Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвайте на агенциите, които не се появяват само по избори

Победителят в евровота ще бъде излъчен на финалната права

Социологията не е точна наука, а хората стават все по-непредвидими

| обновено на 23.05.19 в 16:36

Последното преди евровота проучване на  „Галъп интернешънъл“  откроява преднината на ГЕРБ и БСП пред другите участници в изборите. ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата, това коментира за Радио Пловдив социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Според него данните показват, че шансове за евродепутати имат също и „Воля“, и Демократична България", като последната леко намалява своя резултат. 

Той уточни, че националното представително проучване е направено сред 1003 души в цялата страна и е проведено от 10 до 17 май по метода на прякото интервю лице в лице. 

Социологията показва моментни снимки, а не се опитва да влияе на резултата, подчерта Първан Симеонов и добави, че проучването показва шансове и за двете водещи формации да спечелят, като по-големи те изглеждат за БСП, но всичко в кампанията се решава на финала и мобилизацията на ГЕРБ може да изиграе своята роля.

По принцип БСП е винаги с по-активен електорат, а ГЕРБ хвърля всички сили да активизира периферията на избирателите си. Самият Бойко Борисов се заел с това. На ГЕРБ може да им попречи наказателният вот на избирателите, като е възможно за БСП да гласуват и хора, които не подкрепят социалистите, а просто не понасят ГЕРБ. Всичко това обаче социологията не може да предвиди, защото не е точна наука, а и поведението на хората става все по-непредвидимо.Затова ние социолозите понякога се предоверяваме на старите добри данни, а хората са вече нови, коментира Първан Симеонов.

Проучването показва, че избирателната активност от днешна гледна точка ще е около 33%, което значи около 2 200 000 избиратели. 

Социолозите отчитат потенциален вот за БСП между 28% и 32%, а за ГЕРБ между 27% и 31% от действителните гласове. Последната седмица седмица ще реши всичко и ще покаже дали и доколко ГЕРБ са успели да мобилизират периферията си, увери Първан Симеонов

Очакваният вот за ДПС е около и над 15 - 16%, до 6%  достига ВМРО, „Воля“ може да финишира на нива между 5 и 6%, а ДБ – между 4 и 5%. 

Не бива да се подценяват и останалите формации, които ще очакват между 1% и 3% от вота – като Коалиция за България (АБВ), „Атака“, Патриоти за Валери Симеонов, „Възраждане“. Интерес будят и от формацията „Път на младите“, които могат да получат и над процент от вота, подчерта Симеонов.

Любопитно ще е представянето на „Коалиция за България“, защото е възможно да има объркване на част от избирателите на БСП. За формации и кандидати с около и под 1% подкрепа потенциалният вот може да бъде значим. Независими кандидати този път като че ли събират известен интерес, затова може да очаква и любопитни резултати при тях, каза още Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

БСП не пресоли много кампанията, както направи през 2017- година и тръгна да агитира своите. Бойко Борисов сам пое кампанията на ГЕРБ в ръцете си и опита да каже, че каквото и да стане няма да напусне управлението и така да обезсили евентуален вот за БСП срещу себе си. Така че всички са си взели поука и са си научили урока. ВМРО сама тръгна да събира патриотичния вот и всъщност видяхме за първи път поведение, което до сега не бяхме виждали. Така че ще е интересно и изненади може да има, каза в заключение Първан Симеонов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22

Предсрочните избори ще затвърдят статуквото

„Ако политическата ситуация у нас остане нестабилна и след извънредни парламентарни избори, в икономически план това ще означава забавено развитие, по-висока инфлация от тази, която трябва да имаме, нерешаване на проблемите. Изборите само затвърждават статуквото на олигархията и начините да печели и краде от всички хора“, това заяви в интервю..

публикувано на 27.03.24 в 10:22

ПП-ДБ веднага ще върнат втория мандат, целта е избори 2 в 1

„На теория има още цели два мандата. На теория има възможност за преговори, най-малко една седмица между втори и трети мандат, и после още много време при довършване на третия, но всичко това е на теория. На практика след заявките на политическите сили, днес вторият мандат ще бъде върнат. Президентът по най-бързия начин ще връчи третия, който..

публикувано на 27.03.24 в 10:04