Делото на Св.Кирил и Методий е изключително и свято!


Сега хората обикалят света, би било хубаво, ако  всеки българин, който стигне до Рим, да дойде и да се поклони на гроба на Св. Кирил, който е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим, каза в интервю за Радио Пловдив проф. Красимир Станчев, преподавател по слявянски филологии в Трети римски унивреситет в Рим от 31 години. 

Проф. Станчев вярва, че 24 май е най-самородния български празаник, който е на всекиго в сърцето. 

Той припомни историята на базиликата "Сан Клементе"- свято за нас място, в която са мощите на Константин Кирил Философ, който  донася  преди това мощите на Св.Климент Римски, които е намерил.

Това, което е от мощите на Св.Кирил се пази в ковчеже в  Горната базилика, вляво от олтара, където има една великолепна мозайка от ХІІ век,  и  са костиците от    един пръст на Св. Кирил , който иска ми се да вярвам, че този показалец ни насочва да вървим към светлите бъднини, казва професорът, приемайки риска да прозвучи поетично. 

В християнската базилика „Сан Клементе“  в Рим,  на 14 февруари 869 г. е погребан Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира  неговият гроб. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език.

Приемането на мощите на Кирил в римската базилика е израз на огромното уважение, преминало после в почит към него и към делото на Братята. Самият папа освещава християнските книги. 

Делото им е изключително, величаво, и е признато не от нас, а още през ІХ век. Доказва го и  признанието  в наши дни -   те са провъзгласени от папа Йоан Павел Втори за покровители на Европа. 

Интервюто с проф. Красимир Станчев е в звуковия файл. Още от категорията

Отвореното финансиране за партиите е рисков компромис

Позицията е на политолога Румяна Коларова, която обяви съгласието на ГЕРБ с предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите като  компромис.  В основата  му е търсенето на  парламентарно мнозинство. ГЕРБ в този случай, за да не отварят вратата на отстъпки пред БСП, го правят с ДПС.  Отделно от това управляващите предварително целят да..

публикувано на 19.06.19 в 16:09

ДДС е основен стълб на бюджета

Ние смятаме, че имаме една добре изградена данъчна система, която функционира добре. Това е една от малкото успешно извършени у нас реформи и    смятаме, че не трябва да се правят резки промени , каза за Радио Пловдив Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, преди заседанието на Тристранния съвет, на което са обсъждат..

публикувано на 19.06.19 в 15:09

Неолиберализмът е ключът за маргинализиране на "лявото"

В България се подчиняваме на едни целенасочени действия за маргинализиране на европейската и на българската левица. Процесът върви от доста време. Ключовата дума е неолиберализъм. Той, освен всичко друго, не обича и левиците и партиите като такива по принцип, коментира юристът и политически анализатор Мирослав Попов. Неолиберализмът..

публикувано на 19.06.19 в 11:07

Предпоставките за сваляне на ДДС са налице

Причината за подемане на дебата  за диференциране на ДДС е политическа. Човек, който никога не се е интересувал по никакъв начин от базовите нужди на гражданите като Делян Пеевски, пусна един кьорфишек. Но забележете, не ДПС пусна законопроект в този дух. Законопроектът, който ще обсъждаме, е на БСП, които, за да не изпуснат влака, избързаха да..

публикувано на 19.06.19 в 09:59

Случаите на фалшификати на изкуството да се криминализират

Скандален и труден за обяснение бе наречен случаят с изложба в софийска галерия, при който голяма част от картините се оказаха фалшификати. Това става въпреки че изложените работи имат сертификати от специалисти.  По темата представяме и мнението на колекционера Димитър Инджов от Пловдив. Инджов каза, че ситуацията е много неприятна за всички в..

публикувано на 18.06.19 в 14:57