Вдъхновени от "Върви народе, възродени", хиляди пловдивчани шестваха по Главната

| обновено на 24.05.19 в 16:51

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие за 24 май в Пловдив, което започна от площад „11 май“ и премина по Главната улица на града. Шествието поведе иконата на Светите братя, носена от двама 11-класници от Хуманитарната гимназия. 

Следваха ги мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и духовият оркестър на града. Сред почетните гости бяха кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, митрополит Николай, депутати и кметове. В шествието за първи път участваха и 12 ученици от сръбския град Нови Сад, които бяха изработили ръчно букви от азбуката.

На Римския стадион, на стълбите на Каменица и на площад „Стефан Стамболов“ в шествието с кратки концерти се включиха и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“.

Тържествата за 24 май в Пловдив започнаха с връчването на награди на отличени училища и учители в актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Кметът Иван Тотев връчи почетния знак на Пловдив на 3 училища – ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Панайот Волов“ и СУ „Никола Вапцаров“, както и на детска градина „Зора“. 

Четирите учебни заведения тази година честват 50-годишен юбилей от създаването си. Председателят на ОбС Савина Петкова награди с почетни значки на Пловдив 21 учители и директори, а заместник-кметовете Стефан Стоянов и Александър Държиков – 20 млади учители. Митрополит Николай отслужи водосвет пред паметника на светите братя и пожела крепкост и вяра на всички ученици и учители. 

Шествия и празнични концерти за 24-ти май имаше в Пазарджик, Смолян, Карлово. В Чепеларе празникът е двоен - освен Деня на буквите е и празник на града.

Още от категорията

В Карлово честват 182-та годишнина от рождението на Васил Левски

С множество празнични прояви родният град на Васил Левски - Карлово, отбелязва 182-рата годишнина от неговото рождение.  Честването започна в 9 часа с отслужване на тържествена Света литургия в храма „Свети Николай“. След това представителен взвод и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада участваха в поднасянето на цветя на гроба на..

публикувано на 18.07.19 в 12:32

Пловдив се преклони пред Апостола на свободата

182-та годишнина от рождението на Васил Левски  почетоха родолюбиви граждани, представители на областната и общинската администрация, общественици.   В словото си пред  неговия паметник на централната алея на Бунарджика главният библиотекар на НБ „Иван Вазов“ и  родственик на Апостола на Свободата д-р Петко Георгиев призова присъстващите да пазят..

обновено на 18.07.19 в 12:32

Лихварят - милионер остава окончателно в ареста

Пловдивският лихвар Владимир Петров остава в ареста, това реши Апелативният съда като потвърди о пределението на магистратите от Окръжия съд .  48-годишният мъж е задържан за незаконно отпускане на заеми на 240 души  и пране на пари.  Според обвинението  Петров  давал кредити  общо 6 милиона лева в продължение на десет години. От  лихвите мъжът..

публикувано на 18.07.19 в 12:21

Д-р Димитров призна вина за убийството на Плъха

Очаква се днес Окръжният съд в Пловдив да произнесе присъда на д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на Жоро Джевизов-Плъха. На разпоредителното заседание Димитров призна вината си и всички обстоятелства по делото и пожела съдебното производство да протече по съкратената процедура. Искане на адвокат Красимир Елдъров, който представлява..

обновено на 18.07.19 в 12:14

Спортисти поставят огромното знаме на Роженските поляни

Известни български спортисти ще се включат в поставянето на знамето на Роженските поляни по повод националния събор, който започва утре в Родопа планина.  Роженските поляни ще бъдат украсени с внушителен трибагреник от над 7 хиляди кв.м. Знамето ще бъде разпънато днес в 13 часа с участието на известни български спортисти.  В инициативата..

обновено на 18.07.19 в 11:43