябва да заработи на 1-ви януари 2020 и която е с голям капацитет. 

Казанджиев изрази съжаление, че жалбата на "Топливо 2" срещу проекта ще го забави отново. По думите му този проект стана исторически, заради предишни обжалвания. Странно е, че българският съд допуска за разглеждане жалби от фирми, които нямат опит в доставката на тръби за газопроводи. Имам чувството, че всичко се прави преднамерено, за да бъде забавено във времето. Това е поредната първа копка, но е основополагаща. Дано не е поредната, а да е последна. 

Експертът се надява българският съд да бъде експедитивен от гледна точка на националния интерес. Очакванията за старт през 2020 години са оптимистични, особено ако има детайлно разглеждане на съдебното дело. Не е съществено дали ще тръгне в средата или в края на 2020. България върви в правилната посока, но за съжаление с твърде бавни темпове.

Той обясни, че доставките от Гърция на природен ще бъдат оскъпени, тъй като за тях ще се плаща транспортна такса, но "това са обективните реалности, които работят за монополистите". 

По думите му в случая цената на отделните източници не е толкова важна, защото целта е у нас да влиза природен газ, различен от руския. Това ще промени ценовата политика на Газпром. Конкуренция може да се получи по всяко време, стига да има ефективна диверсификация.


Още от категорията

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно , коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова...

публикувано на 18.10.19 в 15:51

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността...

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07