Случаят "Своге" разтърси цялата ни транспортна система


Богдан Милчев от  Института за пътна безопасност коментира, че  повдигането на темата "Своге" преди изборите не е случаен факт.  За Радио Пловдив той коментира казуса с решението на застрахователната компания „Бул инс“ да изплати по 10 лева на наследници на загиналите при автобусната катастрофа край Своге миналата година както и ревизираното за по – малко от 24 часа решение, след дадената гласност,  да се изплатят по 50 000 лева застраховка „Злополука“.

Моментът не е случайно избран, както от тези, които представляват близките и загиналите, така също и реакцията на  застрахователните компании и Комисията за финансов надзор. Ясно е, че тези пари са изискуеми за обезщетение след като имаш тава полица, но по тази полица има някакви условияИ ако  има спор по тези условия, отдолу пише, че такива спорове се решават в съда, поясни експертът.

Според него застрахователите предпочитат да минават през тази процедура, тъй като отлагат своите плащания и по този начин прикриват своите дефицити.

Моят коментар е, че моментът е избран изключително подходящо, за да се окаже  институционален натиск върху застрахователната компания да плати. По принцип би следвало и е справедливо  близките на загиналите да получат пари.  Все пак трябва да се погледне и от другата страна. Дали тя не иска да плати , защото не иска или защото  има основание. Към този момент това никои не може да каже, допълни Милчев.

Според Богдан Милчев има системен проблем във всички моменти при управлението на пътната безопасност, а застрахователните компании са едни от големите длъжници в тази посока. Те не инвестират в превенцията на пътната безопасност.  Асоциацията на българските застрахователи са пасивни в това отношение.

Той допълни,че законите са добри, а КФН има законодателни инструменти и както виждате за 24 часа ситуацията се промени, допълни Милчев

Той е категоричен, че в конкретния случаи има чист правен спор – дали е налице обществен превоз, или не е налице. Трябва да се види в наредбата – там ясно е написано кое е обществен превоз.

Милчев смята, че има институционален системен проблем и че близките, разбира се, са най-ощетени. 

След случая Своге се разтърси цялата ни транспортна система.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Ислямска държава не е победена като идеология

Анализаторът Владимир Чуков коментира напрежението при входа на Ормузкия проток, който е един от най-натоварените маршрути на корабоплаването. Второ нападение срещу танкери, в рамките на един месец, предизвика предупреждение за опасност от военен конфликт. В предишното нападение, преди двайсетина дена, отново имаше обвинение към Иран...

публикувано на 14.06.19 в 17:13

МРРБ решава за ремонта на пътя Пещера - Батак

Очакваме насрочване на среща в МРРБ и на нея да бъдат обсъдени възможните варианти за ремонт на пътя в най - кратък срок. Това заяви пред Радио Пловдив управителят на Пазарджишка област Стефан Мирев по повод поредния протест на жители на Батак, Нова махала и Фотиново. Те настояват за спешен цялостен ремонт на 10-километровата пътна..

публикувано на 14.06.19 в 16:09

Борбата с пиратското тв съдържание е дълга и трудна

Като изключително закъсняла определи акцията на прокуратурата срещу кабелни оператори Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии.  Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера  в пет кабелни оператора, които..

обновено на 14.06.19 в 16:02

Намаляването на партийната субсидия е политически акт

ГЕРБ не е в криза и скандалите около „апартаментгейт“ бяха пред очите на цялото общество. Не сме бягали от тях, опитахме се да ги решаваме с категорични средства, затова решението за намаляване на партийната субсидия не приемам, както твърди опозицията, че е кризисен пиар, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Не приемам и обвиненията, че..

публикувано на 14.06.19 в 10:47

Крачката от потенциален до действащ терорист е малка

Руслан Трад, журналист и анализатор коментира случая с 16 годишното момче, което се оказа във връзка с Ислямска държава. Той посочи, че още в самото начало е реагирал скептично, защото има разминаване с възможностите, какво представлява този случай. След това фактите сочат, че няколко пъти се сменя реалната версия. За съжаление коментарите в..

публикувано на 14.06.19 в 10:44