Вярвайте на агенциите, които не се появяват само по избори

Победителят в евровота ще бъде излъчен на финалната права

Социологията не е точна наука, а хората стават все по-непредвидими

| обновено на 23.05.19 в 16:36

Последното преди евровота проучване на  „Галъп интернешънъл“  откроява преднината на ГЕРБ и БСП пред другите участници в изборите. ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата, това коментира за Радио Пловдив социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Според него данните показват, че шансове за евродепутати имат също и „Воля“, и Демократична България", като последната леко намалява своя резултат. 

Той уточни, че националното представително проучване е направено сред 1003 души в цялата страна и е проведено от 10 до 17 май по метода на прякото интервю лице в лице. 

Социологията показва моментни снимки, а не се опитва да влияе на резултата, подчерта Първан Симеонов и добави, че проучването показва шансове и за двете водещи формации да спечелят, като по-големи те изглеждат за БСП, но всичко в кампанията се решава на финала и мобилизацията на ГЕРБ може да изиграе своята роля.

По принцип БСП е винаги с по-активен електорат, а ГЕРБ хвърля всички сили да активизира периферията на избирателите си. Самият Бойко Борисов се заел с това. На ГЕРБ може да им попречи наказателният вот на избирателите, като е възможно за БСП да гласуват и хора, които не подкрепят социалистите, а просто не понасят ГЕРБ. Всичко това обаче социологията не може да предвиди, защото не е точна наука, а и поведението на хората става все по-непредвидимо.Затова ние социолозите понякога се предоверяваме на старите добри данни, а хората са вече нови, коментира Първан Симеонов.

Проучването показва, че избирателната активност от днешна гледна точка ще е около 33%, което значи около 2 200 000 избиратели. 

Социолозите отчитат потенциален вот за БСП между 28% и 32%, а за ГЕРБ между 27% и 31% от действителните гласове. Последната седмица седмица ще реши всичко и ще покаже дали и доколко ГЕРБ са успели да мобилизират периферията си, увери Първан Симеонов

Очакваният вот за ДПС е около и над 15 - 16%, до 6%  достига ВМРО, „Воля“ може да финишира на нива между 5 и 6%, а ДБ – между 4 и 5%. 

Не бива да се подценяват и останалите формации, които ще очакват между 1% и 3% от вота – като Коалиция за България (АБВ), „Атака“, Патриоти за Валери Симеонов, „Възраждане“. Интерес будят и от формацията „Път на младите“, които могат да получат и над процент от вота, подчерта Симеонов.

Любопитно ще е представянето на „Коалиция за България“, защото е възможно да има объркване на част от избирателите на БСП. За формации и кандидати с около и под 1% подкрепа потенциалният вот може да бъде значим. Независими кандидати този път като че ли събират известен интерес, затова може да очаква и любопитни резултати при тях, каза още Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

БСП не пресоли много кампанията, както направи през 2017- година и тръгна да агитира своите. Бойко Борисов сам пое кампанията на ГЕРБ в ръцете си и опита да каже, че каквото и да стане няма да напусне управлението и така да обезсили евентуален вот за БСП срещу себе си. Така че всички са си взели поука и са си научили урока. ВМРО сама тръгна да събира патриотичния вот и всъщност видяхме за първи път поведение, което до сега не бяхме виждали. Така че ще е интересно и изненади може да има, каза в заключение Първан Симеонов.


Още от категорията

Случаите на фалшификати на изкуството да се криминализират

Скандален и труден за обяснение бе наречен случаят с изложба в софийска галерия, при който голяма част от картините се оказаха фалшификати. Това става въпреки че изложените работи имат сертификати от специалисти.  По темата представяме и мнението на колекционера Димитър Инджов от Пловдив. Инджов каза, че ситуацията е много неприятна за всички в..

публикувано на 18.06.19 в 14:57

Суперкомпютър? Супер! Но с каква цел и на каква цена?

До 2020 година у нас ще заработи първият суперкомпютър на Балканите.Това стана ясно на пресконференция след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с еврокомисар Мария Габриел и директора на Дирекция "Свързаност" в ЕК Роберто Виола. Тези машини обработват 4 млрд. информационни данни в секунда и ще работи 24 часа в денонощието. С това ще..

публикувано на 18.06.19 в 11:59

Превозвачите хващат волана срещу пакета "Мобилност"

Усилията на политическо ниво чрез правителството и българските евродепутати продължават, но българските превозвачи ще търсят и други пътища, за да постигнат успех срещу пакета от правила, които ощетяват бранша. Това каза Йордан Арабаджиев- изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Чакаме с надежда процедурите, в които ще се формира..

публикувано на 18.06.19 в 11:55

По-нисък ДДС наистина ще поевтини лекарствата

Един от основните проблеми за много хора в страната е трудността да си купят лекарства. Така депутатът от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов обясни предложението за намаляване на данъка върху търговския оборот върху лекарствата. Предложението на партията включва също диференциран ДДС и за храните. Моментът за тази дискусия е..

публикувано на 17.06.19 в 16:04

Няколко души в БСП с неясно богатство продават партията

Обявената оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова беше емоционална и беше неочаквана. Очаквано беше тя да оттегли оставката си, защото започналата надпревара в БСП след подаването на оставката приличаше на съботна разпродажба в мол. Изводът е на социолога Кънчо Стойчев след вчерашния конгрес на столетницата. Според него оставката на Нинова е..

обновено на 17.06.19 в 15:59