Вярвайте на агенциите, които не се появяват само по избори

Победителят в евровота ще бъде излъчен на финалната права

Социологията не е точна наука, а хората стават все по-непредвидими

| обновено на 23.05.19 в 16:36

Последното преди евровота проучване на  „Галъп интернешънъл“  откроява преднината на ГЕРБ и БСП пред другите участници в изборите. ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата, това коментира за Радио Пловдив социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Според него данните показват, че шансове за евродепутати имат също и „Воля“, и Демократична България", като последната леко намалява своя резултат. 

Той уточни, че националното представително проучване е направено сред 1003 души в цялата страна и е проведено от 10 до 17 май по метода на прякото интервю лице в лице. 

Социологията показва моментни снимки, а не се опитва да влияе на резултата, подчерта Първан Симеонов и добави, че проучването показва шансове и за двете водещи формации да спечелят, като по-големи те изглеждат за БСП, но всичко в кампанията се решава на финала и мобилизацията на ГЕРБ може да изиграе своята роля.

По принцип БСП е винаги с по-активен електорат, а ГЕРБ хвърля всички сили да активизира периферията на избирателите си. Самият Бойко Борисов се заел с това. На ГЕРБ може да им попречи наказателният вот на избирателите, като е възможно за БСП да гласуват и хора, които не подкрепят социалистите, а просто не понасят ГЕРБ. Всичко това обаче социологията не може да предвиди, защото не е точна наука, а и поведението на хората става все по-непредвидимо.Затова ние социолозите понякога се предоверяваме на старите добри данни, а хората са вече нови, коментира Първан Симеонов.

Проучването показва, че избирателната активност от днешна гледна точка ще е около 33%, което значи около 2 200 000 избиратели. 

Социолозите отчитат потенциален вот за БСП между 28% и 32%, а за ГЕРБ между 27% и 31% от действителните гласове. Последната седмица седмица ще реши всичко и ще покаже дали и доколко ГЕРБ са успели да мобилизират периферията си, увери Първан Симеонов

Очакваният вот за ДПС е около и над 15 - 16%, до 6%  достига ВМРО, „Воля“ може да финишира на нива между 5 и 6%, а ДБ – между 4 и 5%. 

Не бива да се подценяват и останалите формации, които ще очакват между 1% и 3% от вота – като Коалиция за България (АБВ), „Атака“, Патриоти за Валери Симеонов, „Възраждане“. Интерес будят и от формацията „Път на младите“, които могат да получат и над процент от вота, подчерта Симеонов.

Любопитно ще е представянето на „Коалиция за България“, защото е възможно да има объркване на част от избирателите на БСП. За формации и кандидати с около и под 1% подкрепа потенциалният вот може да бъде значим. Независими кандидати този път като че ли събират известен интерес, затова може да очаква и любопитни резултати при тях, каза още Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

БСП не пресоли много кампанията, както направи през 2017- година и тръгна да агитира своите. Бойко Борисов сам пое кампанията на ГЕРБ в ръцете си и опита да каже, че каквото и да стане няма да напусне управлението и така да обезсили евентуален вот за БСП срещу себе си. Така че всички са си взели поука и са си научили урока. ВМРО сама тръгна да събира патриотичния вот и всъщност видяхме за първи път поведение, което до сега не бяхме виждали. Така че ще е интересно и изненади може да има, каза в заключение Първан Симеонов.


Още от категорията

Готови сме на компромиси, ако в Скопие спрат с глупостите

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се събират днес в Брюксел. Срещата на върха е изключително важна за бъдещето на обединена Европа, тъй като основните теми в дневния ред са Brexit и европейската перспектива за Северна Македония и Албания. Франция вече обяви, че е против започването на преговори за..

публикувано на 17.10.19 в 15:25

Министър Желязков откри „Пловдив фила 2019“

Транспортното министерство подготвя в момента процедурата по внасянето в Министерски съвет на договора за концесия на летище Пловдив, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.  Той обясни, че вече са готови концесионните анализи – икономически, правен, социален, за въздействието върху..

публикувано на 17.10.19 в 13:49

Откриват къщата на Иван Грозев в Карлово

Официалното откриване на възстановената къща "Иван Грозев" в Карлово ще се състои днес, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).  Официалното откриване ще започне с тържествената сесия в Обредния дом на града (ул. "Ал. Стамболийски", 34). Приветствия ще произнесат председателят на БТПП Цветан Симеонов, както и кметът на..

обновено на 17.10.19 в 11:27

Властта не предлага решения за футболното хулиганство

В дните преди избори на политическия терен изобилства философсване, летят балони и листовки на претенденти. По стадионите, където не е излишна толерантност към победителя - властва реч за расизъм и крясъци с децибели извън нормалното.  За последните сблъсъци на феновете и играчите на България и Великобритания, до Брекзит и сделката през октомври,..

публикувано на 17.10.19 в 10:11

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00