Делото на Св.Кирил и Методий е изключително и свято!


Сега хората обикалят света, би било хубаво, ако  всеки българин, който стигне до Рим, да дойде и да се поклони на гроба на Св. Кирил, който е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим, каза в интервю за Радио Пловдив проф. Красимир Станчев, преподавател по слявянски филологии в Трети римски унивреситет в Рим от 31 години. 

Проф. Станчев вярва, че 24 май е най-самородния български празаник, който е на всекиго в сърцето. 

Той припомни историята на базиликата "Сан Клементе"- свято за нас място, в която са мощите на Константин Кирил Философ, който  донася  преди това мощите на Св.Климент Римски, които е намерил.

Това, което е от мощите на Св.Кирил се пази в ковчеже в  Горната базилика, вляво от олтара, където има една великолепна мозайка от ХІІ век,  и  са костиците от    един пръст на Св. Кирил , който иска ми се да вярвам, че този показалец ни насочва да вървим към светлите бъднини, казва професорът, приемайки риска да прозвучи поетично. 

В християнската базилика „Сан Клементе“  в Рим,  на 14 февруари 869 г. е погребан Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира  неговият гроб. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език.

Приемането на мощите на Кирил в римската базилика е израз на огромното уважение, преминало после в почит към него и към делото на Братята. Самият папа освещава християнските книги. 

Делото им е изключително, величаво, и е признато не от нас, а още през ІХ век. Доказва го и  признанието  в наши дни -   те са провъзгласени от папа Йоан Павел Втори за покровители на Европа. 

Интервюто с проф. Красимир Станчев е в звуковия файл. Още от категорията

Моделът на здравеопазване да се разруши и да се изгради нов!

Увеличението с 390 млн. лева на бюджета на НЗОК за 2020 година  е рутинно увеличение на база на увеличените здравно осигурителни вноски, които се внасят в касата.  Целево увеличение на бюджета няма. Това заяви пред Радио Пловдив  проф. Григор Димитров , главен директор "Осигурителни отношения" в Българската стопанска камара и член на..

публикувано на 23.10.19 в 17:29

За неизпълнени ангажименти да има финансови санкции

Новината беше очаквана. Виждаме, че Правителството се е готвило за отмяна на това решение, което ни въведе механизма за сътрудничество. Още през септември МС прие едно постановление, което мина по-незабелязано, защото  в неговите преходни и заключителни разпоредби пишеше, че то влиза в сила, когато бъде отменен мониторингът за България. Това..

публикувано на 23.10.19 в 10:52

В доклада на ЕК има липса на становище и измиване на ръце

Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. Така председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков коментира съдържанието на приетия днес доклад от ЕК за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с..

публикувано на 22.10.19 в 17:23

България без мониторинг от ЕК, а "румънският модел" се провали

България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките препоръки от миналата година, а напредъкът е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга. Това стана ясно от приетия от  Европейската комисия  доклад за действията на страната ни за изпълнение на ангажиментите, свързани със съдебната реформа ,..

публикувано на 22.10.19 в 16:28

На контролиран вот се поддават необразованите

81 процента не биха гласували по принуда, 11 на сто признават, че биха продали вота си, а 8 процента отговарят с „не знам“ – това показва проучване на агенция „Галъп интернешънъл“.  Това сочат данни от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за..

публикувано на 22.10.19 в 15:53