Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Пловдив" в Дома на културата

| обновено на 23.05.19 в 08:14

Награди „Пловдив“ за достижения в областта на изкуството и културата ще бъдат връчени тази вечер от 18 часа на тържествена церемония в Дома на културата „Борис Христов“. 

Домакин на събитието тази година е Държавна опера – Пловдив. Водещи на програмата ще бъдат солистите от операта Вера Гиргинова и Виктор Ибришимов, които в музикалните паузи ще изпълнят арии от мюзикъла „Евита“.

Кметът на Пловдив връчва наградите в 10 категории – Аудио и визуални изкуства, Журналистика, Изобразително изкуство, Музика, Театър, Художествен превод, Художествена литература, Културно наследство, Изкуство за деца и Архитектура.

Победителите получават бронзова статуетка на скулптора Димчо Павлов.

В раздела „Художествена литература“ се конкурират Крум Филипов с романа си „Синът на авиатора“, Александър Секулов със стихосбирката си „Хроники и химни“ и Антон Баев с книгата си с поезия „55 меланхолии на Антон Баев“.

В категорията „Изобразително изкуство“ номинацията е една и обща – Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска и Надя Генова за изложбата им „Жените на Ръб-а“.

В раздела „Музика“ номинациите за три – на проф. Костадин Бураджиев, на Марияна Панова и на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ за спектакъла „Земята на Орфей“.

В категорията „Театър“ номинацията е една – на Драматичен театър – Пловдив за спектакъла „Дебелянов и ангелите“.

В раздела „Художествен превод“ се конкурират Огнян Алтънчев за превода на романа „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън и Гинка Бакърджиева за превода й на „Чук за вещици“ от Вацлав Каплицки.

В категорията „Журналистика“ тази година номинацията е само една – на Веселина Божилова за серия репортажи и видеофилми за „Столипиново“ и ромската интеграция.

В раздела „Аудио-визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“ се конкурират Петко Танчев и Иван Палейков.

В категорията „Културно наследство и съхраняване на паметта“ номинациите са три – на Издателство „Летера“ и Надя Фурнаджиева за албума „Пловдив – древен и вечен“, на Институт „Старинен Пловдив“ за Празниците на Стария град и на историка Стефан Шивачев за научната му монография „Ролята на Община Пловдив за развитието на града през 1886-1944 година“.

В раздела „Изкуство, предназначено за деца“ са номинирани Държавна опера – Пловдив за спектакъла „Светът на Алиса“, Сдружение „Арт Войс Център“ за концерта „Заедно“ и Балетно студио „Буратино“ за спектакъла „Без имитации“.

В категорията „Архитектура“ тази година няма постъпили номинации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ученици "гледат процес" в Административния съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско..

публикувано на 25.04.24 в 10:44

Обявяват допълнителни места в ДГ "Каменица" в Пловдив

Допълнителни места са обявени за детска градина "Каменица", съобщават от община Пловдив.  В централната сграда е добавена една нова първа възрастова група за родените през 2021 година деца, които следва да постъпят в детската градина през новата 2024/2025 учебна година. На втория адрес на детското заведение на  ул. „Лъджене“ №13 за предстоящата..

публикувано на 25.04.24 в 09:31

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26