"За буквите между Пловдив и Матера" пази Кирилицата

Проектът осъществява културен мост между Европейските столици на културата през 2019 година

„За буквите между Пловдив и Матера“ е проект на фотографа Галя Йотова, куратор Светла Петкова, с участието на скулптора Сава Стоименов (автор на буквите). Той е финансиран по отворена покана „Малки проекти: Събития и общностно участие" на Фондация „Пловдив 2019“ и се реализира със съдействието на Фондация „Матера 2019“ (OpenDesignSchool). 

Проектът осъществява културен мост между Пловдив и Матера – двата града, носители на титлата Европейска столица на културата през 2019. Той разказва за кирилицата чрез делото на първия български печатар Яков Крайков, живял през XVI в., като привлича за участие и взаимодействие жители на двата града. Осъществява се на два етапа – „Отворено студио“ (фотосесии с буква от кирилицата) и изложба през есента, като първият етап приключва на 25 май.  Работилница по печат

В Матера Галя Йотова направи презентация на историята на кирилицата и Яков Крайков по време на специален уъркшоп по типография, организиран от „Фондация Матера 2019“, с подкрепата на „Фондация Пловдив 2019“ и Българския културен институт в Рим. В уъркшопа взеха участие и графичните дизайнери Мирослав Живков и Луиза Лапачана, които работиха заедно с местни жители и гости на Матера по създаването на поздравителни пощенски картички към пловдивчани. 

По време на уъркшопа, както и през останалите дни от престоя си, Галя Йотова пресъздаде печатен процес от миналото, като с помощта на четири матрици, репродуциращи страници от книгите на Крайков, бяха създадени копия за всеки желаещ, подпечатани със специалния печат „Матера – Пловдив 2019“. 

Живка Танчева ни среща с Галя Йотова, чиято идея се разви през 2019 година и ще приключи с издаване на книга.

Галерия

Още от категорията

Танцьори от три държави идват в Пловдив

“Кръстопът на живота” се казва спектакълът, който ще бъде представен на 7 септември от 21 часа на стълбите на „Каменица” на Главната.  Представлението на младежи от България, Германия и Франция е част от съпътстващата програма на Есенния международен фестивал „Сцена на кръстопът”. „Кръстопът на живота” разказва история за хората, пречките,..

публикувано на 23.08.19 в 15:48

Млади творци рисуват бъдещето на Пловдив пред галерия "Едно"

Два отбора от по 5 участници ще рисуват в продължение на пет часа на открито пред галерия “Едно” в Капана. Проектът #ЗАЕДНОнаТротоАрта акцентира върху работата в екип и приятелството и е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Ц елта на този проект е да провокираме, да видим какво мислят хората за бъдещето..

публикувано на 23.08.19 в 10:24

Пловдив 2019 с "Празник на реката" на 1 септември

Пиро-музикален светлинен спектакъл, музикална сцена и богата програма със спортни атракции – така Пловдив 2019 ще ознаменува края на лятото и петата годишнина от спечелването на титлата Европейска столица на културата. Фестивалът се нарича "Празник на реката" и обещава разнообразна програма. Специално за събитието  в неделния ден ще е..

публикувано на 23.08.19 в 10:15

В "Срещите" - българските земи три века преди Аспарух

Интересен разговор с проф. Дамян Попхристов и  изследователя на  древните цивилизации Петко Атанасов.  Въпросът е - защо търсим себе си все назад,назад във времето? И какво това време ни обяснява  на  нас-днешните българи?

обновено на 23.08.19 в 09:54

Трибют за Радой Ралин в „Алтер его”

Цялото предаване „Алтер его” ще бъде посветено на Радой Ралин! Ще разговаряме за него със сина му Кин Стоянов. Ще звучат стихове, епиграми и послания с гласа на българския Езоп. Ще чуем и песни по негови текстове. Бъдете с нас, за да си спомним за най-големия сатирик на България. $Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в..

публикувано на 23.08.19 в 09:49