Вдъхновени от "Върви народе, възродени", хиляди пловдивчани шестваха по Главната

| обновено на 24.05.19 в 16:51

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие за 24 май в Пловдив, което започна от площад „11 май“ и премина по Главната улица на града. Шествието поведе иконата на Светите братя, носена от двама 11-класници от Хуманитарната гимназия. 

Следваха ги мажоретният състав на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и духовият оркестър на града. Сред почетните гости бяха кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, митрополит Николай, депутати и кметове. В шествието за първи път участваха и 12 ученици от сръбския град Нови Сад, които бяха изработили ръчно букви от азбуката.

На Римския стадион, на стълбите на Каменица и на площад „Стефан Стамболов“ в шествието с кратки концерти се включиха и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“.

Тържествата за 24 май в Пловдив започнаха с връчването на награди на отличени училища и учители в актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Кметът Иван Тотев връчи почетния знак на Пловдив на 3 училища – ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Панайот Волов“ и СУ „Никола Вапцаров“, както и на детска градина „Зора“. 

Четирите учебни заведения тази година честват 50-годишен юбилей от създаването си. Председателят на ОбС Савина Петкова награди с почетни значки на Пловдив 21 учители и директори, а заместник-кметовете Стефан Стоянов и Александър Държиков – 20 млади учители. Митрополит Николай отслужи водосвет пред паметника на светите братя и пожела крепкост и вяра на всички ученици и учители. 

Шествия и празнични концерти за 24-ти май имаше в Пазарджик, Смолян, Карлово. В Чепеларе празникът е двоен - освен Деня на буквите е и празник на града.

Още от категорията

МВР с мерки за сигурност за Деня на независимостта и почивните дни

МВР Пловдив въвежда мерки по време на честванията на Деня на независимостта на България 22 септември и свързаните с него почивни дни. Засилено полицейско присъствие ще има на местата за провеждане на чествания и тържества, като и на други публични прояви, свързани с празника в Пловдив и областта.  За обезпечаване на сигурността и обществения..

обновено на 21.09.19 в 07:58

Стотици килограми тютюн открити в нелегална работилница

При съвместна операция на Икономическа полиция, пловдивската митница и прокуратурата в с. Манолско Конаре  е разкрита домашна работилница за обработка на контрабанден тютюн.   В помещението, замаскирано в двора на имота, са намерени над 800 килограма нарязан тютюн и четири обработващи машини.  Допълнително са иззети значителни количества сурова..

публикувано на 20.09.19 в 15:35

Проф. д-р Димитър Шишков се оттегли от 35-то място в листата на ГЕРБ

Проф. Димитър Шишков се оттегля от листата на ГЕРБ за общински съветници в Пловдив. Известният уролог заяви, че е обиден от поставянето му на 35-то място в листата. Той, арх. Валентин Маринов и оперният певец Ивайло Михайлов  са предложени от кандидата за кмет Здравко Димитров като гражданска квота в листата. Човек трябва да има..

публикувано на 20.09.19 в 14:53

Започна строежът на нов център за деца и младежи аутисти

Започна строителството на нов дневен център за рехабилитация и интеграция на деца с разстройство в аутистичния спектър в Пловдив.  Първата копка днес направиха заместник-кметът Георги Титюков и директор дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева.  Проектът е финансиран от бюджета на Община Пловдив. 425 000 лева ще струва строителството, а 25..

публикувано на 20.09.19 в 14:50

С Никола Цветков и листа за съветници Воля влиза в изборите

Партия ВОЛЯ издига за кмет на Пловдив инж. Никола Цветков. Специалистът в областта на топлотехниката и ексзаместник-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в България, е издигнат от гражданската квота и досега не е бил ангажиран с нито една политическа партия.  На пресконференция той подчерта, че приоритет  в..

публикувано на 20.09.19 в 13:57