Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата копка за газ от Гърция да не е поредна, а последна

| обновено на 22.05.19 в 15:52

Премиерите на България и на Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първа копка за изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни. Тръбата е дълга  182 километра като входът й е  Комотини, а  изходът – Стара Загора. Пускът й е планиран през 2020 година.

Тогава се планира и преносът на първите количества на синьо гориво от  Азербайджан, както и внос на втечнен газ от САЩ, Катар, Алжир и други държави.

В интервю за Радио Пловдив енергийният експерт Христо Казанджиев подчерта, че газовата връзка с Гърция е важна за Балканския регион. Той открои важността на междусистемната връзка с Турция, която трябва да заработи на 1-ви януари 2020 и която е с голям капацитет. 

Казанджиев изрази съжаление, че жалбата на "Топливо 2" срещу проекта ще го забави отново. По думите му този проект стана исторически, заради предишни обжалвания. Странно е, че българският съд допуска за разглеждане жалби от фирми, които нямат опит в доставката на тръби за газопроводи. Имам чувството, че всичко се прави преднамерено, за да бъде забавено във времето. Това е поредната първа копка, но е основополагаща. Дано не е поредната, а да е последна. 

Експертът се надява българският съд да бъде експедитивен от гледна точка на националния интерес. Очакванията за старт през 2020 години са оптимистични, особено ако има детайлно разглеждане на съдебното дело. Не е съществено дали ще тръгне в средата или в края на 2020. България върви в правилната посока, но за съжаление с твърде бавни темпове.

Той обясни, че доставките от Гърция на природен ще бъдат оскъпени, тъй като за тях ще се плаща транспортна такса, но "това са обективните реалности, които работят за монополистите". 

По думите му в случая цената на отделните източници не е толкова важна, защото целта е у нас да влиза природен газ, различен от руския. Това ще промени ценовата политика на Газпром. Конкуренция може да се получи по всяко време, стига да има ефективна диверсификация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28