Вдъхновени от "Върви народе, възродени", хиляди пловдивчани шестваха по Главната

| обновено на 24.05.19 в 16:51

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие за 24 май в Пловдив, което започна от площад „11 май“ и премина по Главната улица на града. Шествието поведе иконата на Светите братя, носена от двама 11-класници от Хуманитарната гимназия. 

Следваха ги мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и духовият оркестър на града. Сред почетните гости бяха кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, митрополит Николай, депутати и кметове. В шествието за първи път участваха и 12 ученици от сръбския град Нови Сад, които бяха изработили ръчно букви от азбуката.

На Римския стадион, на стълбите на Каменица и на площад „Стефан Стамболов“ в шествието с кратки концерти се включиха и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“.

Тържествата за 24 май в Пловдив започнаха с връчването на награди на отличени училища и учители в актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Кметът Иван Тотев връчи почетния знак на Пловдив на 3 училища – ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Панайот Волов“ и СУ „Никола Вапцаров“, както и на детска градина „Зора“. 

Четирите учебни заведения тази година честват 50-годишен юбилей от създаването си. Председателят на ОбС Савина Петкова награди с почетни значки на Пловдив 21 учители и директори, а заместник-кметовете Стефан Стоянов и Александър Държиков – 20 млади учители. Митрополит Николай отслужи водосвет пред паметника на светите братя и пожела крепкост и вяра на всички ученици и учители. 

Шествия и празнични концерти за 24-ти май имаше в Пазарджик, Смолян, Карлово. В Чепеларе празникът е двоен - освен Деня на буквите е и празник на града.

Още от категорията

Стартира фестът "Пловдив - древен и вечен"

Фестивалът „Пловдив - древен и вечен“,който е част от програмата на Пловдив ЕСК,  ще се проведе в парк Лаута на 15 и 16 юни. В него около 200 души от  сдружения за исторически възстановки,  занаятчии  и реконструктори от цялата страна ще пресъздават бита и културата на обществата, населявали  Пловдив през периода на Античността, Ранното и Късно..

обновено на 15.06.19 в 14:06

Смолян е домакин на фолклорен събор

Шести национален фолклорен фестивал за хора с увреждания ще се проведе днес и утре в Смолян. Фестивалът се провежда от 2002 г, а от 2009 г по идея на участниците в него е обявен за национален. Първоначално фолклорната проява се е провеждала на връх Света Неделя между Златоград и Неделино, но заради големият интерес към него от 2015 г се провежда в..

публикувано на 15.06.19 в 14:06

Пускат лифтовете на Пампорово

В курорта Пампорово от днес започват работа лифтовете и ще продължат до 22-ри септември.  На разположение на туристите ще бъдат въжените линии от Туристическия център Пампорово до Студенец, от Студенец до Снежанка, от Смолянски езера до Снежанка и лифта от Чепеларе до Мечи чал.

публикувано на 15.06.19 в 13:59

Спорт и музика навръх празника на Стамболийски

С тридневни тържества в Стамболийски отбелязват празника на града, който съвпада с църковния празник Св. Дух.  Проявите започват от днес със спортни мероприятия за хора от различни възрасти - велопоход и майсторско управление на велосипеди, футболна среща, баскетболен и шахматен турнири, народни борби. Три поредни вечери ще има концерти на открито...

публикувано на 15.06.19 в 08:43

Подсигурен е транспортът за Задушница

Във връзка сднешната Задушница Община Пловдив осигурява допълнително транспортно обслужване на гражданите. Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. С делнично разписание ще работят автобусите по вътрешноградските линии №7, 11, 25, 36 и 66. Рейсовете по линия №27 също ще се движат като в делничен ден, но с празничен маршрут до..

публикувано на 15.06.19 в 08:39