Вдъхновени от "Върви народе, възродени", хиляди пловдивчани шестваха по Главната

| обновено на 24.05.19 в 16:51

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие за 24 май в Пловдив, което започна от площад „11 май“ и премина по Главната улица на града. Шествието поведе иконата на Светите братя, носена от двама 11-класници от Хуманитарната гимназия. 

Следваха ги мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и духовият оркестър на града. Сред почетните гости бяха кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, митрополит Николай, депутати и кметове. В шествието за първи път участваха и 12 ученици от сръбския град Нови Сад, които бяха изработили ръчно букви от азбуката.

На Римския стадион, на стълбите на Каменица и на площад „Стефан Стамболов“ в шествието с кратки концерти се включиха и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“.

Тържествата за 24 май в Пловдив започнаха с връчването на награди на отличени училища и учители в актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Кметът Иван Тотев връчи почетния знак на Пловдив на 3 училища – ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Панайот Волов“ и СУ „Никола Вапцаров“, както и на детска градина „Зора“. 

Четирите учебни заведения тази година честват 50-годишен юбилей от създаването си. Председателят на ОбС Савина Петкова награди с почетни значки на Пловдив 21 учители и директори, а заместник-кметовете Стефан Стоянов и Александър Държиков – 20 млади учители. Митрополит Николай отслужи водосвет пред паметника на светите братя и пожела крепкост и вяра на всички ученици и учители. 

Шествия и празнични концерти за 24-ти май имаше в Пазарджик, Смолян, Карлово. В Чепеларе празникът е двоен - освен Деня на буквите е и празник на града.

Още от категорията

Кондуктор ще лежи близо година в затвора за блудство с дете

10 месеца затвор получи възрастен контрольор от градския транспорт в Пловдив за блудство с малолетно момиче.   73-годишният Мехмед Реза Мехмед е извършил престъплението на 2 май  тази година на работното си място – в автобуса. При престой на последната спирка в автобуса се качило 13-годишното момиче и тогава той малолетната девойка.  Присъдата..

публикувано на 17.10.19 в 14:54

Министър Желязков откри Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“

Транспортното министерство подготвя в момента процедурата по внасянето в Министерски съвет на договора за концесия на летище Пловдив, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.  Той обясни, че вече са готови концесионните анализи – икономически, правен, социален, за въздействието върху..

публикувано на 17.10.19 в 13:49

Откриха обновената градина до църквата „Света Петка“

Нова градинка с пейки, водни площи и детска площадка откри кметът на Пловдив Иван Тотев на площад „Света Петка“ срещу едноименната църква.  Ремонтът е по проект за подобряване на градската среда с обща инвестиция от около 1,5 млн. лв по европейската програма „Региони в растеж“. Обновен е районът до Понеделник пазара, Голямата епископска базилика..

публикувано на 17.10.19 в 12:43

Пореден опит за старт на проекта „Модър – Царевец“

 Дни преди края на мандата си пловдивската община обяви за трети път обществена поръчка за инженеринг на подлеза под линията София – Пловдив, чрез който ще бъдат свързани районите Западен и Южен и изграждане на Южната тангента в града.  Той включва изработване на проект, строителство и авторски надзор Цената на поръчката остава, както и при..

публикувано на 17.10.19 в 12:25

Щракнаха белезници на две "мулета" на ало измамници

Две жени участвали в схеми за телефонни измами са разкрити и арестувани от криминалистите в Пазарджик. Двете са изпълнявали ролите на  т. нар. „мулета, “ които вземат и предават откраднатите пари по веригата.  В края на ноември миналата година жертва на телефонна измама станала 72-годишна жителка на Пазарджик. Спрямо нея била използвана..

публикувано на 17.10.19 в 12:21