Българчета от сръбския Нови Сад празнуваха 24-ти май в Пловдив

Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

Около 30 ученици с български произход от неделното училище в Нови Сад, Сърбия, се включиха в празничното шествие по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Пловдив. 

Специално за посещението в града на тепета децата бяха изработили, с помощта на двама художници - сръбкиня и българин, красиви букви от кирилицата, с които изписаха името на своя град.

Те се включиха в празничното шествие в Пловдив, защото именно тук преди повече от 167 години е започнало честването на празника на българското слово, каза Елена Велкович, председател на Българското културно дружество в Нови Сад. 

Тя допълни, че са поканени в града и по повод Пловдив - Европейска столица на културата, и защото Нови Сад ще бъде културна столица през 2021 г.

Още от категорията

Мълния спря телефоните и камерите на община Карлово

Проливен дъжд с гръмотевици се изля тази сутрин в Карлово и селата от общината.  Има изровени улици в Баня, Розино, Бегунци, квартал Сушица и град Баня.  На места в Карлово водата по улиците е достигала половин метър като имаше и закъсали автомобили.  Вследствие паднала мълния в двора на общинска администрация, изгоряха телефонната централа и..

публикувано на 24.06.19 в 15:33

Стрелча има нужда от вода, а не от консерви

Кметът на община Стрелча Стойно Чачов отмени обявеното на 10 юни бедственото положение, заради замърсяването на  вододайната зона от обилните дъждове. В момента в Стрелча има вода, но тя е с лошо качество и може да се ползва само за хигиенни нужди.  Общината е подготвила проект за укрепване на вододайната зона и основен ремонт на водопровода, но са..

публикувано на 24.06.19 в 13:27

Оформят пространството пред галерията на ул. "Гладстон"

Новата галерия на улица „Гладстон“ 32 е почти готова. В момента текат довършителни дейности. Поставят се и нови плочки пред галерията. Очаква се най-късно до месец работата по новото културно пространство да бъде окончателно завършена. Новата сграда е на два етажа, а фасадата е решена в тъмно стъкло и камък. В нея има две изложбени зали,..

публикувано на 24.06.19 в 12:22

Проектът "Модър - Царевец" отива отново в чекмеджето

Строителството на подлеза „Модър – Царевец“, както и на пътната връзка между районите "Западен" и "Южен" се отлага за пореден път.  Община Пловдив прекрати обществената поръчка, за която кандидатства само фирма „Инжстройинженеринг“. Според конкурсната комисия подадената от варненската компания оферта не отговаря на предварително зададените..

публикувано на 24.06.19 в 10:33

Съдът спря намерението за крематориум край Куклен

Административен съд в Пловдив отмени решението на директора на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, с което се одобряваше инвестиционно предложение за преустройството на склад за строителни материа­ли в района на Куклен в крематориум за човешки тленни останки.  Съдът е приел, че е допуснато съществено нару­шение на..

публикувано на 24.06.19 в 09:54