Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото на Св.Кирил и Методий е изключително и свято!


Сега хората обикалят света, би било хубаво, ако  всеки българин, който стигне до Рим, да дойде и да се поклони на гроба на Св. Кирил, който е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим, каза в интервю за Радио Пловдив проф. Красимир Станчев, преподавател по слявянски филологии в Трети римски унивреситет в Рим от 31 години. 

Проф. Станчев вярва, че 24 май е най-самородния български празаник, който е на всекиго в сърцето. 

Той припомни историята на базиликата "Сан Клементе"- свято за нас място, в която са мощите на Константин Кирил Философ, който  донася  преди това мощите на Св.Климент Римски, които е намерил.

Това, което е от мощите на Св.Кирил се пази в ковчеже в  Горната базилика, вляво от олтара, където има една великолепна мозайка от ХІІ век,  и  са костиците от    един пръст на Св. Кирил , който иска ми се да вярвам, че този показалец ни насочва да вървим към светлите бъднини, казва професорът, приемайки риска да прозвучи поетично. 

В християнската базилика „Сан Клементе“  в Рим,  на 14 февруари 869 г. е погребан Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира  неговият гроб. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език.

Приемането на мощите на Кирил в римската базилика е израз на огромното уважение, преминало после в почит към него и към делото на Братята. Самият папа освещава християнските книги. 

Делото им е изключително, величаво, и е признато не от нас, а още през ІХ век. Доказва го и  признанието  в наши дни -   те са провъзгласени от папа Йоан Павел Втори за покровители на Европа. 

Интервюто с проф. Красимир Станчев е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00